Jotta yksilöt ja tiimit voivat ylittää itsensä! | BoMentis Coaching House

Työelämä tarjoaa monia mahdollisuuksia kasvaa ja kehittyä – ylittää itsensä, mutta tapahtuuko sitä? Uskomme vakaasti, että oman itsensä ylittäminen on mahdollista, kun on halu oppia.

Itsensä ylittämisen esteet ovat usein sisäsyntyisiä ja onnistuminen ei tapahdu ilman systemaattista työtä itsensä kanssa. Tässä työskentelyssä ulkopuolisella tuella, esimerkiksi kaltaisellamme työelämän kehittämisen valmennustalolla, on potentiaalisesti merkittävä rooli. Olemme jo yli kahden vuosikymmenen ajan olleet mukana tukemassa asiakasyritystemme yksilöiden ja tiimien itsensä ylittämistä.

Mitä itsensä ylittäminen tarkoittaa?

Onko itsensä ylittäminen sitä, että aina pitää aina vaan jaksaa tehdä enemmän hinnalla millä hyvänsä? Ei ole! Emme todellakaan pyri kannustamaan ihmisiä olemaan ”yli-ihmisiä” ja tekemään aina vain enemmän ja ”millä tahansa hinnalla”. Sen sijaan uskomme, että itsensä ylittämisessä on kyse kasvusta. Esimerkiksi tilanne, jossa yksilö tai tiimi on kohdannut jotain heille vaikeaa, haastavaa tai pelottavaa, mutta johon hän on tai he ovat silti ryhtyneet, koska se on mielekästä.

Itsensä ylittämisen lopputuloksena on yleensä kokemus onnistumisesta. Kokemus on sitä vahvempi ja merkityksellisempi, mitä ylitsepääsemättömältä ongelma tai haaste aluksi tuntui.

Itsensä ylittämisen ideologia tarkoittaa meille uskoa sekä minäpystyvyyden sekä me-pystyvyyden olemassaoloon sekä jatkuvaan kehittymisen ja kasvun tarpeeseen. Valmennuksissa tavoitteenamme on rohkaista ja tukea käyttämään omia aivoja – siis ajattelemaan, inspiroitumaan, rohkaistumaan, kokeilemaan uusia asioita ja saamaan onnistumisia. Rohkaisemme myös jakamaan omia onnistumisia. Jaettu ilo kaksinkertaistuu!

Uskomme, että näillä teoilla yksilöt ja tiimit voivat ylittää itsensä! Sekä yksilön että tiimin kannalta on elintärkeää saada onnistumisen kokemuksia pärjäämisestä ja pystymisestä.

Kysyimme omassa tiimissämme jokaiselta, mitä heille tarkoittaa itsensä ja koko tiimin itsensä ylittäminen. Tässä muutamia välähdyksiä tiimiläistemme kommenteista, kun on onnistunut ylittämään itsensä:

Edistymisen tunnistamista

 • Teen tietoisesti muutoksen työtavassa, jolla saan työtehoja lisää
 • Huomaan omaavani jatkuvan kehittymisen mindsetin, en tyydy olemassa olevaan vaan haastan prosesseja ja toimintatapoja rohkeasti
 • Huomaan pärjääväni ja pystyväni, vaikka aluksi ajattelin, etten pystyisi tai pärjäisi
 • Onnistun antamaan itsestäni parhaan osaamiseni esiin, jotta tiimi saa minusta täyden hyödyn
 • Tiedostan oppivani uutta

Itsensä ylittäminen ja voimaantuminen tiimissä

 • Tiimissä onnistuminen tuntuu hyvältä – onnistumisen tunne moninkertaistuu, kun sen voi jakaa.
 • Tiimissä työskennellessä tunnen olevani tärkeä osa kokonaisuutta, osa jotain – se tuntuu hyvältä.
 • Tiimissäni on psykologista turvallisuutta, joka tuottaa rohkeutta kokeilla, tehdä, ja oppia uutta – asioita, jotka saattavat olla oman mukavuusalueen ulkopuolella. Kokemus on se, että muut tiimiläiset myös uskovat pystyvyyteen huolimatta tekemisten lopputuloksesta (onnistutaanko vai ei).

Sisäisten haasteiden selättämistä

 • Voitan laiskuuden ja valitsen tehdä hyvää itselleni
 • Onnistun menemään kohti omia pelkojani, enkä mene pakoon
 • Haastan sisäisiä ja ulkoisia onnistumisen esteitä, mm. uskomuksia, totuttuja toimintatapoja, harjoittamattomia taitoja, uskalluksen puutetta, omien asenteiden päivittämistä, ihmissuhdekykyjen kehittämistä
 • Kerron omista tarpeistani ja odotuksistani, enkä oleta, että joku kysyy

Usko potentiaaliin

Uskomme ihmisten potentiaaliin ja siihen, että jokainen voi tehdä itsensä ylittämisen tekoja arjessaan. Välillä itsensä ylittäminen voi olla oman osaamisen ja potentiaalin käyttämistä täysipainoisesti, välillä taas sitä, että onnistuu tietoisesti pysäyttämään jonkun ei-toivotun käyttäytymismallin. Laadukkaan johtamisen avulla valmennettavamme ovat avainhenkilöitä rohkaisemassa kollegoitaan, johdettaviaan ja tiimiläisiään löytämään itsensä ylittämisen kohtia arjissaan.

Potentiaali tarkoittaa piilossa olevia, hyödyntämättömiä voimavaroja. Totuttujen tapojen toistamiset, varman päälle pelaamiset ja ”himmailut” pitävät potentiaalin turvallisesti hyödyntämättömänä. Olemme mestareita sopeutumaan ja jättämään asioita myöhemmäksi. Huijaamme itseämme erinäisillä selityksillä, jotka pitävät meidät turvallisen maaperällä.

Olemme usein onnistuneet luovasti rakentamaan erilaisia tapoja, jotta turhia riskejä ei tarvitsisi ottaa eikä näin myöskään kohdata mahdollisia sisäisiä pelkojamme.

Tiimin potentiaali

Sopeutuminen pelkojen ohjattavaksi ei kuulu valmentavalle tiimille. Valmentava tiimiläinen tai johtaja tekee tietoisia valintoja, joilla pelon voimaa tainnutetaan. Pelko vaimenee, kun koemme olevamme ”turvassa”. Kun tiimin ilmapiirissä on riittävä hyväksynnän ja arvostuksen henki, jokainen uskaltaa olla oma itsensä: ottaa riskejä, kokeilla ja tehdä virheitä. Myös oppia niistä yhdessä. Innostava yhteinen energia ja flow löytää paikkansa tiimissä.  Yksilöiden potentiaali vapautuu tiimin potentiaaliksi ja voimaksi vaikka mihin, kun tiimissä on turvallista olla.

Tiimeissä on valtava määrä hyödyntämätöntä potentiaalia. Valmentava tiimin johtaja ohjaa yhteistä tekemistä, yhteistä työtä ja ennen kaikkea mahdollistaa tilan yhteiselle keskustelulle. Kyse on yhdessäohjautuvuudesta ja yhteisvastuusta, joka näkyy vahvana sitoutumisena yhteiseen tekemiseen.

ME-ajattelu on voittanut MINÄ-puheen. Tiimi on ylittänyt itsensä.

 

Innostavat valmennuksemme saavat johtoryhmät ja tiimit ylittämään itsensä

Tutustu valmennuksiimme

Avoimet coaching-koulutukset

Kouluttaudu coachingin huippuosaajaksi!

Coaching-koulutuksemme perustuvat systeemiseen ajatteluun ja valmentavaan työotteeseen. Ne tuovat esille yhteistyön välttämättömyyden kestävien ratkaisujen aikaansaamisessa. Onnistumisia rakentava ajattelu tapahtuu ihmisten välillä. Koulutuksissamme opit tuoreita ajattelumalleja ja konkreettisia työkaluja tiimityön ja organisaation kehitykseen.

 

Kaikki koulutukset
Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste