Missä tilanteessa tarvitsen fasilitointitaitoja? | BoMentis Coaching House

Missä tilanteessa tarvitsen fasilitointitaitoja?

Blogit

Kuulen päivittäin eritasoista tuskaa siitä, kun viesti ei mene halutulla tavalla läpi organisaatioissa. Tyypillisenä muutos -ja esimiesviestinnän perussääntönä tuntuu olevan toisto: ”Kun sanon 100 kertaa saman asian, niin vasta sitten se menee perille.” Mitä jos väitänkin, että onnistuneessa muutos- ja esimiesviestinnässä kaivataankin ennen kaikkea yhteistä ajattelua, siis kaikkien osallisten kesken – ei vaan johtoportaassa.

Mahdollisuus vaikuttaa sitouttaa

Ihmisillä on tarve osallistua työhönsä liittyviin keskusteluihin ja kehittämiseen, koska mukana olo ja tunne siitä, että voi vaikuttaa, luo arvostuksen ja hallinnan tunnetta, sekä turvallisuuden tunnetta. Nämä tunteet perustuvat kuulluksi tulemisen tunteeseen, joka lisää luottamusta sekä avoimeen pohdintaan, missä erilaiset näkökannat punnitaan yhdessä.

Johtaminen on arkisia tekoja ja puheita

Osallisuuden tunnetta, luottamusta ja avoimuutta lisätään helposti kysymysten ja kuuntelun avulla. Mutta myös varmistamalla yhteistä aikaa ja tilaa yhteiselle puheelle, tunteille sekä tulkintojen näkyväksi tekemiselle. Tätä varten tarvitset fasilitointitaitoja. Omia fasilitointi, eli osallistamisen taitoja, voi ja kannattaa kehittää.

Mitä fasilitointi on?

Fasilitoinnilla tarkoitetaan ryhmäprosessien suunnittelua ja toteuttamista. Fasilitointi sanan alkuperä on latinankielen sanassa ’facilis’, joka tarkoittaa helppoa. Fasilitointia voi yksinkertaisesti ajatella asioiden eteenpäin viemisen helpottamisena tai sujuvoittamisena.

Fasilitointitaitoja voi hyödyntää kaikissa ryhmätilanteissa hyväkseen – niin pienissä kuin isoissakin ryhmissä. Esimerkiksi:

  • palavereissa ja kokouksissa,
  • kehitystyössä ja työpajoissa,
  • projekteissa,
  • koulutuksissa ja valmennuksissa,
  • muutos- ja esimiesviestinnässä,
  • tiimin tavoitekeskusteluissa, jne.

 

Kehitä systeemisiä fasilitointitaitojasi, jos haluat

  • Innostavampia palavereja
  • Energiaa ja vastuunottoa tiimiin
  • Vauhtia kehitykseen tai muutokseen

Lue lisää systeemisestä fasilitoinnista tästä!

Systeeminen fasilitaattori tarvitsee tuoreita työkaluja ja menetelmiä, jotka vahvistavat osallistamisosaamista!

Tutustu fasilitoinnin koulutuksiimme

Fasilitoinnin velho

on jatkokoulutus kehittyneimmille fasilitaattoreille, joka syventää systeemisen fasilitoinnin tausta-ajattelua sekä kykyä ohjata ryhmiä haasteellisissakin tilanteissa. Erityispaino on fasilitaattorina velhoksi kehittymisessä, ryhmän energian suuntaamisessa sekä muutoskyvykkyyden kasvattamisessa. Seuraava ryhmä alkaa 11.3.2020. 

Lataa esite

Innostava fasilitaattori

on systeemisen fasilitoinnin peruskoulutus, joka antaa helposti sovellettavia välineitä energisoivalle ja tavoitteelliselle fasilitoinnille. Hahmotat fasilitoinnin ja osallistamisen kaaren sekä oman roolisi fasilitaattorina. Seuraava ryhmä alkaa 15.10.2019.

Ota yhteyttä!

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste