VALMENTAVA JOHTAJUUS on asenne, joka antaa avaimet onnistumisiin | BoMentis Coaching House

VALMENTAVA JOHTAJUUS on asenne, joka antaa avaimet onnistumisiin

Blogit

Valmentava johtajuusValmentava johtajuus kirjassaan Marjo-Riitta ja Vesa Ristikangas määrittelevät valmentavan johtajuuden olevan arvostavaa ja tavoitteellista yhteistoimintaa.  Valmentava johtaja luo suotuisat olosuhteet kehittymiselle, jossa kriittisyydestä siirrytään toista arvostavaan yhteistyöhön ja onnistumiskeskeisyyteen.

Mietipä hetki jotain tilannetta työssäsi, jossa koit suurta onnistumisen iloa ja riemua.  Millaisia hetkiä muistat – noita pieniä kuplivia tunneryöppyjä, jolloin koko maailma tuntuu olevan ystäväsi ja kaikki asiat joihin ryhdyit olevan ulottuvillasi, saavutettavissa? Jos sukellamme hieman syvemmälle onnistumisen kokemuksen taustalle, sen taustalta todennäköisesti löytyy useita erilaisia tekijöitä.

Onnistuminen on mahdollista ympäristössä, jossa luovuutta tuetaan ja mokat käännetään yhteiseksi opiksi. Uskallamme kukoistaa, kun voimme luottaa siihen, että ideoitamme ei ammuta suoralta kädeltä alas. Moka voi itse asiassa olla lahja, jonka avulla löydetään juuri se voittoisa ajatus tai ratkaisu.

Millainen on hyvä johtaja ja esihenkilö?

Valmentava johtajuus syntyy, kun systemaattisesti kannustetaan toisia, haastetaan heitä ylittämään itsensä ja kun ollaan kiinnostuneita heidän tekemisestään. Luottamalla toisten kykyyn luodaan joukkueesta kokoelma tähtiä. Parhaat saavutukset saadaan yhdessä tekemällä yhteisen tavoitteen mukaisesti. Positiivinen ja kannustava palaute näkyy ihmisten suupielissä ja olemuksessa. Selkä suoristuu, rintakehä ja leuka nousee ja askeleet ovat varmempia.

Valmentaja Victoria Ristikangas kertoo:

Valmennan yhdessä Riinan kanssa nuoria voimistelutyttöjä. Riinan hymy ja positiivinen tervehdys antaa minulle hyvän fiiliksen joka kerta kun tapaamme. Siitä tiedän, että voin ottaa nuoret iloisella mielellä vastaan, vaikka takana olisikin epäonnistumisten täyttämä päivä. Huomaan, että minun on myös helppo heittää huumorilla ohjeita lapsille, jotka eivät ole motivoituneita harjoitteluun. Myönteisellä asenteellani saan heidät kuitenkin mukaan haastamaan omia rajojaan! Harkkojen lopuksi me Riinan kanssa aina fiilistellään ja jutellaan päällimmäiset kuulumiset.

Niin pienillä asioilla voi muuttaa koko työyhteisön ilmeen! Mikä voima asenteellamme onkaan!
Valmentava johtaja

  • Kannustaa ja ihmettelee – ei ole vastaustenantokone.
  • Kysyy haastavia ja oivalluttavia kysymyksiä – ei pyri johdattelemaan toista omaan vastaukseen.
  • Korostaa, että vastuu tuloksesta on kaikilla joukkueen jäsenillä – ei yksilöillä.
  • Rohkaisee tekemään luovia valintoja sekä pysyy alaisensa takana 100% tilanteessa kuin tilanteessa.
  • Kasvattaa yhteistä luottamusta ja yhteishenkeä sekä yhdessä tekemisen iloa.

Teksti: Marjut Hallavo ja Victoria Ristikangas

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste