Hävetkää, esimiehet! | BoMentis Coaching House

Hävetkää, esimiehet!

Blogit

Huonot esimiehet ovat työelämän häpeäpilkku

Näin jyrähtää entinen työministeri Tarja Cronberg (HS, 12.2.2010). Huonoa johtamista ei voi olla huomaamatta, koska se herättää toisissa aina negatiivisia tunteita, ennemmin tai myöhemmin. Ärtymystä, harmitusta, ulkopuolisuutta, lamaannusta, pettymystä, pelkoa tai raivoa. Tunteiden kirjo on melkoinen, ja eiväthän tunteiden kokijat voi olla väärässä.

Millainen on huono esimies?

Mitä esimiehet ovat sitten tehneet, jotta moinen tunneskaala herää? Tarvitaan sopivasti epäasiallista ja toisia alentavaa vuorovaikutusta sekä kriittisesti ladattua suhtautumista, josta arvostuksen ja tasa-arvon osoittamiset ovat kaukana. Samaan lopputulokseen päädytään myös silloin, jos jätetään kokonaan johtamatta.

Muodollisesti johtaja, mutta käytännössä ei, koska ajatukset ovat johtamiskysymyksistä kaukana. Päätökset jäävät tekemättä, palaverit pitämättä ja lupaukset hoitamatta. Cronberg lisää listaan vielä ne esimiehet, jotka panttaavat tietoa. Nämä huonon itsetunnon esimiehet tekevät takuuvarmaa tuhotyötä organisaatiossaan. Kyllä saavatkin hävetä.

Esimies, sinäkin saat olla väärässä

Häpeän tunne on erittäin tehokas ja sen kokeminen on hyvin puhdistavaa. Jos nämä huonon esimerkin esimiehet antaisivat häpeän tuntua ja näkyä, seuraukset olisivat huimat. Häpeä muuttuu saman tien voimavaraksi, jos on riittävän turvallinen ympäristö sen kokemiseen ja tunteen ilmaisuun. Yhteisön hyväksyvät katseet ja toista kunnioittava suhtautuminen jättävät jälkensä. Jos luottamusta ei ole, häpeämättömyys saa vallan. Silloin häpeä pyritään salaamaan viimeiseen asti, keinoja kaihtamatta. Kasvoja ei sovi menettää, ainakaan johdettavien silmissä.

Cronbergilla on tarjolla esimiehille lääkettä. Hänen johtotähtenään on ajatus, että inhimillisyys ja tuottavuus voivat kohdata työelämässä. Vastuun työntekijöiden hyvinvoinnista hän sysää esimiehille: ”Muutosta syntyy vain innostamalla ja hyvällä vuorovaikutuksella.”

Ei tarvitse hävetä, jos yrittää ja erehtyy. Kunhan on vain halu oppia. Hyväksi vuorovaikuttajaksi voi kehittyä ja innostamista voi harjoitella, johdettaviensa kanssa – yhdessä.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste