ICF-sertifiointijärjestelmä | BoMentis Coaching House

ICF-sertifiointijärjestelmä

Kansainvälinen ja arvostettu coachien sertifiointijärjestelmä

Kansainvälinen coaching-yhdistys ICF (Internatinal Coaching Federation) on yksi ammatticoachien kattojärjestöistä. ICF on luonut arvostetun sertifiointijärjestelmän, jonka avulla coachingia hankkivat asiakkaat voivat arvioida, kuka on pätevä ja kuka ei.

Mikä on sertifiointi?

Coach-sertifiointi on todistus siitä, että coach osaa toimia ICF:n ammattietiikan mukaisesti ja että hänen toimintansa coachina pohjautuu yhteisesti määriteltyihin ydinkompetensseihin. Sertifiointi tarjoaa coachille selkeät ja kansainvälisesti vakiintuneet perusraamit siitä, miten coachingia tulisi tehdä.

Sertifioinnin hankkiminen edellyttää monia erilaisia toimenpiteitä, mukaan lukien ICF:n akkreditoidun koulutuksen käyminen (esim. Systemic Business Coach –koulutus), asiakascoaching-tuntien kerääminen, mentor coaching prosessin jne. Tällä sivulla esittelemme sertifiointijärjestelmää tarkemmin.

Coach-sertifioinnin hyötyjä

Miksi sertifioinnin hankkiminen on tärkeää? Ammattikunnalle sertifiointisysteemi on tärkeää, sillä se toimii laadun takeena ja ennen kaikkea se on asiakkaalle tae saamansa palvelun eli coachingin laadusta. Sertifioinnin omaava coach on todellinen ammatticoach, sillä hän on saanut virallisen todistuksen ammattitaidostaan ja pätevyydestään coachina. Sertifiointi on osoitus coachin pätevyydestä.

Kolmiportainen ICF:n sertifiointijärjestelmä

ICF:n sertifiointijärjestelmä on kolmiportainen. Sen tasot ovat tässä:

 1. Associate Certified Coach (ACC)
 2. Professional Certified Coach (PCC)
 3. Master Certified Coach (MCC)

Tasot on jaettu vaativuuden ja koulutuksen sekä asiakaskohtaamisten määrän mukaan. Suomessa on (4/2022) noin 80 ACC-tason coachia ja 70 PCC-tason coachia. MCC-tason coacheja on vasta 8.

Sertifiointitaso Associate Certified Coach, ACC Professional Certified Coach, PCC Master Certified Coach, MCC
Sertifioitiin tähtäävä polku ICF:n akkreditoima 1. tason -koulutus* ICF:n akkreditoima tason 2 -koulutus** ICF:n akkreditoima tason 3 -koulutus
BoMentiksen tarjoama ICF:n akkreditoima koulutus Koulutuskokonaisuus, johon kuuluu:

 • Systemic Business Coach® & Systemic Mentor Coaching© & loppukoe, ACC-taso***
 • tulossa
Lisäksi sertifiointiin vaaditaan
 • 100h coachingia
 • ICF Credentialin Exam****
 

 

 • 500h coachingia
 • ICF Credentialin Exam****

 

 

 • 2500h coachingia
 • 2 kpl nauhoitettua ICF:lle lähetettävää coaching sessiota, jotka läpäisevät MCC tason.
 • ICF Credentialin Exam****

* Myös suoritettuaan 2. tason koulutuksen voi halutessaan hakea ACC-sertifiointia. HUOM! Lisävaatimukset vaihtelevat koulutuksen akkreditointitason (taso 1, taso 2, tai aikaisemmat koulutukset ACTP ja ACSTH) mukaan. Lue lisää ICF Globalin sivuilta.

** 2. tason koulutuksen lisäksi aikaisemmin käymäsi ACTP tai ACSTH-koulutuksen avulla voi jatkossakin hakea PCC-sertifiointia. Lisäksi ACC:n voi korottaa PCC-tasoiseksi kouluttautumalla lisää ja tekemällä 500 asiakastuntia täyteen. Jokaisessa tasomuutoksessa tulee myös valvottu testi tehtäväksi uudelleen. HUOM! Lisävaatimukset vaihtelevat koulutuksen akkreditointitason (taso 1, taso 2, ACTP, ACSTH) mukaan. Lue lisää ICF Globalin sivuilta.

*** BoMentis, Coaching House:n asessorit arvioivat osallistujien coachaus-tason peilaten ICF:n ydinkompetensseja ACC-tasolla. Tarvittaessa arviointi voidaan myös tehdä peilaten PCC-tasoa.

**** ICF Credentialin Exam on valvotusti suoritettava koe, jossa testataan ydinkompetenssien hallintaa. Se on edellytys aina kun haet ensimmäistä sertifiointiasi. Koe on suoritettava ainoastaan kerran tietyllä tasolla, eli koetta ei tarvitse uusia esim. PCC sertifiointia uusiessaan. Jokaisessa tasomuutoksessa taas tulee valvottu koe tehdä uudelleen.

Vanha sertifiointipolku ja lisävaatimukset

Sertifiointitaso Associate Certified Coach, ACC
Sertifioitiin tähtäävä polku ICF:n akkreditoima ACSTH (Approved Coach Specific Training Hours)
BoMentiksen tarjoama ICF:n akkreditoima koulutus
 • Systemic Business Coach®
Lisäksi sertifiointiin vaaditaan
 • 10h mentor coachingia esim. Systemic Mentor Coaching©
 • 1 nauhoitettu ICF:lle lähetettävä coaching sessio, joka läpäisee ACC-tason*****
 • 100h coachingia
 • ICF Credentialin Exam

***** Jos teet coaching-sessiosi suomeksi, ICF vaatii litteroinnista myös englanninkielisen käännöksen.

Lue lisää ICF Globalin sivuilta ACC-tason, PCC-tason ja MCC-tason sertifioinneista.

Akkreditoidut coach-koulutukset

ICF:n akkreditoimat coach-koulutukset on karkeasti jaettu kahteen ryhmään, joista ensimmäiseen kuuluvat 1. taso, 2. taso ja 3. taso (sekä vanhan systeemin mukaiset ACTP ja ASCTH-koulutukset). Nämä coach-koulutukset keskittyvät perusasioihin eli ydintaitoihin ja eettisiin ohjeistuksiin. Toiseen ryhmään kuuluu ns. Continuing Coach Education eli CCE –pisteitä tarjoavat koulutukset, joiden tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää coach-taitoa eteenpäin jatkuvan oppimisen ideologian mukaisesti.

Tarjoamme akkreditoituina coach-koulutuksina seuraavat:

UUTUUS: Tiimicoaching-sertifiointi eli Advanced Certificate in Team Coaching (ACTC)

ICF on lanseerannut vuoden 2023 alussa tiimicoaching-sertifioinnin, jonka hakemisessa kelpoisuusvaatimuksena on, että hakijalla on jo yksilöcoaching-sertifiointi joko ACC, PCC tai MCC tasolla. Toisin kuin yksilöcoachingisssa, tiimicoaching-sertifiointi ACTC tarjotaan vain yhdellä yleisellä taitotasolla.

Sertifiointitaso Advanced Certificate in Team Coaching (ACTC)
Kelpoisuusvaatimus Voimassa oleva ACC, PCC tai MCC sertifiointi
Lisäksi sertifiointiin vaaditaan
 • 60+h tiimicoaching-koulutus (esim. Systemic Team Coach©)
 • Min. 5 tiimicoaching prosessia viimeisen viiden vuoden aikana
 • Min. 5h coachingin työnohjausta
 • ICF Team Coaching Certification Exam******

****** ICF Team Coaching Certification Exam on valvotusti suoritettava koe, jossa testataan tiimicoaching ydinkompetenssien hallintaa.

Lue lisää ICF Globalin sivuilta ACTC-sertifioinnista.

Sertifioinnin voimassaoloaika

ICF:n sääntöjen mukaisesti sertifiointi on voimassa 3 vuotta, minkä jälkeen se tulee uusia. Sertifioinnin uusimiseen vaaditaan vähintään 40 CCE-pisteen keräämistä, joista vähintään 24 tulee olla ydintaitoihin kohdistuvia pisteitä. Sertifiointi on voimassa 3 vuotta, minkä jälkeen sen voi uusia samalla tasolla tai tavoitella seuraavan tason sertifiointia.

Sertifioinnin ylläpitäminen – jatkokoulutusvaatimus

Sertifiointia ylläpitävät pisteet Continuing Coach Education, CCE
Tarkoitus Ylläpitää ammattikunnan jatkuvan oppimisen ideologiaa
BoMentiksen tarjoama ICF:n akkreditoima koulutus
 • Systemic Team Coach©, BoMentis Coaching House
  • 40 CCE-pistettä, joista 27 kohdistuvat ydintaitoihin (Core Competency) ja 13 ns. resurssien kehittämiseen (Resource Development)
Muita palveluntarjoajia mm. ICF Learning Portal, https://learning.coachfederation.org/

 

Miten aloittaa matka kohti sertifiointia?

Ilmoittaudu koulutukseen. Koulutuksen käyminen on ensimmäinen askel. Tervetuloa! Kokonaisuudessaan sertifioinnin hakeminen voi vaikuttaa pitkältä, haastavalta ja monimutkaiselta prosessilta. Mutta askel kerrallaan matka selkeytyy ja koulutuksen aikana ohjeistamme prosessin edistämisestä. Sertifioinnin saamiseen menee usein koulutuksen aloittamisesta yli kaksi vuotta, sillä jo 100h coachingtuntien kerääminen vaatii aikaa – ja Systemic Business Coach® -koulutuksen suoritettuasi voit siis jo hyvin toimia coachina.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste