Systeeminen ajattelu tukee valmentavaa johtajuutta
Systeeminen ajattelu kiteytyy yksinkertaiseen oivallukseen, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Systeemi on nimittäin kokonaisuus, jonka osat ovat vuorovaikutuksessa keskenään ja joka on jatkuvassa liikkeessä. Muutos systeemin yhdessä osassa aiheuttaa vääjäämättä muutoksia toisaalla.
Systeeminen ajattelu auttaa ymmärtämään, että ympäröivä todellisuus ohjaa ajatteluamme ja toimintaamme monin tavoin, oli sitten kyse vuorovaikutussuhteista, erilaisista näkökulmista tai kokonaisuuksien rajauksista. Kasvaneen ymmärryksen ansiosta pystymme vaikuttamaan haluamiimme asioihin, haluamallamme tavalla.
1. Tarkastellaan yhteyksiä yksilöiden asemesta
Systeeminen ajattelu auttaa meitä näkemään metsän puilta. Sen sijaan että keskittäisimme huomiomme yksilöön, voimme paneutua asioiden ja ihmisten välisiin yhteyksiin. Vaikuttamalla vuorovaikutussuhteisiin vaikutamme koko organisaation toimintaan.
2. Kun näkökulma muuttuu, kaikki muuttuu
Vaikka tarkasteltava kokonaisuus pysyisi samana, se näyttäytyy erilaisena näkökulmasta riippuen. Kun ymmärrämme, että näkökulmia on lukuisia ja että jokainen niistä vaikuttaa eri tavalla ihmisten käyttäytymiseen, pystymme helpommin muovaamaan tilanteita.
3. Valinnoilla on väliä
Käsiteltäviä asioita tai kokonaisuuksia voidaan rajata eri tavoin. Valitut rajaukset puolestaan ohjaavat sekä ajattelua että toimintaa, joten hyödyntämällä systeemistä ajattelua voimme oikeiden rajausten avulla luotsata organisaatiota kohti tavoitteita.
Systeeminen ajattelu on olennainen osa valmentavaa johtajuutta. Kummankin tavoite on yhteinen: että ihmiset voisivat ylittää itsensä.