Missä johtoryhmätonttujen yhteinen ajattelu luuraa? | BoMentis Coaching House

Missä johtoryhmätonttujen yhteinen ajattelu luuraa?

Blogit

Ei minulla ole ajatuksia”

oli yhden johtoryhmäläisen kommentti eräässä johtoryhmävalmennuksessa. Se pysäytti, koska juurikin johtoryhmässä, jos missä, mielipiteitä ja ajatuksia tyypillisesti piisaa – välillä liiaksikin. Vahvimmat ajatuksensa ääneen sanoneet voittavat. Monessa johtoryhmässä on melkoisia ”tonttuja” jäseninä, jotka ovat unohtaneet kaikkein tärkeimmän – yhteisen ajattelun merkityksen.

Ajattelemattomuus on hyve

Olen kohdannut parinkymmenen vuoden valmentaja-urani aikana monenlaista ajattelijaa. Toisessa ääripäässä ovat edellä kuvatun esimerkin kaltaiset yksilöt. Ei ole ajatuksia -lause ei kuitenkaan pidä paikkansa, koska ihmisaivot tuottavat jatkuvasti ajattelun liikettä. Ajattelemattomuuden tila on toisin sanoen käytännössä täysin mahdoton. Oman ajattelun tiedostaminen ja sen pukeminen sanoiksi on joillekin ”tontuille” varsin vaikea laji.
Kun tarkemmin kurkistetaan tuon ei-ajattelemisen äärelle, taustalta löytyy kiinnostavia uskomuksia. Tässä erään johtaja-tason henkilön kerrontaa vuosien takaa osana yhteistä coaching-prosessia

Hiljaisuus on minulle hyvyyden merkki. Kun katselen toisia johtoryhmäläisiä, ihmettelen sitä häikäilemättömyyttä, jota he edustavat. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin halveksin tuollaista toimintaa. Fiksut ihmiset käyttävät tilaisuuttaan hyväksi ja hakevat vaan omia etujaan. Ja vielä kaikkein pahinta on se, kun työpaikalla korotetaan ääntä. En voi käsittää sitä.”

Nämä hiljaiset, hivenen toisia paremmat, ihmiset ovat mauttomia, hajuttomia ja värittömiä. Rumasti, jos sanoisi, turhia. Varsinkin, jos heidän ajattelunsa ei tule muun ryhmän hyödyksi.

Mustavalkoisuus on parasta

Toinen ääripää kohtaamissani johtoryhmissä kulminoituu mustavalkoisiin ajattelijoihin. Pää täyttyy mielipiteillä ja niiden ilmaisu on varsin yksinkertaista. Maailma on joko tai, ja mitä selvemmin oman mielensä ilmaisee, sen varmemmin se menee toisille perille. Näitä tyyppejä on monet johtoryhmät pullollaan – ovathan he usein raivanneet tiensä sinne juurikin omien vahvojen mielipiteittensä avittamana.

Erään musta-valko-johtajan mielenmaisemaa pääsin myös raapaisemaan eräässä toisessa kohtaa. Hän kuvasi omaa ajatteluaan:

Nautin siitä, kun saan herättää toisissa hämmennystä. Erityisesti ne tilanteet palkitsevat, kun saan vaiennettua toisen omalla verbaalisella kyvykkyydelläni. Nautin voittamisesta. Olen kyllä saanut työvuosieni aikana palautetta ilmaisutavastani, mutta mitä sitten. Tällainen minä olen ja enkä muuksi muutu. En nimittäin arvosta pätkääkään niitä, jotka ovat hiljaa ja tuppisuuna. Mieluimmin olen siis äänessä – ja vahvasti.”

Musta-valkoisten ajattelu harvoin tekee hyvää johtoryhmän toimintakyvylle. Syntyy kyllä päätöksiä, mutta kilpailuasetelman vaikutus toisten mielipiteiden ilmaisuun hyytyy varsin nopeasti.

Kohti yhteistä ajattelua – rohkeasti?

Ajattelu on taitolaji. Vaikeus vielä moninkertaistuu, kun sitä ollaan tekemässä fiksujen ihmisten kanssa – yhdessä.

Molemmat edellä kuvatut ajattelutyyliinsä uskovat edustavat ei toivottavaa johtoryhmäkeskustelijaa. Vaikka harva jatkuvasti on em. ääripäissä, syykin on selvä: Molemmat tyylit perustuvat itsekkyydelle, jossa toimintaa ohjaa ensisijaisesti vain oma etu tai oma fiilis. Vastuuta oman toiminnan vaikutuksista toisiin ei nähdä, koska oma tapa jyllää.

Jokainen johtoryhmä tarvitsee jokaisen johtoryhmäläisen ajattelua ja kokemusta asioiden käsittelyssä. Yhteisen ajattelun laatu paranee, kun ajattelulle annetaan riittävästi aikaa. Erilaiset mielipiteet rikastuttavat ja tuovat keskusteluun tuoreutta. Jotta se on mahdollista, tarvitaan rohkeutta lähteä yhdessä treenaamaan yhteisen ajattelun taitolajia. Jos mustavalkoiset alkavat omalla halveksunnallaan hallita ilmatilaa, heidät pitää keskeyttää ja ohjata olemaan kiinnostuneita toisten ajattelusta. Jos taas hiljaiset ajattelemattomat jatkavat vetäytymistään, heidät pitää poimia mukaan yhteiselle ajattelumatkalle.

Meillä on ajattelun lahja. Ajattelun laadun kehittämiseen tarvitsemme toisia. Kukaan meistä ei ole niin viisas, että yksin pärjäisi. Edes sinä. Oikeista tontuista nyt puhumattakaan 😉

Tutustu johtoryhmien kehittämiskirjaan Johtoryhmästä tähtijoukkue tai sen englanninkieliseen versioon Stellar Management Teams (2018). 

Opas johtoryhmän kehittämiseen

Lataa opas, jonka avulla pääset johtoryhmän toiminnan kehittämisprosessissa alkuun.

Lataa opas

Asiakastarinoita

Johtoryhmävalmentaja haastaa virtuaalisestikin

Case Aitomation Oy

Valmennus: Johtoryhmävalmennus

Virtuaalisesti toteutettu johtoryhmävalmennuksemme toteutui erinomaisesti. Mahtavaa Vesa Ristikankaassa valmentajana on se, että hän ei päästä helpolla. Hän oli koko ajan johtoryhmän pulssilla. Haastoi ja puski meitä puhumaan niistä asioista, joista meidän pitääkin puhua. Sama toteutui virtuaalisesti ja kasvotusten toteutetussa valmennuksessa. Kiitos!

Lue lisää

Kaikki asiakastarinat
Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste