ICF-sertifiointijärjestelmä
Kansainvälinen ja arvostettu coachien sertifiointijärjestelmä
Kansainvälinen coaching-yhdistys ICF (Internatinal Coaching Federation) on yksi ammatticoachien kattojärjestöistä. ICF on luonut arvostetun sertifiointijärjestelmän, jonka avulla coachingia hankkivat asiakkaat voivat arvioida, kuka on pätevä ja kuka ei.
Mikä on sertifiointi?
ICF:n coach-sertifiointi on todistus siitä, että coach osaa toimia ICF:n ammattietiikan mukaisesti ja että hänen toimintansa coachina pohjautuu yhteisesti määriteltyihin ydinkompetensseihin. Sertifiointi tarjoaa coachille selkeät ja kansainvälisesti vakiintuneet perusraamit siitä, miten coachingia tulisi tehdä.
Sertifioinnin hankkiminen edellyttää monia erilaisia toimenpiteitä, mukaan lukien ICF:n akkreditoidun koulutuksen käyminen (esim. Systemic Business Coach –koulutus), asiakascoaching-tuntien kerääminen, mentor coaching prosessin jne. Tällä sivulla esittelemme sertifiointijärjestelmää tarkemmin.
Coach-sertifioinnin hyötyjä
Kansainvälisen sertifioinnin hankkiminen on tärkeää coachien ammattikunnalle, koska sillä varmistetaan coachingin laatu. Sertifioitu coach on ammatticoach, sillä hän on saanut virallisen todistuksen ammattitaidostaan ja pätevyydestään. Sertifiointi auttaa asiakkaita tunnistamaan pätevät coachit ja koulutusorganisaatiot.
Kolmiportainen ICF:n sertifiointijärjestelmä
ICF:n sertifiointijärjestelmä on kolmiportainen. Sen tasot ovat tässä:
- Associate Certified Coach (ACC)
- Professional Certified Coach (PCC)
- Master Certified Coach (MCC)
ICF:n coach-sertifiointitasot on jaettu vaativuuden ja koulutuksen sekä asiakaskohtaamisten määrän mukaan. Taso kertoo asiakkaalle esimerkiksi, kuinka paljon kokemusta coachilla on. Vertailun vuoksi ICF:n ACC vastaa kutakuinkin EMCC:n Practitioner tasoa, PCC Senior Practitioner-tasoa ja MCC Master Practitioner-tasoa. Foundation-tasoa ei ICF tunnusta. (Lue lisää EMCC-akkreditointijärjestelmästä täältä)
Suomessa on (4/2022) noin 80 ACC-tason coachia ja 70 PCC-tason coachia. MCC-tason coacheja on vasta 8.
Sertifiointijärjestelmä on uusiutunut v. 2022, joten jos olet käynyt BoMentis, Coaching Housen Systemic Business Coach® -koulutuksen maaliskuun 2023 jälkeen, muista valita ICF:n sertifiointia varten 1. tason hakemus
* Myös suoritettuaan 2. tason koulutuksen voi halutessaan hakea ACC-sertifiointia. HUOM! Lisävaatimukset vaihtelevat koulutuksen akkreditointitason (taso 1, taso 2, tai aikaisemmat koulutukset ACTP ja ACSTH) mukaan. Lue lisää ICF Globalin sivuilta.
** 2. tason koulutuksen lisäksi aikaisemmin käymäsi ACTP tai ACSTH-koulutuksen avulla voi jatkossakin hakea PCC-sertifiointia. Lisäksi ACC:n voi korottaa PCC-tasoiseksi kouluttautumalla lisää ja tekemällä 500 asiakastuntia täyteen. Jokaisessa tasomuutoksessa tulee myös valvottu testi tehtäväksi uudelleen. HUOM! Lisävaatimukset vaihtelevat koulutuksen akkreditointitason (taso 1, taso 2, ACTP, ACSTH) mukaan. Lue lisää ICF Globalin sivuilta.
*** BoMentis, Coaching House:n asessorit arvioivat osallistujien coachaus-tason peilaten ICF:n ydinkompetensseja ACC-tasolla.
**** ICF sertifiointikoe (engl. ICF Credentialin Exam) on valvotusti suoritettava koe, jossa testataan ydinkompetenssien hallintaa. Se on edellytys aina kun haet ensimmäistä sertifiointiasi. Koe on suoritettava ainoastaan kerran tietyllä tasolla, eli koetta ei tarvitse uusia esim. PCC sertifiointia uusiessaan. Jokaisessa tasomuutoksessa taas tulee valvottu koe tehdä uudelleen.
ICF sertifiointikoe eli ICF Credentialing Exam
Uusi ICF sertifiointikoe koostuu koostuu 81 skenaariokuvauksesta, jotka on avattu muutamalla lauseella. Kuvaustekstin lopussa on vakiokysymys: ‘miten coachin tulisi toimia?’ Neljästä eri vaihtoehdosta sinun pitää valita paras ja huonoin toimintatapa.
Valintaa helpottaa: jos olet lukenut kotiläksyt hyvin, löydät monesta kysymyksestä intuitiivisesti yleensä parhaimman, joskus myös huonoimman vaihtoehdon.
Valintaa vaikeuttaa: testiä ei ole saatavilla suomeksi. Helposti jää miettimään kahden eri vastausvaihtoehdon välillä, onko kyse jostain nyanssista, jota kieltä ei-natiivi käyttäjä huomaa. Tämä korostuu erityisesti huonointa vaihtoehtoa valittaessa. Usein saattaa myös olla hankala valita esim. kahdesta huonosta se huonompi vaihtoehto. Tässä kohtaa kannattaa pitää mielessä, että neuvominen, ohjeistus, omat mielipiteet tai tiettyyn suuntaan “pakottaminen” ovat usein erityisen huonoja vaihtoehtoja coachille.
Alla on video, jossa kouluttajamme Peter Peitsalo (PCC, ITCA-Practitioner) kuvaa omakohtaista kokemustaan osallistumisesta uudistettuun sertifiointikokeeseen.
Napsauta kuvaa katsoaksesi videon
Sertifiointikoe toteutetaan nykyään valvotusti joko livenä tai etänä. Testi jakautuu kahteen osaan, joiden välillä on 5 min taukoa. On tärkeää, että vastaat ensimmäisessä osassa kaikkiin esitettyihin kysymyksiin (41 kpl), sillä tauon jälkeen et enää pääse näihin takaisin. Suosittelemme aina vastaamaan kaikkiin kysymyksiin. Mikäli olet epävarma vastauksistasi, voit “liputtaa” ne, jolloin pääset näppärästi palaamaan niihin, kun olet suorittanut kaikki kyseisen osan kysymykset. Pisteitä testissä on mahdollista saada 200-600 välillä. Läpipääsyn raja on 460.
Testin jälkeen et valitettavasti saa tietää, mitkä kysymykset menivät oikein ja mitkä väärin. Ymmärrettävää, että ICF ei halua julkaista kysymyksiä/vastauksia näihin, mutta oppimismielessä vastaukset olisivat olleet erittäin tärkeitä. On kuitenkin siis hyvä olla tietoinen, että kokeen jälkeen saat ainoastaan tietää pistemääräsi ja sen, menikö testi läpi. ICF on julkaissut muutaman esimerkkikysymyksen vastauksineen, jotka löydät täältä. Tutustu niihin ja yritä ymmärtää. Mikäli et ymmärrä, voit olla yhteydessä BoMentis Coaching Housen kouluttajiin.
Vanha sertifiointipolku ja lisävaatimukset
Jos olet käynyt BoMentis, Coaching Housen Systemic Business Coach® –koulutuksen ennen maaliskuuta 2023, olet käynyt koulutuksen ns. vanhan sertifiointipolun mukaisesti ACSTH-koulutuksena. Voit edelleen jatkossakin hakea ICF:ltä sertifiointia ACSTH-polun mukaisesti, eikä mitkään käymäsi koulutustunnit “vanhene” vaikka ICF:n sertifointisysteemi on päivittynyt. Päivityksen myötä se, mitä sertifioinnin hakemiseen vaaditaan koulutuksen käymisen lisäksi on hieman muuttunut. Muista vain hakemusvaiheessa valita ACSTH-polku ja varmista, että olet täyttänyt kaikki lisäedellytykset (mm. nauhoite & mentor coaching).
***** Jos teet coaching-sessiosi suomeksi, ICF vaatii litteroinnista myös englanninkielisen käännöksen.
Lue lisää ICF Globalin sivuilta ACC-tason, PCC-tason ja MCC-tason sertifioinneista.
Akkreditoidut coach-koulutukset
ICF:n akkreditoimat coach-koulutukset on karkeasti jaettu kahteen ryhmään, joista ensimmäiseen kuuluvat 1. taso, 2. taso ja 3. taso (sekä vanhan systeemin mukaiset ACTP ja ASCTH-koulutukset). Nämä coach-koulutukset keskittyvät perusasioihin eli ydintaitoihin ja eettisiin ohjeistuksiin. Toiseen ryhmään kuuluu ns. Continuing Coach Education eli CCE –pisteitä tarjoavat koulutukset, joiden tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää coach-taitoa eteenpäin jatkuvan oppimisen ideologian mukaisesti.
Tarjoamme akkreditoituina coach-koulutuksina seuraavat:
UUTUUS: Tiimicoaching-sertifiointi eli Advanced Certificate in Team Coaching (ACTC)
ICF on lanseerannut vuoden 2023 alussa tiimicoaching-sertifioinnin, jonka hakemisessa kelpoisuusvaatimuksena on, että hakijalla on jo yksilöcoaching-sertifiointi joko ACC, PCC tai MCC tasolla. Toisin kuin yksilöcoachingisssa, tiimicoaching-sertifiointi ACTC tarjotaan vain yhdellä yleisellä taitotasolla.
****** ICF Team Coaching Certification Exam on valvotusti suoritettava koe, jossa testataan tiimicoaching ydinkompetenssien hallintaa.
Lue lisää ICF Globalin sivuilta ACTC-sertifioinnista.
Sertifioinnin voimassaoloaika
ICF:n sääntöjen mukaisesti sertifiointi on voimassa 3 vuotta, minkä jälkeen se tulee uusia. Sertifioinnin uusimiseen vaaditaan vähintään 40 CCE-pisteen keräämistä, joista vähintään 24 tulee olla ydintaitoihin kohdistuvia pisteitä. Sertifiointi on voimassa 3 vuotta, minkä jälkeen sen voi uusia samalla tasolla tai tavoitella seuraavan tason sertifiointia.
Sertifioinnin ylläpitäminen – jatkokoulutusvaatimus
Muita CCE-pisteiden palveluntarjoajia löydät mm. ICF Learning Portalista eli täältä.
ICF-sertifiointikustannus vaihtelee riippuen siitä, oletko ICF Globalin jäsen vai et. Ajantasainen tieto sertifiointikustannuksista on saatavilla täältä: https://coachingfederation.org/credentials-and-standards/credentials-paths/acc-credential.