Onko teillä tuolien etäisyys 118 cm? | BoMentis Coaching House

Onko teillä tuolien etäisyys 118 cm?

Blogit
blogi

Taloustieteen nobelisti Daniel Kahneman on koonnut mielenkiintoisia havaintoja ihmisen käyttäytymisestä ja loogisen järkevästä päätöksenteosta. Tässä kaksi tärkeintä:

1. Aivot ovat kytkentöjä luova koneisto eli ne rakentavat assosiaatioita, jotka virittävät ajatteluamme.

Useiden tutkimusten mukaan rahan ajatteleminen johtaa itsenäisempään ja jopa itsekkäämpään työskentelyyn. Ajattelun virittäminen tapahtui esimerkiksi pöydälle jätetyn Monopoli-setelinipun tai tietokoneen ruudulla pyörivän dollari-aiheisen näytönsäästäjän avulla.

  • Koehenkilö sai epäselvän tehtävän, jonka ratkaiseminen ei ollut mahdollista ilman apua – rahalla viritetyt yrittivät ratkaista ongelmaa omin päin lähes kaksi kertaa kauemmin kuin verrokkiryhmä.
  • Kokeen järjestäjä pudotti ”vahingossa” kynänipun lattialle – rahalla viritetyt koehenkilöt auttoivat kynien keräämisessä vähemmän kuin verrokkiryhmä.
  • Kokeen järjestäjä pyysi koehenkilöä laittamaan tutustumiskeskustelua varten kaksi tuolia valmiiksi sillä välin kun hän hakisi toisen henkilön – rahalla viritetyt koehenkilöt laittoivat tuolit keskimäärin 1,18 metrin päähän toisistaan, kun verrokkiryhmällä tuolien etäisyys oli keskimäärin 0,80 m.

2. Aivomme ratkaisevat asioita enimmäkseen intuitiivisesti.

Se tarkoittaa harkitsematta, nopeasti ja jopa ”fiilispohjalta”.  John Barghin tutkimuksessa päädyttiin murskaavaan arvioon: valinnoista ja päätöksistä 95 % syntyy intuitiivisesti ja vain 5 % todella objektiivisen analyysin jälkeen. Mutta aikaa säästyy ja on kai moni nopea päätös usein osunut oikeaankin?

HALOO! JOHTORYHMÄN JÄSENET

  1. Johtoryhmän jäsenten aivot on vahvasti viritetty rahalla eli budjeteilla, kuluilla ja tuloseuroilla.
  2. Johtoryhmänkin jäsenen aivot toimivat enimmäkseen nopean intuitiivisesti.

Siispä johtoryhmän jäsenet pyrkivät työntämään yhteistyön tuoleja 1,18 metrin päähän toisistaan. Siksi ryhmän sisäinen yhteistyö on useimpien johtoryhmien suurin haaste. Ja suurin mahdollisuus.

HALOO! TYÖYHTEISÖN JÄSENET

  1. Työyhteisön jäsenten aivot on vahvasti viritetty asiantuntemuksella, osaamisella ja olemassa olevilla käytännöillä, kuten esimerkiksi perinteisellä hierarkisella toiminnalla.
  2. Työyhteisönkin jäsenten aivot toimivat enimmäkseen nopean intuitiivisesti.

siispä työyhteisön jäsenet pyrkivät työntämään yhteistyön tuoleja 1,18 metrin päähän toisistaan, jos tuoleja on käytössä. ☺ Tässä piilee loistava mahdollisuus! Kannattaa muistaa pysäyttää itsensä aina välillä ja pysähtyä yhdessä toisten kanssa. ☺

P.S. Lisää asiaa johtoryhmätason suurimmasta mahdollisuudesta kirjoissa:
Vesa Ristikangas & Tapani Rinne: Johtoryhmästä tähtijoukkue, Alma Talent 2014.
Vesa Ristikangas & Tapani Rinne: Stellar Management Teams, Routledge 2018.

Lisää asiaa valmentamisen suurimmasta mahdollisuudesta kirjoissa:
Ristikangas Marjo-Riitta & Ristikangas Vesa: Valmentava johtajuus, Alma Talent (7. painos) 2019.
Ristikangas Marjo-Riitta & Grünbaum Leni: Valmentava esimies – Onnistumisia palvelevat positiot, Alma Talent (3. painos) 2018.

Asiakastarinoita

Johtoryhmä hyvästä paremmaksi

Case Lindström

Valmennus: Johtoryhmävalmennus

”Vaikka meillä ei mitään klikkejä ole ollutkaan, niin jotain lukkoja on nyt aukaistu. Ja vaikka meillä on ollut avoin, keskusteleva ja jopa vaikeita asioita on pystytty nostaa pöydälle aikaisemminkin, niin nyt on avoimuutta vielä enemmän ja vielä helpommin pystytään puhumaan hankalia asioita. Eli aikamoinen eteenpäinmeno tiiminä. Ja se on minulle tärkeää!” Petri Luukkonen, Kaakkois-Suomen liiketoimintayksikön johtaja, Lindström Oy

Lue lisää

Kaikki asiakastarinat
Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste