Johdon coaching toimitusjohtajan kasvun tukena | BoMentis Coaching House

Johdon coaching toimitusjohtajan kasvun tukena

Case Liikenneturva

Johdon coaching

Toimitusjohtaja Pasi Anteroinen on kulkenut Liikenneturvassa pitkän matkan: hän tuli alkujaan parikymmentä vuotta sitten Liikenneturvan palvelukseen ”kesäpojaksi” ja jäi taloon. Edettyään vuosien mittaan organisaatiossa yhä vaativampiin tehtäviin hän aloitti vuonna 2020 Liikenneturvan toimitusjohtajana.

Hän totesi, että uudessa roolissa on luotava nahkansa uudelleen, ja tähän muutokseen hän pyysi tuekseen BoMentiksen ja Vesa Ristikankaan coaching-osaamisen. Alkuvaiheessa heillä oli Vesan kanssa tapaamisia tiiviimmin, ja sen jälkeen he ovat jatkaneet yhdessä sparrailua pari kertaa vuodessa.

On tärkeää oppia reflektoimaan omaa toimintaansa säännöllisesti, ja tässä pohdinnassa ulkopuolinen coachini eli Vesa on ollut suureksi avuksi.”

Kysymisen valtava voima

Pasi huomauttaa, että mitä enemmän johtajuuteen ja sen vaatimuksiin pureutuu, sitä selvemmin huomaa, kuinka paljon on vielä matkaa jäljellä. Omien sanojensa mukaan hän alkuvaiheessa ikään kuin esitti toimitusjohtajan roolia, sitä millainen toimitusjohtajan kuuluisi olla. Oman tavan, oman äänen löytäminen ja siinä kasvaminen oli haasteellista.

Pasi kertoo olevansa tyyliltään tekijä ja ongelmanratkaisija, mikä on aina ollut hänen vahvuutensa.

Toimitusjohtajan roolissa tavoitteeni on auttaa muita onnistumaan. Oikea tehtäväni on esittää kysymyksiä ja sparrata muita.”

Pasi kiteyttääkin valmennuksen tärkeimmäksi opiksi juuri kysymyksen voiman – kysyminen on tie ymmärtämiseen ja oivaltamiseen.

Tyypillisesti johtajalta tullaan kysymään neuvoa ongelmissa. Ja sehän on tällaisen tekijätyypin dna:ssa, että alkaa helposti pohtia ratkaisuja sen sijaan, että tukisi toista löytämään ratkaisun itse.”

Jotta tämä ei pääsisi unohtumaan, hän on kiinnittänyt tietokoneensa reunaan post it -lapun, jossa lukee yksinkertaisesti: ”KYSY.

Johdon coachingin hyöty ulottuu koko organisaatioon

Tuoreen toimitusjohtajan sisäistämät opit ovat selkeästi hyödyttäneet koko organisaatiota. Pasi kuvailee, kuinka valmentajan hänelle antama tuki ulottuu välillisesti henkilöstöön ja sitä kautta heidän perustehtäväänsä, liikenneturvallisuuteen.

Nykyään puhutaan paljon työn merkityksellisyydestä, ja meillä Liikenneturvassa työn merkitys on helppo hahmottaa.”

Pasi pitää valmentavaa johtamista ainoana mahdollisena johtamistyylinä asiantuntijaorganisaatiossa, sillä asiantuntijat tarvitsevat nimenomaan tukijaa ja rinnalla kulkijaa. Oman kokemuksensa perusteella hän vinkkaa, että tämän tyyppinen valmennus olisi hyödyksi erityisesti hänen kaltaisilleen tekijätyypeille.

Työkalu: Osaamiset vahvuuksina©

Miten hyödyntää tiimin jäsenten erilaista osaamista ja valjastaa piilevät taidot ja hiljainen tieto yhteiseen käyttöön? Osaamiset vahvuuksina© -työkalun tavoitteena on tunnistaa, millaisia osaamisia tiimiläisillä on ja miten ne edistävät tiimin tavoitteen saavuttamista.

Lataa työkalu

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste