Itsetuntoa ja rohkeutta esimiestyöhön | BoMentis Coaching House

Itsetuntoa ja rohkeutta esimiestyöhön

Case SKV Kiinteistövälitys

Miten sinusta tuli esimies?

”Esimiestehtävä lankesi minulle yllättäen 2007, kun oma esimieheni sairastui vakavasti. Oli otettava uusi rooliasu ja otettava homma haltuun. Se ei ollut helppoa. Päätin klaarata tehtäväni, mutta haasteeni oli, että kuvittelin että minun esimiehenä täytyisi tietää kaikesta kaikki.

Pari vuotta myöhemmin minun oli yhä vaikea puhua kiperistä asioista, antaa hankalaa palautetta tai ehdottaa, että tekisimme asioita toisin kuin aiemmin. Sen sijaan sain valtavia onnistumiskokemuksia myynnistä ja onnistuneista kaupoista.”

Mikä muutti tilanteen?

”Se oli se ruudukko, identiteettimatriisi! Muistan kirkkaasti sen hetken esimiesvalmennuksessa: seisoin lattialle piirretyssä ruudukossa kahden ruudun välissä tietämättä, mitä halusin. Tajusin, etten voi olla sekä hyvä asiantuntija että coachaava esimies. Valmentajan tiukat kysymykset ohjasivat ajatteluani ja pakottivat minut lopuksi tekemään valinnan.

Mutta vasta kotona illalla oivallustaivas aukesi ja kaikki palaset loksahtivat paikalleen. Yhtäkkiä tiesin tarkalleen, mikä minun paikkani oli. Minähän olin koko pienen ikäni halunnut johtaa – olla siis esimies.

Kun olin tehnyt päätöksen, sain valmennuksesta hirveästi itsetuntoa ja rohkeutta. Uskalsin ottaa paikkani konttorilla, ja minun oli helpompi tarttua vaikeisiin asioihin tai perustella omia ja firman päätöksiä alaisille. Ei kaikkia asioita voi pähkäillä yhdessä, vaan jonkun on tehtävä tarvittaessa päätökset ja ohjattava laivaa.”

Mikä on johtotähtesi esimiehenä?

”En tiedä kaikkea, mutta huolehdin omasta porukastani. Kun kaikilla on hyvä olla, loistamme yhdessä. Tahdon oppia tuntemaan työntekijäni, ja kuuntelen heitä kokonaisvaltaisesti. Kun avaudun ja tuon esiin heikkouteni, niin hekin alkavat luottaa minuun. Ja molemminpuolinen luottamus auttaa suhtautumaan ihmisiin oikealla tavalla ja tsemppaamaan tasapuolisesti.

Tässä roolissa on tärkeä oivaltaa, että minun ei tarvitse olla asiantuntija, kun alaiseni kerran ovat sitä! Jokaisen erityisosaamista pitää käyttää tarvittaessa. Osaamisesta ja hyvästä työstä pitää kiittää, ja niitä pitää korostaa tarpeen tullen. Haluan heidän tietävän, etten pärjäisi ilman heitä.

Kolmas johtotähteni ovat arvot. Työelämä on vaativaa: tulosta täytyy tehdä ja hyvä pitää olla. Jotta tähän päästään, minun on esimiehenä huolehdittava siitä, että ihmisillä on hyvä olla ja että he pitävät huolta itsestään ja toisistaan. Olemme niin arvokkaita, ettemme voi uhrata terveyttämme työlle. Mehän tarvitsemme työtä voidaksemme hyvin!”

Tietoinen valinta kannatti

Johanna päätti tietoisesti vahvistaa esimiesidentiteettiään, ja valinta näkyy hänen arjessaan. Vuoden esimies -tunnustus on Johannalle tärkeä. Hän tietää olevansa menossa oikeaan suuntaan: matka valmentavana johtajana jatkuu.

Johanna Lakanen osallistui vuoden kestäneeseen esimiesvalmennukseen.
Valmentajana toimi Vesa Ristikangas.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste