Ovatko työyhteisöjen myrkyttäjät toivottomia tapauksia? | BoMentis Coaching House

Ovatko työyhteisöjen myrkyttäjät toivottomia tapauksia?

Blogit

Työyhteisö oli päättänyt järjestää yhteisen valmennuksen, jonka tarkoituksena oli kehittää yhteistyötä. Tilaisuuksia järjestettiin useampia, jotta kaikki yhteisön jäsenet pääsivät mukaan. Eräässä tilaisuudessa oli heti alkumetreiltä outo tunnelma. Ilmapiiri oli jännittynyt ja osallistujat olivat vaitonaisia. Energia oli patoutunut ja moni odotteli heti alkumetreiltä lähtien tilaisuuden loppumista. Myrkyttäjät olivat saaneet tilaisuudesta hallinnan.
Miksi työyhteisöissä yhteistyö tuntuu usein kivireen vetämiseltä? Mistä työyhteisön jäsenten yhteistyötä nakertava suhtautuminen kumpuaa? Mitä ilmiölle voi tehdä, vai ovatko myrkyttäjät vaan toivottomia tapauksia?

Systeemiset myrkyttämiset syyt

Myrkyttäjiä löytyy lähes jokaisesta työyhteisöstä. Taustalla vaikuttavat yksilöiden omien korvien välissä oleva kriittisyys ja negatiivinen suhtautuminen. Asennetta ei ilmaista suoraan, vaan se tulee esille usein epäsuorasti. Onko ihme, että alla olevat esimerkit asennevammasta nakertavat luottamusta

  • ”Tästä ei ole mitään hyötyä…”
  • ”Mut on pakotettu tänne…”
  • ”Mulla olis niin paljon tärkeämpääkin tekemistä…”
  • ”Ei vois vähempää kiinnostaa…”
  • ”Meillähän on kaikki hyvin – ei ole mitään parannettavaa…”
  • ”Töitä tänne on tultu tekemään – ei tarvitse mitään höpöhöpö-juttuja”
  • ”Kyllä meillä muuten, mut ku kun tuo yksi tyyppi…”

Asennevammaisia riittää, mutta onko ongelma viime kädessä heissä, vai jossakin muualla? Samaan aikaan kun asennevammaiset myrkyttävät yhteisöjä, muut työyhteisön jäsenet alkavat suojautua ja rakentaa omia suojamuurejaan. Esimiehet katsovat sivusta ja toivotaan sitä, että mitään ilmiriitaa ei synny. Kunhan työt hoituisivat…

Jokaisessa työyhteisössä, jossa myrkyttäjät valtaavat ilmaherruutta, löytyy ne, jotka mahdollistavat myrkyttäjien toiminnan. Muutos on kuitenkin mahdollinen, sillä aikuisten yhteisössä tulisi jokaisen olla vastuussa yhteisestä hyvinvoinnista. Puuttumattomuus myrkyttäjien toimintaan on ilmaisu työyhteisösysteemin vastuuttomuudesta. Jokaisen aikuisen tulisi olla niin vastuullisia, että puuttuisi havaittuihin asennevammoihin. Niin kauan kuin puuttuminen on pelkästään esimiesten vastuulla, myrkyttäjät saavat elintilaa. Älä ymmärrä väärin: Toki esimiehet ovat edelleen vastuussa puuttumisesta, mutta sama vastuu kattaa kaikkia työyhteisön jäseniä. Kun tiimeissä voimistuu arvostavan puuttumisen käytännöt, muutos alkaa.

Syynä yksilöiden elämänhistoria

Kukaan myrkyttäjä ei ole syntynyt tähän maailmaan tavoitteenaan tuottaa toisille huonoa fiilistä. Jos lähtötilanne on kaikille vakio, jostain syystä osa kasvaa aikuisuuteen ilman myrkyttäjän vammaa. Toisille taas myrkytyksestä tulee arjen vakiotoimintatapa. Miksi näin?

Yksinkertaistettu selitys löytyy sylttytehtaalta eli lapsuuden kodin arvo- ja arvostusmaailmasta – kasvatusperiaatteista. Mikäli ihmistaimenen kasvaessa myrkyttämisen taustalla vaikuttavaan tunneilmaisun harjoitteluun ei saa aikuista peiliä, lapsi jää tunteittensa kanssa koukkuun. Tunteiden hallitsemattomuus ja erityisesti negatiivisen tunne-energian suuntaaminen ulkoisiin tekijöihin ovat myrkytystaipumuksen ensisijainen lähde. Sama syytekijä löytyy kaikille muille vastuuttomuuden muodoille, jotka ovat mahdollistamassa myrkyttäjien olemassaoloa!

Onko liian myöhäistä saada myrkytöntä aikuisuutta?

Lapsuutemme on vaikuttanut meihin ja osaan meistä hyvinkin merkittävästi. Koska elämän eväät eivät ole jakaantuneet tasan, aikuisuuteen siirtyy hyvin erilaisilla ominaisuuksilla varustettuja yksilöitä. Onneksi elämä tarjoaa aikuisuudessa yhden asian, joka tasapäistää: Jokainen on vastuussa omista valinnoistaan ja ennen kaikkea ajatuksista, jotka tuottavat toimintaa työyhteisöön.

Tiedätkö sinä, miltä toimintasi näyttää? Oletko kysynyt kollegoiltasi, miten he näkevät sinut mahdollisena ilmapiirin myrkyttäjänä?

Jokaisella on mahdollisuus lähteä rakentamaan yhteisöönsä ilmapiiriä, jossa huokuu arvostus – ei arvostelu. Myrkyttäminen loppuu, kun yhteisöstä löytyy riittävästi rohkeutta puuttua siihen.
Mikä on sinun ensimmäinen tekosi, jolla osoitat vastuusi käytännössä?

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste