Johtamisen käytännöt ja työkalut tukemaan nykyajan uusiutumistarpeita | BoMentis Coaching House

Johtamisen käytännöt ja työkalut tukemaan nykyajan uusiutumistarpeita

Kirja-arvostelu: Valmentava tiimin johtaminen

Itseohjautuvuudesta ja systeemiajattelusta puhutaan paljon aina tiedostamatta, miten haastavia asioita kyseisten termien takaa löytyy.  Kummankin termin hyödyt luovia ratkaisuja vaativassa kompleksissa toimintaympäristössä ovat kiistattomat. Tiimin tai työyhteisön matka yhdessäohjautuvuuteen ja systeemiymmärrykseen on helpommin sanottu kuin tehty. Siksi tarve suuntaa antavalle kompassille on suuri. Kokemuksesta tiedän, että toimintakulttuurin uusiutuminen juuret omaavassa työyhteisössä on vaativa johtamishaaste. Edessä on oman johtamisidentiteetin reflektointia, epävarmuuden sietämistä, tietämättömyyden tunnustamista ja kärsivällisyyden venyttämistä. Jotta usko ei lopu matkalla kesken, tämä kirja kannattaa ottaa kompassiksi matkalle mukaan.

Olen iloinen, että hienosti yhteen soittava kvartetti on ottanut Valmentava tiimin johtaminen -kirjallaan uuden askeleen ja tuonut vankan kokemuksensa johtamisen käytännöistä ja työkaluista tukemaan tämän ajan uusiutumistarpeita. Konkreettiset esimerkit, harjoitukset ja työkalut sekä tutkimusnäyttö kertovat tekijöiden syvästä ja laajasta kokemus- ja kehittämistaustasta.

”Kirja on kuin herkullinen kastike; paljon pitkään muhinutta viisautta juuri tähän hetkeen parhaimmillaan nautittavaksi.”

Fokus siihen, mitä ihmisten välillä tapahtuu

Johtamiskirjallisuus katsoo usein maailmaa yhden ihmisen, johtajan, silmälaseilla. Tämä kirja poikkeaa edukseen tuomalla tiimin vuorovaikutuksen ja systeemin ymmärryksen valokeilaan. Johtajan ego voi muodostua suurimmaksi esteeksi työyhteisön luottamuksen ja psykologisen turvallisuuden rakentumisessa. Kirjan fokus on siinä mitä ihmisten välillä tapahtuu. Väitän, että kaikki arvokkaimmat asiat tavoitteiden saavuttamisen kannalta tapahtuvat siellä. Mielelläni antaisin kirjan nykyisen organisaationi hyödynnettäväksi, mutta valitettavasti sitä ei taida olla vielä saatavana kuin suomeksi. Siksi luen kirjan vielä toisenkin kerran ja pyrin kääntämään sen opit oman johtamiseni kautta organisaation pääomaksi. Sitä suosittelen muillekin.

Koska perusteet kirjan kirjoittamiselle ovat olleet alusta asti selkeät, myös sisältö on muodostunut jänteväksi. Näkee, että kvartetilla on kokemusta kirjan kirjoittamisesta, ja se on kaikki lukijan eduksi.

Onnistuminen tapahtuu mahdollistamalla yhteinen oppiminen

Minua innostaa ihmisen ymmärtämisen ja käyttäytymistieteellisen evidenssin vahvuus kirjan viesteissä. Organisointi on ihmisten välisen vuorovaikutuksen järjestämistä työn merkityksen, tarkoituksen ja tavoitteiden kannalta tarkoituksenmukaisella tavalla. Organisaatiota tarvitaan siihen, että yksin emme kykene synnyttämään vaikutuksia mitä tavoittelemme. Tarvitsemme toisiamme. Siksi ymmärrys siitä, miten me ihmiset saamme itsestämme ja toisistamme parhaimpamme esiin, on johtamisen ydintä. Sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin, toimiva kommunikaatio, palautteenantaminen ja yhdessä oppiminen edellyttävät niille otollisten olosuhteiden luomista.

Onnistuminen ei tapahdu opettamalla, vaan mahdollistamalla yhteinen oppiminen. Kaikkea ei tarvitse eikä voi laittaa kuntoon yhdellä kertaa. Jostakin on aloitettava, ja kirja on kuin seisova pöytä, josta voi valita mitkä alkupalat sopivat parhaiten oman tiimin tai työyhteisön tilanteeseen. Hyvä uutinen on, että yhden kokonaisuuden saaminen toimivaksi helpottaa edellytyksiä onnistua seuraavissa. Johtajan tehtävä on nähdä laajempi kokonaisuus ja aikatauluttaa ja priorisoida etenemistä. Mahdollisuus palata kirjan oppeihin tekee sen helpoksi. Koska kirjaa lukee aina omien mentaalisilmälasien läpi, laaja kattaus tuo uusilla lukukerroilla uusia oivalluksia kulloisenkin tarpeen mukaan esiin.

Monipuolisesti puhutteleva kirja ryhmäilmiöistä ja niiden ymmärtämisestä

Monet kokonaisuudet kirjassa puhuttelivat minua: Retroilu uutena ja tärkeänä käsitteenä. Vahva painotus ja työkalut tunteiden ymmärtämiseen, käsittelyyn ja hyödyntämiseen tiimissä. Yksilöllisen ja yhteisöllisen kasvun ja resilienssin yhteen kietoutuminen. Vastuun ja vastuullisuuden käsittely avasi uusia oivalluksia. Tiimien ryhmäilmiöt tämän päivän työelämän todellisuudessa valaisevien esimerkkien avulla. Ja monta muuta kohtaa. Kirjasta löytyy vastauksia myös siihen merkityksellisyyden kriisiin työelämässä, jonka kanssa monet tuskailevat. Kun syntyy yhteys oman, tiimin ja koko organisaation kasvun ja strategian välille, päivittäisestä tekemisestä tulee merkityksellistä. Sisäinen motivaatio kehittymiselle koituu omaksi ja koko tiimin hyväksi.

Olli-Pekka Heinonen,
pääjohtaja, International Baccalaureate

Tutustu Valmentava tiimin johtaminen -kirjaan täällä, ja tilaa omaksesi!

Kirjanäyte: Valmentava tiimin johtaminen

Valmentava tiimien johtamisen taito on tämän päivän organisaation menestystekijä. Valmentava johtamiskulttuuri toteutuu, kun johtamisvastuulliset oivaltavat valmentavaan ajatteluun liittyvän ajattelutavan muutoksen sekä tarpeen jatkuvalle kasvulle ja kehittymiselle. Yksilökeskeisen johtamiskulttuurin tavat eivät enää yksistään riitä, vaan tarvitaan tietotaitoa siitä, miten tiimiä johdetaan.

Lataa näyte

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste