Fasilitointimenetelmillä huikeaa menestystä | BoMentis Coaching House

Fasilitointimenetelmillä huikeaa menestystä

Case Opetushallitus

Koulutus: Fasilitoinnin velho©

Susanna Kärki Opetushallituksesta on käynyt Innostava fasilitaattorin© ja on nyt syventämässä taitojaan Fasilitoinnin velho© -koulutuksessa. Hän työskentelee Opetushallituksen tutkintojen tunnustamisen yksikössä ja on hyödyntänyt rohkeasti erilaisia fasilitointimenetelmiä työssään.

Erään ”tylsän” asiakirjan käsittelyä miettiessään, Susanna päätti soveltaa työskentelyyn Palapeli -nimistä menetelmää. Haasteena oli ratkaista, miten saisi joukon asiantuntijoita pysähtymään ja miettimään, miten Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöstä yhteisistä puitteista parempien palvelujen tarjoamiseksi taitojen ja tutkintojen alalla (Europass) toteutettaisiin tai toimeenpantaisiin Opetushallituksessa.

Lähtökohtana Susannalla oli se, että itse päätösteksti on kuivaa, virkkeet pitkiä ja puuduttavia.

Susanna jakoi tärkeimmät OPH:ta koskevat päätöstekstit kahdelle isolle paperille ja pyysi ryhmiä miettimään mitä päätöksessä luetellut asiat tarkoittavat Opetushallitukselle. Tämän jälkeen syvennettiin tietämystä, mihin toimiin pitäisi ryhtyä ja keiden kanssa.

Puolet kokoukseen osallistujista kirjoitti kommentteja ja huomioita toiselle paperille, toiset toiselle.

Kun keskustelu näytti hiljentyvän, vaihdettiin papereita. Toisessa vaiheessa luettiin ja keskusteltiin siitä mitä toinen ryhmä oli kirjoittanut ja täydennettiin niistä syntyneitä ajatuksia sekä ideoita.

Lopuksi keskusteltiin yhdessä mitä huomioita kumpikin ryhmä oli tehnyt. Lopputulos oli huikea menestys.

Tylsästä virka-asiasta oli tullut mielenkiintoinen. Päätöstekstin sisältö oli nyt tuttu koko ryhmälle ja samalla ryhmä jo tuotti listan asioista mihin seuraavaksi pitää ryhtyä.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste