Konkreettisen ja elämänmyönteinen kuva arkijohtamiseen | BoMentis Coaching House

Konkreettisen ja elämänmyönteinen kuva arkijohtamiseen

Kirja-arvostelu: Valmentava tiimin johtaminen

Kirja on todellinen tiiminrakentajan raamattu. Harvoin olen näin kattavaan johtamiskirjaan törmännyt, joka tarjoaa ajatuksia ja työkaluja niin aloittelevalle tiimin rakentajalle kuin myös kokeneelle. Kirja tarjoaa stepit ja maamerkit siihen, miten rakennetaan tiimiä tai johtajuutta, jonka kivijalkana yhdessä tekeminen ja kulkeminen kohti tavoitteita.

Valmentava tiimin johtaminen -kirja toimii myös erinomaisena tiimin eri kehitysvaiheiseen kuuluvana täsmäoppaana. Oman tilanteen mukaan voi kirjasta poimia haluttuja kohtia, pohdiskella omia menettelytapojaan ja saada siihen myös käytännön työkaluja. Tämä on kirja, jonka käytännönläheisiin lukuihin tekee mieli palata. Itseäni viehättää tekstin selkeys ja ymmärrettävyys, arjen kielellä ryydytettyinä hyvillä esimerkeillä.

Hyvän johtamisen taustalla on yleensä nippu erilaisia teorioita. Ihmisiä ei kuitenkaan arjessa johdeta teoria -tai organisaatiokaavioilla tai komeilla diaseteillä. Johtamisen olennaisin juttu on ihmisen kohtaaminen, todellinen kuuntelu, vuorovaikutus ja siinä näkyvä toisen arvostaminen ja kunnioitus. Tämä ihmisiin paneutuva näkökulma on koko kirjan läpileikkaava teema ja tarjoaa siihen erinomaisia ajatuksia.

Jopa hengästyttävän monipuolinen kattaus johtamisen työkaluja

Kirjassa olevien työkalujen määrä ja niiden käyttömahdollisuudet ovat suorastaan hengästyttävän laajoja. Enpä ole yhtä kattavaan työkalupatteriin aiemmin johtamiskirjallisuudessa törmännyt. Kukin kirjan luku ei ole vain teoriaan perustuvaa tekstiä, vaan siihen liittyy runsaasti käytännönläheisiä esimerkkejä. Lukujen esimerkeillä ja työkaluilla saadaan asia myös siirrettyä arkeen.

Kirjan paras anti on sen monipuolisuus. Kirjassa ja sen luvuissa olevista vaihtoehdoista voi jokainen valmentavasta tiimijohtamisesta kiinnostunut poimia tiimiinsä tai sen kehitysvaiheeseen liittyvän työkalun.  Työkalut ovat erittäin käytännönläheisiä ja kätevästi ryhmitelty tiimin tilanteen mukaan, oli sitten kyse suunnasta kohti valmentavaa johtamista, tavoitteen tai tiimin jäsen roolien määrittelyistä, maamerkkien hahmottamisesta tai tiimin sisäisestä vuorovaikutuksesta.

Kirjassa painotetaan hyvin, että jokaisen työntekijän taidot ja osaamiset tulisi saada käyttöön. Se ei kuitenkaan synny itsestään, vaan edellyttää vallan ja vastuun siirtämistä käytännön työntekijöille ja myös pohtivampaa ja kokeilevampaa otetta. Ylhäältä alas valuva johtajan puhe haluttavista asioista ei ole tätä päivää. Yksinpuhelun sijasta tehdään, suunnitellaan ja arvioidaan yhdessä. Kirja nostaa esiin tämän näkökulman ja korostaa, että se johtaa, joka kysyy. Kysymykset ja niiden tekeminen on taitolaji menestykseen. Kirjan työkaluosastossa on runsaasti erilaisia tehtäviä, joilla tätä taitolajia pääsee käynnistämään ja kehittämään.

Systeemiset silmälasit käyttöön

Kirjassa korostuu systeeminen ajattelu. Ei ole pelkästään minä itse tai minun tiimini. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, vuorovaikutus ja ihmisyhteisössä toimiminen. Korostetaan oman tiimin tarkastelua systeemisten silmälasien kautta. Ohjataan tietoisesti yhteistä työtä, käytetään aikaa yhteiseen keskusteluun, ja sitä kautta yhdessä tekeminen vastuineen lisääntyy. Systeemisten lasien kautta katsotaan mitä tapahtuu tiimiläisten väleillä ja miten muut tiimit ja sidosryhmät vaikuttavat oman tiimin toimintaan.

Toimivia työkaluja arkijohtamiseen

Johtamisen arki ei todellakaan aina ole huippumyönteisen tai huipputiimin kanssa elämistä. Kovin usein tiimin arki on hyvinkin tavallista ja keskeneräistä, joita eri inhimilliset ristiriidat sekoittavat. Kaikki eivät kuitenkaan innostu asioista ja kehittämisestä samanaikaisesti. Osa onnistuu heti, osa vähän, osa nihkeämmin. Kirja tarjoaa konkreettisen ja elämänmyönteisen kuvan juuri tähän arkijohtamiseen, joiden kanssa monet tiimivetäjät kipuilevat. Kirja ei tarjoa pelkästään kuvaa arkijohtamiseen, vaan myös toimivia ajatuksia sekä työkaluja sen edistämiseen. Keskeistä on yhteinen halu, joka saa ihmeitä aikaan, toisin kuin puhumattomuus ja asioiden lakaisut maton alle.

Kirjassa, itselleni lohdullisesti, hyvin todetaan johtamistehtävään liittyvä keskeneräisyys ja siihen liittyvät kasvunpaikkojen mahdollisuudet. Kukaan ei ole huipputiimin vetäjä kertalukemisella, eikä pelkällä lukemisella siksi tullakaan. Tiiminvetäjästä riippuu, onko hän tiimin ankeuttaja vai se valmentaja, joka puhaltaa tiimiinsä vuorovaikutuksen henkeä. Ja olennaista on, että haluaako tälle kehittymisen tielle lähteä. Johtaminen on inhimillistä, usein ristiriitojakin sisältävää hektistä arkea. Myös vetäjän pitää olla inhimillinen, tunteva ja tunteita näyttävä ihminen.

Jarmo Ukkonen,
hankejohtaja

Tutustu Valmentava tiimin johtaminen -kirjaan täältä

Lataa lukunäyte

Kirjanäyte: Valmentava tiimin johtaminen

Valmentava tiimien johtamisen taito on tämän päivän organisaation menestystekijä. Valmentava johtamiskulttuuri toteutuu, kun johtamisvastuulliset oivaltavat valmentavaan ajatteluun liittyvän ajattelutavan muutoksen sekä tarpeen jatkuvalle kasvulle ja kehittymiselle. Yksilökeskeisen johtamiskulttuurin tavat eivät enää yksistään riitä, vaan tarvitaan tietotaitoa siitä, miten tiimiä johdetaan.

Lataa näyte

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste