Oppimismatka vaikuttavaksi tiimicoachiksi
Mervi Mattila
Koulutus: Systemic Team Coach©
Tiimicoachin rooli on monipuolinen ja vaatii laajaa osaamista sekä ihmisten että organisaatioiden kehittämisessä. Yksilö- ja tiimicoach Mervi Mattilalle Systemic Team Coach© -koulutus oli paitsi ammatillinen kehitysaskel, myös henkilökohtainen kasvu- ja oivallusmatka. Mervillä oli takanaan jo pitkä kokemus vaativista asiantuntijatehtävistä valtioneuvostossa, jossa hän oli aina työskennellyt tiimissä.
Tiimityön kehittyminen alkaa yhteisestä vastuun ottamisesta
”Olin aiemmin kouluttautunut yksilöcoachiksi sekä tunnetaitovalmentajaksi ja halusin lisätä coaching-taitojani alueelle, jossa coacheja tällä hetkellä tarvitaan eli tiimien coachaukseen. En ollut aiemmin pysähtynyt kunnolla pohtimaan omaa rooliani tiimissä tai ottanut sen kehittymisestä suurempaa vastuuta. Olin varmaan tyypillinen tiimiläinen, ja jättänyt vastuun esihenkilölle.” Mervi kertoo.
”Valmentava johtajuus ja tiimicoaching ovat kaikille. Ei tarvitse olla esihenkilö, vaan myös kollegat voivat toimia valmentavasti toisilleen. Usein tarvitaan kuitenkin ulkopuolinen coach, joka antaa herätteen tiimin kehittämiselle. Ihannetapauksessa tiimi osaa sen jälkeen johtaa itseään valmentavalla otteella.”
Tiimien haasteet piilevät useimmiten vuorovaikutuksessa
Tämän päivän työelämässä vuorovaikutustaidot ovat välttämättömiä työelämätaitoja. Ne ovat myös tiimicoachingin ydintä, sillä tiimien haasteet liittyvät usein juuri vuorovaikutukseen. ”Suhtaudun intohimoisesti vuorovaikutuksen kehittämiseen ja tunnetyöskentelyyn. Enää ei riitä, että keskitytään parantamaan vain rakenteita ja prosesseja. Coach havainnoi tiimin dynamiikkaa ja voi nostaa esiin näkymättömäksi jääviä ilmiöitä.”
Mervi löysi koulutuksesta tuli myös oppimismatkan itseen, mikä ei aina ollut helppoa. Nyt olikin harjoiteltava niitä asioita, joita oli aiemmin pystynyt välttelemään. ”Tajusin, että antoisinta on, kun tekemällä oppii jotain, mitä ei ennen ole kehdannut tai uskaltanut tehdä tunteiden pelossa.”
Palaute on tiimin yhteinen oppimisen väline
Yksi tärkeimmistä opeista Merville liittyi korjaavan palautteen antamiseen ja vastaanottamiseen, joka ei ollut helppoa, eikä ole vieläkään.
Mervi kertoi oppineensa lisäksi, että jos palaute ei tunnu missään, ei se todennäköisesti ole vaikuttavaa. ”Opin myös, että aloin aiemmin selitellä saadessani palautetta. Kouluttaja kuitenkin pysäytti minut sanomalla: ’Älä selitä’.”
Koulutuksen myötä syntyi oivalluksia siitä, että tiimissä ei tarvitsekaan yrittää estää epämiellyttävien tunteiden syntymistä, sillä ne voivat olla juuri sitä, mitä tiimi tarvitsee kehittyäkseen.
”Koulutukseen kuuluvassa työnohjauksessa uskalsin antaa korjaavaa palautetta asiasta, joka tuntui minulle vaikealta. Ei ollut helppoa näyttää haavoittuvuuttaan, mutta kokemus oli arvokas. Olen myös todella kiitollinen, että minulla oli coach-pari, joka oli mestari palautteen vastaanottamisessa. Ja vaikka jännitinkin palautteen antamista, niin hän koki sen yhtenä koulutuksen merkityksellisimmistä hetkistä.”
Lopulta palautteenantoharjoituksista tulikin Merville yksi koulutuksen kohokohdista.” Ne ovat niin antoisia ja vievät tiimiä harppauksilla eteenpäin, kun tiimin energia vapautuu.”
Haastaminen on taito, joka vaatii uskallusta ja harjoittelua
Rohkeus haastaa on coachille tärkeää ja se lisääntyy harjoittelemalla. Ensimmäisissä harjoituksissa Mervi kertoi ihmetelleensä enemmän sivusta, mitä tilanteessa tapahtuu, tai miksi kukaan ei halua sanoa mitään, mennen helposti mukaan tiimissä esiin nouseviin tunteisiin.
”Vähitellen aloin oppia sitä, miten voin samaan aikaan havainnoida ja auttaa tiimiä sekä olla oma erillinen itseni. Tällaiset tilanteet opettivat minulle enemmän kuin mistään kirjoista olisin voinut oppia.”
Coachin vaikuttavin työkalu löytyy itsestä
Vaikuttavaksi tiimicoachiksi kehittyminen alkaa itsestä. Kun ymmärtää oman vaikutuksensa tiimin dynamiikkaan, alkaa syntyä todellista muutosta.
”Koulutus antoi minulle osaamista tiimicoaching-työkaluista ja -prosessista, mutta isoin oppi oli sen syvällinen ymmärtäminen, miten itse vaikuttaa systeemiin. Coachin tärkein työkalu on oma persoona, joten on tunnistettava, mitä itsessä tapahtuu silloin, kun tiimissä tapahtuu. Tiimicoachiksi ei voi oppia lukemalla– se vaatii tekemistä, kokeilemista ja reflektointia.”