Eroon lomaltapaluuahdistuksesta | BoMentis Coaching House

Lomaltapaluu ahdistuksesta kohti innostusta

Blogit

Loma on takana ja on aika orientoitua työntekemisen arkeen. Ensimmäiset päivät loman jälkeen tuntuvat usein epätodellisilta. Monet niistä asioista, mitä ennen lomaa tapahtui, ovat unohtuneet. Mikä olikaan salasana? Mihin tallensin tekemättömät työt?

Lomaltapaluuahdistus iskee

Samaan aikaan edessä olevasta syksystä ei meinaa saada kunnolla otetta. Asioita on kyllä mielessä paljon – pitäisi tehdä sitä ja tätä, mutta tekemiseen ryhtyminen on hidasta. Kyse on monelle niin tutusta ilmiöstä, lomaltapaluuahdistuksesta, joka puskee päälle. Aivan kuin tuottava ajankäyttö olisi valovuosien päässä. Mistä siis löytää vastavoimia, lääkkeitä tuon taudin taltuttamiseen?

Kohti syksyn onnistumisia!
Kohti syksyn onnistumisia!

Työinnostus

Ensimmäinen vastavoima lomaltapaluuahdistukseen liittyy työmotivaatioon. Lomalla oli niin rentoa ja mukavaa. Mieli keksii jatkuvasti erilaisia koukeroita sille, että asiat jäävät hoitamatta. Mikä onkaan helpompaa, kuin siirtää asiat tulevaisuuteen. Ei nyt, vaan hetken päästä. Just nyt vähän väsyttää, eikä huvita. Mieluummin käyn lukemassa viimeisimmät somepäivitykset.

Keskity siihen, mistä saat energiaa

Tuotteliaat yksilöt hakevat motivaatiota töistä, jotka innostavat. Mitä paremmin tiedät omat intohimosi ja tunnistat hetket, joissa into hyytyy, olet tosi pitkällä. Oman motivaatiolähteensä tuntevat valitsevat käyttää aikaansa niihin asioihin, jotka heitä innostavat. Se voi olla välillä helppoja rutiineja, jutustelua yhteistyökumppanien kanssa, asiakastapaamisia tai pienten yksityiskohtien viilaamista arkityön tekemisen tavoissa tai jopa uusien projektien kartoittamista ja tuoreiden oppimismahdollisuuksien hakemista. Jotain sellaista, josta tietää saavansa energiaa.

Toinen tapa hakea innostusta on suunnata huomio tulevaisuuteen ja kirkastaa innostavaa tavoitetta. Mitä olemme tavoittelemassa? Mihin pyrimme? Mitä hyvää tuotamme asiakkaillemme? Innostavan tavoitteen kirkastamista kannattaa tehdä vähintään kaksi kertaa vuodessa, mutta mieluummin useammin. Tavoite ohjaa toimintaamme, koska muuten meistä tulee työpaikalla puuhastelijoita. Touhuamme kiireessä kaikkea epäolennaista. Priorisointi voi tapahtua vasta sitten, kun tiedämme tavoitteemme.

Aina ei kuitenkaan tarvitse, eikä voikaan, olla intoa täynnä. Silloin on vaan päätettävä ryhtyä toimeen ja tartuttava niihin asioihin, jotka mieltä painavat. Asiat kun eivät itsestään tule tehdyksi. Usein ahdistavimmat asiat ovat niitä, joista kannattaa aloittaa. Kun ne saa tehtyä, vapautuu energiaa muuhun. Tuottelias henkilö tietää omat motivaatiopainikkeensa ja suunnan, johon tulee kulkea.

Suunniteltu työaika

Toinen lääke liittyy suunnitelmallisuuteen. Mitä paremmin sinulla on mielessä tavoite ja sen myötä tekemisen painopisteet, sitä enemmän teet valintoja, jotka tukevat asettamiasi päämääriä. Näin lomaltapaluun alussa keskeisiä kysymyksiä ovat

  • Mikä on syksyn tavoitteesi? Mistä tiedät tammikuun alussa, että olet saavuttanut tavoitteesi?
  • Mitä on odotettavissa lähikuukausina?
  • Mitä ensimmäiset viikot tuovat tullessaan ja miten niihin voi valmistautua?
  • Mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka tämän päivän aikana on saatava hoidettua?
  • Keneltä tarvitsen apua, jotta onnistun?

Mitä enemmän suunnittelu on osa ajatteluasi, se vahvistaa suunnitelmallisuutta. Tutkimusten mukaan suunnitelmalliset henkilöt ovat tehokkaampia, varsinkin silloin, jos he pystyvät muuttamaan päivittäin suunnitelmiaan adhoc-tilanteissa. Arjessa tulee aina vastaan tekijöitä, jotka muuttavat alkuperäistä suunnitelmaa. Se ei haittaa, sillä aina muutosten keskellä harjaantunut mieli rakentaa uuden suunnitelman aikaisemman päälle – tavoite mielessä. Tärkeämpää on se, miten suhtaudut muutoksiin. Jos sinulla on haasteita vaihtaa suunnitelmia, kannattaa kehittää muutoksesta palautumisen kyvykkyyttä, eli ns. muutosresilienssiä. Henkilökohtainen resilienssiprofiili antaa siihen erinomaisen työkalun.

Lisävinkkejä ajanhallintaan

Kun olet tietoinen siitä, mitkä ovat sinulle tehokkaita tapoja suunnitella työtäsi ja edetä niiden mukaan, olet todella pitkällä. Yleisesti työntekijät ja valmentavat esimiehet hyötyvät edellisten ohjeiden lisäksi seuraavista ajanhallinnan vinkeistä:

  1. Tee to-do-listoja, joita päivität päivittäin/ viikottain. Tallenna työlista kännykkään, tietokoneelle, iPadiin tai intraan. Kenenkään muisti ei kanna kaikkea tekemisiä, vaan yleensä ikävät ja haasteelliset asiat unohtuvat ja tuottavat kaaosta elämään. Intra tarjoaa tilaa myös yhteisille muistilistoille, joita voidaan täydentää ennen projektikokouksia tai johtoryhmätapaamisia.
  2. Tee asiat ja projektit loppuun. Loppuunsaattaminen tuottaa aina iloa. Onnistuneet suoritukset vahvistavat itsetuntoa ja vapauttavat energiaa.
  3. Keskity yhteen asiaan kerrallaan. Tutkimukset osoittavat aukottomasti, että monen asian samanaikainen hoitaminen ei lisää tahoja. Kun yhden asian tekee kerralla loppuun, työn tekemisen laatu paranee, varsinkin jos tekeminen vaatii keskittymistä. Osa ihmisistä on pystynyt harjaantumaan muutosresilienssikyvykkyydessä niin taitavaksi, että he kykenevät tekemään monia asioita yhtä aikaa. Sekin on siis mahdollista, mutta vaatii tietoista ja pitkäjänteistä harjoittelua.
  4. Pidä pieniä taukoja ja liiku. Ihminen rentoutuu, kun pystyy katkaisemaan hetkellisesti ajatukset ja intensiivisen tekemisen. Jutustelu, kahvihetki tai soitto tekevät ihmeitä keskittymiskyvylle. Jotkut rentoutuvat surffaamalla somessa, ja vaihtamalla kuulumisia tai tarkistamalla twitterpäivitykset. Sieltä voi syntyä jopa ratkaisuja senhetkiseen ongelmaan, koska ajattelu laajenee hetkellisesti uusiin ulottuvuuksiin.

Aikaa on kaikilla yhtä paljon. Aika on reilu jokaiselle. Sukupuolesta, rodusta ja taustakoulutuksesta riippumatta jokaisella on käytössä vuorokaudessa tasan yhtä monta minuuttia. Entä, jos tämän syksyn aloituksena kokeilisitkin jotain uutta ja tuoretta tapaa lähestyä tulevia haasteita. Lomaltapaluuahdistuskin laimenisi.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste