Johtoryhmän viisi tärkeintä ominaisuutta | BoMentis Coaching House

Johtoryhmän viisi tärkeintä ominaisuutta

Blogit

Kysytkö koskaan itseltäsi seuraavia kysymyksiä: Mikä on johtoryhmämme olemassaolon tarkoitus? Mitähän mahtaisi tapahtua, jos johtoryhmää ei olisi lainkaan? Mitä sellaista johtoryhmän jäsenet voivat saada aikaan yhdessä enemmän, mitä he eivät voisi saavuttaa kukin itsenäisesti?

Arjen havaintomme johtoryhmien missioista on karua kerrottavaa. Yrityksen missio on toki selvä, mutta monessa johtoryhmässä omaa missiota ei ole määritelty. Liian moni johtoryhmä toimii ilman, että se olisi käynyt yhteistä keskustelua missiostaan, saati päätynyt kiteyttämään olemassaolonsa ydintä. Tämä on surullista, sillä johtoryhmä ilman missiota hukkaa ison osan potentiaalistaan. Kun johtoryhmä kirkastaa missionsa, ryhmässä alkaa tapahtua voimaantumista, koska yhteistyö johtoryhmäläisten kesken muuttuu mielekkäämmäksi ja merkityksellisemmäksi.

Johtoryhmä on paljon vartijana, ja se määrittää myös koko yrityksen yhteisen työskentelyn fokusta. Johtoryhmän pitäisi olla elin, joka toimeenpanee hallituksen päätökset ja asettaa raamit ja suunnan koko organisaatiolle. Johtoryhmä myös vastaa siitä, että organisaatiolla on mahdollisuus toteuttaa asetetut tavoitteet.

Kummallakohan mahtaa olla paremmat eväät tähtijoukkueeksi eli edelläkävijäksi?

Kuvittele mielessäsi kaksi johtoryhmää, joiden toiminnat edustavat ääripäitä. Ensimmäisessä huomio on yhteistyössä ja -vastuussa. Siellä käydään strategisia keskusteluja, jaetaan ajatuksia tulevaisuuden suuntaviivoista, tehdään päätöksiä koko yritystä koskevista asioista ja sparrataan toisia onnistumaan huomioiden koko vaikutusketjun suunnittelusta loppuasiakkaalle. Toisessa fokus on yksilöissä; liiketoimintayksiköitten tai osastojen suoriutumisen seurannassa. Tämän johtoryhmän kokouksissa lähinnä raportoidaan, mitä kunkin omille vastuualueille kuuluu.

Minkälaisia ominaisuuksia johtoryhmällä, jota kutsutaan tähtijoukkueeksi, on?

Menestyvä ja hyvin toimiva johtoryhmä syntyy, kun:

 • heillä on yhteisesti sovittu missio, joka tukee sekä strategiaa että tavoitetta. Yhdessä sovitut rakenteet, toimintamallit ja pelisäännöt puolestaan tukevat heidän toimintaansa.
 • jäsenet ovat sitoutuneet yhteiseen tekemiseen ja haluavat oppia yhdessä.
 • oman kehittymisprosessin ohella katseet suuntautuvat myös ryhmästä ulospäin. Johtoryhmä haluaa vaikuttaa tietoisesti organisaatiokulttuuriin ja tietää tarvitsevansa ulkopuolista haastajaa, jotta kehittyy ryhmänä.

Tähtijoukkueeksi ei synnytä, vaan kehitysmatkaa on tehtävä askel askeleelta. Johtoryhmästä tähtijoukkue -kirjassa pureudutaan tarkemmin kaikkiin tähtijoukkueen osatekijöihin. Kirja löytyy myös englanniksi: Stellar Management Teams. Tässä kuitenkin maistiainen.

Tähtijoukkue-johtoryhmän pääkohdat

Tähden rakenteessa näkyy ajatus kahdesta eri tavoitealueesta; primääri- ja sekundääritavoitteista. Sekundääritavoitteet näkyvät tähtikuvion viidessä sakarassa ja primääritavoitteet vastaavasti tähden keskustassa. Molemmat tasot on jumpattava kuntoon, jos mielii tähtijoukkueeksi!

Sekundääritavoitteisiin kuuluvat kaikki ne johtoryhmän näkyvät toiminnan muodot ja huomionkohteet, joista arjessa useimmiten keskustellaan. Johtoryhmä puheissa ovat ulkoiset sidosryhmät, yleensä tärkeimpänä asiakkaat, ja sisäiset sidosryhmät, eli henkilöstö. Suunta on suunniteltava, eli johtoryhmä keskustelee esimerkiksi strategian fokuksesta ja johtoryhmälle asetetuista tavoitteista. Olennainen huomion kohde ovat myös onnistumismittarit, koska tuloksiahan johtoryhmä hakee. Kaiken pohjana on jatkuva huolehtiminen sujuvasta arjesta, jonka takaavat toimivat palaverikäytännöt. Nämä kaikki ovat tärkeitä asioita ja mahdollistavat johtamisen, mutta eivät ratkaise edelläkävijyyttä. Tähtijoukkueeksi kasvamiseen tarvitaan enemmän!

Primääritavoitteet suuntaavat huomion ryhmään ja siihen, miten se toimii ryhmänä. Tähden keskusta on jaettu kolmeen osaan, jotka muodostavat primääritavoitteiden elementit. Nämä tekijät näkyvät ja vaikuttavat suoraan johtoryhmän jäsenten väliseen toimintaan. Nämä tekevät johtoryhmästä uniikin, jota on vaikea tai jopa mahdoton kopioida!

Edelläkävijä-johtoryhmän, eli TÄHTIJOUKKUEEN, TOP 5 osaamiset:

 1. Johtoryhmän kyky hyödyntää toistensa erilaisuutta – niin osaamista, ajattelua kuin toimintatyylierojakin. Tästä syntyy myös kiinnostus siihen, kuinka hyvin johtoryhmä osaa ”riidellä rakentavasti”.
 2. Yhteistyön määrä ja laatu – niin kokouksissa kuin kokousten välissäkin tapahtuva.
 3. Keskinäinen palautteenanto – palautteen pyytäminen ja antaminen on aktiivista ja sitä annetaan erityisesti johtoryhmäkollegan roolista käsin.
 4. Muutoskyvyn jatkuva tutkailu – oma, ryhmän ja johdettavien muutoskyvyn kehittäminen.
 5. Sitoutuminen ja luottamus – sitoutuminen yhteiseen hyvään, ei pelkästään oman vastuualueen menestymiseen. Luottamus siihen, että toinen haluaa samoin yhteistä hyvää ja on valmis pistämään omat tarpeet hetkeksi sivuun ja käärimään hihat yhteisen koko organisaationa menestymisen eteen.

Molempia tavoitetasoja tarvitaan. Mutta mitä enemmän johtoryhmässä keskitytään primääritavoitteisiin, sitä paremmin ja tehokkaammin johtoryhmä pystyy toimimaan myös sekundääritavoitteiden toteuttajina.

 • Kun johtoryhmä uudistaa ajatteluaan, matka tähtiin voi alkaa.
 • Systeeminen eli kokonaisvaltainen ajattelu muuttaa suhtautumista johtamiseen ja johtoryhmän yhteiseen työskentelyyn.
 • Tie tähtijoukkueeksi on mahdollistamista, ei kontrollointia ja mustavalkoisen ajattelun vaihtamista väreiksi.

Marjut Alatalo ja Vesa Ristikagas, Executive Coachit, BoMentis Oy

Lähteet mm:

 • The rise of the social enterprise (2018) Deloitte Global Human Capital Trends.
 • Juan Almandoz and András Tilcsik (2016) When Experts Become Liabilities: Domain Experts on Boards and Organizational Failure, Academy of management.
 • Luthans, F. (2013) Positive Psychological Capital. Luento Finlandiatalolla.
 • Manner, J. (2012) Maailman paras johtoryhmä – 10 ratkaisevaa eroa.
 • Wageman, R., Nunes, D., Burruss, J., Hackman, J.R. (2008) Senior Leadership Teams: What it Takes to Make Them Great. Center for Public Leadership. Harvard Business Review Press.
 • Ribb, S. & Kourdi, J. (2004) Trust Matters. For Organisational and Personal Success. New York, Palgrave Macmillan.

Etsitkö yksilöllistä, tarpeisiisi räätälöityä valmennusta organisaatiosi johdolle tai esihenkilöille? Tutustu valmennuksiimme johtoryhmille ja esihenkilöille.

Valmennukset yrityksille

Kirjanäyte: Johtoryhmästä tähtijoukkue

Johtoryhmän rautainen valmentaja Vesa Ristikangas tarjoaa parannuskeinot ja työkalut uudenlaisen menestyksen rakentamiseen.

Lataa näyte

Opas johtoryhmän kehittämiseen

Lataa opas, jonka avulla pääset johtoryhmän toiminnan kehittämisprosessissa alkuun.

Lataa opas

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste