Valmentava johtaja – ihan tavallinen ihminen | BoMentis Coaching House

Valmentava johtaja – ihan tavallinen ihminen

Blogit
blogi

”Taasko sä oot käynyt jollain kurssilla?” Tätä äkäistä tokaisua monet johtajat pelkäävät ja puhuvat siitä usein valmennuksissa. Johtajuudesta on monta koulukuntaa ja johtajuus on nähnyt monta kehitysaaltoa ajan saatossa: autoritäärisestä johtajasta demokraattiseen johtajaan. Kokeneemmat johtajat ovat siis ehtineet käydä jo useamman kehitysaallon valmennuksissa: nyt pitäisi olla tätä, älä enää olekaan sitä aikaisempaa.


Valmentava johtajuus onkin johtajuuden määritelmien kentässä erikoisessa asemassa. Valmentava johtajuus ei ole kokoelma konsteja, vaan se on ”kokonaisvaltainen tapa olla, vaikuttaa toisiin ja tulla vaikutetuksi.” Kun olemme avoimesti, omina itsenä vuorovaikutuksessa toiseen, tulemme vaikutetuksi. Tämä on ihmisyyden ihanuus ja kauheus. Erilaiset ihmiset ja heidän tapansa olla vaikuttaa; myös johtajaan, hänkään ei ole immuuni inhimilliselle vuorovaikutukselle. Valmentava ote perustuu kahden ihmisen väliseen vuorovaikutukseen ja tässä vuorovaikutuksessa kumpikin osapuoli tulee tasapuolisesti vaikutetuksi: niin johtaja kuin alainenkin.

Valmentaja johtaja arvostaa tiimiläisiään

Valmentava johtaja ei hae repertuaarinsa uusia kikkoja, vaan valmentavuus on asenne. Valmentavan johtaja nimittäin ennen kaikkea arvostaa tiimiläisiään ja tästä arvostuksesta kumpuaa kaikki mitä hän tekee: osallistaa, innostaa, kannustaa, kuuntelee ja kysyy.
Arvostava ote näkyy siinä, että valmentava johtaja arvostaa tiimiläisensä näkemystä ja on kiinnostunut siitä. Kun on kiinnostunut toisen ajattelusta ja sen kehittämisestä ja kuuntelee toista, voi päästä sellaisiin sfääreihin joihin ei ole kuvitellutkaan pääsevänsä.

Valmentava ote helpottaa työntekoa

Valmentavasta otteesta innostunut Taina kertoi, kuinka hänen arkensa on nykyään helpompaa ja mielekkäämpää kuin ennen. Taina oli aluksi tuoreena johtajana tuskastunut, kun alaiset tulivat kysymään häneltä kysymyksiä, joihin hän ei tiennyt vastauksia. Kerran hän sitten tuskissaan oli kysynyt, miten sinä ratkaisisit tämän? Taina kuvasi minulle, kuinka suuri painava taakka oli tippunut hänen ja alaisensa harteilta. Alaisen silmät olivat syttyneet innostuksesta, kun hän oli esitellyt ratkaisunsa ongelmaan ”Minun ajatuksillani on väliä, minua ja asiantuntijuuttani arvostetaan” ja samalla Taina oli kokenut suurta helpotusta: ”Tuohan kuulostaa hyvältä ajatukselta, en olisi itse tätä ratkaisua keksinytkään”.

Valmentava johtajuus uudisti tiimin

Taina jatkoi tarinaansa kertomalla, kuinka hänen työntekijänsä itsetunto ja luottamus omiin kykyihinsä on kasvanut sitä myötä, mitä enemmän hän vastuuttaa ja oivalluttaa heitä. ”Tiimini on täysin eri, kuin se, johon tutustuin puoli vuotta sitten. He tekevät ratkaisuja ja hoitavat ongelmia, joihin heillä on paras asiantuntijuus. Tiimiläiset eivät tule enää hakemaan vastauksia minulta, joka on tuonut minulle enemmän aikaa keskittyä työni ytimeen, eli johtajana toimimiseen.”

Kuulostaako utopialta? Tiimiläisten itsetunto korkealla, jokainen käyttää aikansa tehokkaasti omien tehtäviensä ja vahvuuksiensa mukaisesti ja kaikki voivat tiimissä paremmin? Tämä ei ole tarinaa tieteislehdestä, vaan elävästä elämästä, valmentavasta organisaatiosta. Ja parasta valmentavassa otteessa on se, että se ei kuulu vain johtajille. Valmentava ote kuuluu jokaiselle: kaikilla työntekijöillä tulee olla mahdollisuus tehdä oman potentiaalinsa mukaista työtä yhteisten tavoitteiden eteen.

Ota valmentava ote käyttöön yhdellä kysymyksellä

Valmentavaan otteeseen et tarvitse pölyttyneitä tietokirjoja, ainut mitä sinun tulee tehdä saadaksesi kaikki valmentavan otteen hyödyt käyttöösi, on kiinnostua tiimiläisen ajattelusta ja kysyä siitä ”Mitä sinä ajattelet tästä?”

Viite: Valmentava johtajuus, Ristikangas & Ristikangas, Talentum (4. painos) 2017

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste