Valmentava esimiestyö käytännössä | BoMentis Coaching House

Valmentava esimiestyö käytännössä

Blogit
blogi

Viime vuosina monet organisaatiot ovat aktivoituneet valmentavan ajattelu- ja toimintatavan kehittämisestä. Hyvä niin. Mistä valmentavassa otteessa on lopulta kyse?

Mitä on valmentava johtaminen?

Valmentava johtaminen on tavoitteellista yhteistoimintaa ja se kuuluu kaikille! (Ristikangas & Ristikangas, 2010). Ei pelkästään esihenkilöille, johtoryhmälle, HR-päällikölle vaan ihan kaikille!  Valmentava johtamiskulttuurin tavoite ei ole se, että jokaisella työntekijällä on vain yksi oma valmentaja. Se voi olla välivaihe kulttuurin rakentamisessa.

Valmentamisen on nivouduttava osaksi jokaisen työntekijöiden arjen tekemistä

Valmentavan johtamiskulttuurin rakentamisen ensimmäisessä vaiheessa esihenkilöillä on työvälineitä, joiden avulla he voivat valmentaa työntekijöitään suoriutumaan tehokkaammin, leanimmin tai paremmin. Kun esihenkilöt ensin sisäistävät valmentavan ajattelu- ja toimintatavan perustan, on mahdollista ja helpompaa laajentaa se myös koskemaan tiimiläisiä. Ensimmäinen tavoite on siis kouluttaa ja tukea esihenkilöitä siihen, että he saisivat välineitä omaan arkeensa, jotta heistä tulisi tulisi parempia esihenkilöitä omille työntekijöilleen.

Sain mahdollisuuden kokea ensimmäisen esimiestehtäväni muutama vuosi sitten. Vajaa kymmenen tiimiläistä oli ohjauksessani ja he mahdollistivat minulle oivalluksia ja oppeja itsestäsi. Kiteytettynä voisin tiivistää kokemukseni viiteen keskeiseen oppiin:

  1.  Kaikki samalle kartalle
    Aivan ensimmäiseksi uudessa tiimissämme kirkastimme yhdessä työmme vision, jotta kaikki olisivat samalla viivalla siitä, mitä teemme ja miksi teemme. Kun työllä on merkitys, tekeminen on huomattavasti mielekkäämpää.
  2. Erilaisuuden arvostus
    Tärkeää esimiehenä toimimisessa on toisten, erilaisten ihmisten arvostaminen ja kyky asettua heidän asemaansa. Parasta esihenkilönä toimimisessa onkin juuri tiimissä työskenteleminen ja erilaisten ihmisten kohtaaminen. Esihenkilönä pyrinkin tukeamaan tiimiläisiäni heidän potentiaalinsa kasvussa ja parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamisessa.
  3. Palautteen pyytämisen voima
    Esihenkilönä toimisen ydin on kyky antaa ja vastaanottaa palautetta. Itselläni isoin haaste on ollut palautteen pyytäminen. Pyytäessäni palautetta olenkin oppinut sen, kuinka tärkeää on olla selkeä ja rajata palautepyyntö johonkin yhteen asiaan, esim. ”haluaisin palautetta siitä, miten viestintäni toimii.” Tällöin ohjaan tiimiläisiäni kiinnittämään huomionsa johonkin tiettyyn osa-alueeseen, jolloin palautteen antaminen on hieman helpompaa. Palautteen myötä pystyn kehittymään esihenkilönä, mikä on missä tahansa tehtävässä erittäin otollista.
  4. Ajattelun aktivointi
    Esihenkilönä toimiessa yksikään päivä ei ole samanlainen kuin edellinen. Tiimiläiseni selkeästi nauttivat siitä, kun annan heille paljon tilaa käyttää omia aivojaan. Meissä ihmisissä on järjetön määrä potentiaalia, joka jää jatkuvasti käyttämättä, jos yhteiskunnassamme rajoitamme ihmisten oman pään käyttöä. Esihenkilönä en halua olla vastauspankki vaan sen sijaan haluan olla taitava kysymään avoimia, haastavia ja voimallisia kysymyksiä ja pistää tiimiläiseni itse ajattelemaan!
  5. Oman esimerkin tärkeys
    Tärkeä pointti esihenkilö- ja tiimityössä on myös muistaa pitää kiinni sovituista pelisäännöistä. Nautin siitä, kun pystyn toimimaan positiivisena esikuvana tiimilleni. Valmentava ote on lopulta hyvin käytännönläheistä tekemistä. Haluankin kehittyä esihenkilöroolissani myös jatkossa. Parhaiten se tapahtuu sillä, että on jatkuvasti avoin uusille ajatuksille ja tavoille toimia.

Valmentavan johtamisen määritelmä

Valmentava johtajuus on arvostavaa, osallistavaa ja tavoitteellista yhteistoimintaa, jossa yksilöiden potentiaali vapautuu ryhmän ja organisaation käyttöön. Valmentava johtajuus perustuu luottamukseen ja se kuuluu kaikille. (Ristikangas & Ristikangas, 2010) Valmentava johtajuus onkin suurelta osin asennetta (90%) ja loput tekniikkaa.

Rakennetaan Suomeen valmentava johtamiskulttuuri todeksi! Tutustu esihenkilövalmennuksiimme tästä.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste