Toimitusjohtaja Pekka Pättiniemi

Toimitusjohtaja Pekka Pättiniemi

Santanderin johto loi vision, jonka keskeinen ajatus oli ”Teemme enemmän”.  Visioon pohjautuvan strategian jalkauttamiseksi ja henkilökunnan sitouttamiseksi kaivattiin erityisiä toimenpiteitä. Halusimme, että koko henkilökunta ymmärtää visiomme ja alkaa entistä enemmän elää sitä todeksi, sanovat  toimitusjohtaja Pekka Pättiniemi ja henkilöstöpäällikkö Teija Nousiainen, yhteistyön rakentamisen pääarkkitehdit.

Haimme strategian jalkautukseen erilaista kumppania. Yhteistyökumppanimme suositteli BoMentis Oy:n Vesa Ristikangasta. Tarjousvaiheessa koimme BoMentiksen kuuntelevan tarkasti tarpeitamme ja he tuottivat meille ehdotuksen, joka sisälsi uusia, raikkaita ja erilaisia ideoita. Erityisesti arvostimme sitä, että he eivät tarjonneet meille valmista pakettia, vaan räätälöivät tarjouksen tarpeittemme mukaiseksi. BoMentis lähestyi tarvettamme oikeasta näkökulmasta ja yhteisten neuvottelujen tuloksena uskomme hyvään lopputulokseen vahvistui. Uuden kumppanin valinnan kautta saimme myös uusia tuulia ja näkökulmia toimintakulttuurimme kehittämiseen.

Koko työyhteisö mukaan kehittämiseen

Pekka Pättiniemen kehittämisen taustafilosofia:

”En osta koulutusta, joka on kestoltaan alle kolme vuotta. Vain systemaattisella ja pitkäjänteisellä koulutuksella, jossa henkilöstölle syntyy sosiaalinen henkireikä, saadaan haluttuja muutoksia aikaan.”

Koulutusta ja oppimisprosessia lähdettiin heti alusta alkaen järjestämään koko henkilöstölle. Halu panostaa yhteen vuosittaiseen huolellisesti järjestettyyn tapahtumaan näkyy ja tuntuu.  Kolmivuotisen prosessin aikana jokaisessa tapahtumassa tuotetaan elämyksiä ja yhteisöä tukevia kokemuksia. Lisäksi kehittämistyötä jatketaan yhteisessä päivässä syntyneitten ajatusten pohjalta, joilla tuetaan Teemme enemmän -visiota arjessa.

”Panostus ihmisiin on Santanderilla käsinkosketeltavaa. Henkilökunta osaa myös arvostaa sitä, että heihin panostetaan”,  vahvistavat Vesa Ristikangas ja Marjut Hallavo, jotka ovat toteuttaneet käytännössä valmennusprosessia.

Tulokset puhuvat puolestaan

Koulutuksen vaikuttavuus näkyi jo ensimmäisen vuoden jälkeen. Nyt ollaan kehitysmatkan puolessa välissä ja yrityksen käytävillä puhutaan yhteisistä koulutuspäivistä paljon. Erittäin hyvin toteutetut kokonaisuudet ovat jääneet elämään yhteiseen puheeseen. Yrityksessä puhutaan Pyhtään ja Katajanokan opeista. Parhaiten tulokset näkyvät henkilökunnan vahvempana sitoutumisena organisaatioon. Erityisen hyvät arvosanat on saatu myös siitä, että strategian ymmärtäminen on tällä hetkellä todella korkealla tasolla. Koulutus on myös lisännyt arjen yhdessä tekemistä. Nykyisin ollaan myös enemmän kiinnostuneita muiden yksiköiden ihmisistä.

Teemme enemmän -hankkeen hyödyt ovat selkeitä. Globaalissa Santanderin sisäisessä vertailussa Suomi on saanut kärkituloksen siitä, miten hyvin strategia on organisaatiossa ymmärretty. Lisäksi toimitusjohtaja myhäilee tyytyväisenä nähdessään yhteisen tekemisen määrän ja laadun kasvamisen. Myös asiantuntijatehtävissä toimiva Sami Anttila kuvasi omaa kokemustaan kehityksestä:

Olin reilun vuoden pois Santanderilta hoitovapaalla ja kun palasin riveihin tänä keväänä, työyhteisön arki oli muuttunut huimasti. Erityisesti osastojen välinen yhteistyö on parantunut. Ilmapiiri ja yhteistyön henki on  mennyt harppauksia eteenpäin. Kun on ollut pidempään poissa, muutoksen näkee todella kirkkaasti.

Henkilöstöpäällikkö Teija Nousiainen vahvistaa toimitusjohtajan viestiä

Emme halua toimia siiloissa, vaan tehdä työtä yhdessä. Voima on yhdessä tekemisessä. Haluamme henkilökuntamme todella ymmärtävän, että he saavat tukea. Näin saadaan tuloksia aikaan. Yhteistyössä on voimaa.

Yhteistyö BoMentiksen kanssa on palkitsevaa

Teija Nousiaisen mukaan yhteistyö BoMentiksen kanssa on ollut todella palkitsevaa.

”BoMentis paneutuu yrityksemme toimintatapaan ja räätälöi koulutuksen meidän tarpeisiimme. He eivät tarjoa hyllyltä otettuja valmiita kokonaisuuksia. Yhteistyö BoMentiksen kanssa on ollut myös erittäin mutkatonta. Luotan siihen, että heidän kanssaan kaikki hoituu. Kun luottamus on syntynyt, minun ei ole tarvinnut olla yhtään huolissani, miten valmennukset sujuvat , sillä uskon siihen, että jos tulee mutkia matkaan,  BoMentiksen asiantuntevat valmentajat selvittävät ongelmat. Kokemus on osoittanut, että he myös tekevät meille enemmän – visiomme mukaisesti.”

Teemme enemmän -kehittämispanostukset jatkuvat toistaiseksi. Yhteinen taival huipentuu koko työyhteisön matkaan yrityksen päämajaan Madridiin, mikäli palkintomatkan kriteereiksi asetetut tavoitteet ylittyvät. Tulokset puhuvat puolestaan, silloin kun työyhteisön potentiaali on käytössä.

Haastattelussa Santander Consumer Finland Oy:n toimitusjohtaja Pekka Pättiniemi, henkilöstöpäällikkö Teija Nousiainen ja asiantuntija Sami Anttila.

Case: Santander Consumer Finland Oy
Santander Consumer Finland Oy on Suomessa toimiva rahoitusyhtiö, joka on erikoistunut autokaupan ja vapaa-ajan ajoneuvojen rahoittamiseen. Helsingin Hermanissa sijaitsevassa toimistossa työskentelee 150 rahoitusalan ammattilaista.