Valtasyyhy - ongelma johtoryhmässä | BoMentis Coaching House

Valtasyyhy tappaa luottamuksen

Blogit
blogi

Valtasyyhy on harmillinen kaiken tasoisten johtoryhmien tauti. Se esiintyy yksittäisissä johtoryhmäläisissä ja nakertaa erittäin tehokkaasti ryhmän toimintakykyä. Jos valtasyyhyyn ei puututa, ryhmä lamaantuu. Yhteistyötä ei ole mahdollista rakentaa, jos valtasyyhyn annetaan tappaa luottamuksen. Koko johtoryhmä kärsii.

Valtasyyhyyn sairastanut haluaa erityiskohtelua. Hän haluaa olla ensimmäinen ja vaatii usein jakamatonta huomiota, jopa häiriköimällä. Jos hän ei saa haluamaansa, hän närkästyy ja ärtyy ja raivostuu. Valtasyyhyisen käytös on hyvin mustavalkoista. Hänelle ei ole mikään ongelma ihannoida joitakin ylenmäärin ja toisaalta mitätöidä. Välimuotoja harvoin on.

Valtasyyhyn hoito

Valtasyyhyn saaminen kuriin saattaminen edellyttää järeitä toimia. Lääke löytyy jämäkästä puuttumisesta ja ei-sallitun käyttäytymisen rajaamisesta. Tauti menettää voimansa vasta kun valtasyyhyinen on riittävän monta kertaa törmännyt jämäkkään otteeseen ja oppinut toteamaan, että aikaisempi toiminta ei tuota tulosta. Pelkkä nöyristely tai hymistely ei siis riitä. Äärimuotona on pakkohoito, jossa valtasyyhyinen eristetään mahdollisimman totaalisesti.

Valtasyyhyn rapauttanutta luottamusta saadaan johtoryhmässä vahvistettua, kun keskitetään ryhmän terveiden osien vahvistamiseen. Luodaan ennustettavuutta ja johdonmukaisuutta yhteisiin kokouksiin ja rakennetaan yhteistä onnistumista korostavia palkitsemismalleja yksilökeskeisten sijaan. Sovitaan käytäntöjä tiedon jakamisen ja avoimen kommunikaation vahvistamiseksi.

Ota riski ja luota itseesi

Luottamus ja sen rakentaminen edellyttävät aina tietyn riskin ottamista. Uskallus sanoa asiat suoraan ja kaunistelematta ei ole aina helppoa. Syykin on selvä. Jos ei ole ihan varma siitä, miten toinen reagoi viestin saadessaan, on turvallisempaa jättää sanomatta ja hymistellä. Olla yes-yes-mies. Riskinottamista tarvitaan myös silloin, kun annetaan myönteistä palautetta. Voihan se kollegan kehuminenkin olla pelottavaa. Toinenhan voi vaikka ylpistyä.

 

johtoryhmasta-tahtijoukkue-kansi-webHaloo! Jokainen aikuinen tarvitsee palautetta, joka vahvistaa ja tukee kehittymistä. Irtiotto tutusta ja turvallisesta tarjoaa mahdollisuuden luottamuksen kasvulle. Kannattaa kokeilla. 
Lisää diagnooseja ja hoitokeinoja johtoryhmän yhteistyön parantamiseen tulossa kirjassa Vesa Ristikangas – Tapani Rinne: Johtoryhmästä tähtijoukkue, Talentumilta 2/2014.

 

 

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste