Tehokkaalla vuorovaikutuksella kohti tuloksia | BoMentis Coaching House

Tehokkaalla vuorovaikutuksella kohti tuloksia

Kirja-arvostelu: Valmentava mentorointi - Opas tehokkaaseen vuorovaikutukseen

Borealis Polymers Oy:n toimitusjohtaja Salla Roni-Poranen sekä HR Business Partner Martina Haglund lukivat Valmentava mentorointi -kirjan. He nostivat erityiskiitokset kirjan runsaista työkaluista sekä käytännönläheisistä esimerkeistä. Käsikirjamaisen kirjan opit ja ajatukset sopivat heidän mielestään moniin tilanteisiin ja eri asemassa toimiville henkilöille – johdossa työskentelevistä henkilöistä asiantuntijoihin.

Valmentaminen, coaching ja mentorointi – mitä eroa?

Perinteisen käsityksen mukaan uskotaan, että mentoroinnissa kokeneempi mentori jakaa mentoroitavalleen omia kokemuksiaan ja ohjeitaan, kun taas coachingissa coach on ulkopuolinen kysymysten esittäjä. Ennen kirjan lukemista Salla Roni-Poranen ajatteli edellä mainitun käsityksen mukaisesti mentoroinnin olevan selkeästi erilainen menetelmä kuin coaching. Valmentava mentorointi -kirja haastaa näitä perinteisiä, vallalla olevia uskomuksia.

Molemmat Martina Haglund ja Salla oivalsivat kirjaa lukiessaan sen, että valmentaminen, coaching ja mentorointi oikeasti ovatkin hyvin samankaltaisia auttamisen menetelmiä. Martina kiteyttää oivalluksensa seuraavalla tavalla: ”Loppujen lopuksi, kyse ei ole siitä, onko tarjottava tukimenetelmä coachingia vai mentorointia, vaan tärkeintä on se, kuinka hyvin pystyt vuorovaikutuksessa tukemaan ja luomaan muutosta sekä näkemään prosessissa yhteistä hyvää.”

Vuorovaikutuksen merkitys

Kirjan tärkein oppi Martinalle oli vuorovaikutuksen merkitys. ”Vuorovaikutuksen merkityksellisyys havahdutti minua.” Martina sanoo. Valmentavan mentoroinnin prosessin tavoitteena on hyödyntää sellaista vuorovaikutusta, jonka avulla molemmat osapuolet oppivat toisiltaan. Prosessin myötä molemmat kehittyvät ja oivaltamista tapahtuu.

Mitä paremmin toimimme vuorovaikutuksessa – sitä paremmin pystymme myös toimimaan yhdessä tuloksellisesti.” Salla jatkaa.

”Laadukkaita vuorovaikutustaitoja voi hyödyntää missä tahansa roolissa. Olit sitten johtoryhmäläisenä, esihenkilönä tai projektipäällikkönä, kirjassa kuvatuista konkreettisista taidoista on hyötyä siinä, kuinka kohtaa toisen ihmisen.” Martina sanoo.

Tehokkaita vuorovaikutuskeinoja pystyy hyödyntämään ja käyttämään myös monenlaisissa erilaisissa tilanteissa, esimerkiksi puhuttaessa henkilön kehittymisestä, reflektoinnista ja itsensä tuntemisesta. HR-puolelle tässä kirjassa on paljon hyödynnettäviä asioita.” Martina kuvailee.

Konkreettisia vinkkejä ja työkaluja haasteellisiin tilanteisiin

Valmentava mentorointi -kirjassa Sallan mieleen olivat erityisesti mentoroitavalle tarjotut vinkit ja kehitysehdotukset, joita hän pystyi soveltamaan omaan toimintaansa mentorina. Sallan mielestä oli hauskaa myös huomata, että hän oli paljon tehnytkin mentorina ”jo oikein ja ihan oppien mukaan”.

Kirja sisältää hurjasti asiaa, sekä juuri niitä käyttökelpoisia ja käytännönläheisiä työkaluja. Sitä kannattaa hyödyntää käsikirjamaisesti siten, että oppeihin ja työkaluihin voi aina palata tarpeen tullen.

Lukiessani kirjaa, laitoin sinne jonkun merkinnän värilapulla, että katso tätä tarvittaessa.” Salla sanoo.

Martinan mukaan kirjaa pystyy käyttämään myös oppaana haasteellisiin vuorovaikutustilanteisiin.

Hankalan tilanteen tullessa eteen, kirjaan on hyvä palata ja tutkia, löytyisikö sieltä jotakin eväitä tai työkaluja.” Martina jatkaa.

Molemminpuolista oppimista

Sallalle kirjan tärkein oppi oli sen painottaminen, kuinka mentorointiprosessi on molemminpuolista oppimista ja kehittämistä.

”Mentorit joskus valittavat siitä, että onko pakko ottaa tämä, koska ”en saa siitä mitään”, ja se on oman työni lisäksi vain.” Pitäisi enemmän osata kommunikoida ja viestiä sitä, kuinka paljon mentori myös itse saa prosessista itselleen hyötyjä.” Salla painottaa.

”Olen kuullut myös paljon positiivista palautetta heiltä, jotka ovat lähteneet mentoreiksi. He sanovat, että prosessi on ollut erittäin merkityksellinen molemmille osapuolille. He ilmeisesti ovat osanneet toimia valmentavina mentoreina.” Martina toteaa.

Johtoryhmätyöskentelyssä olisi tärkeää oppia reflektoimaan

Johtoryhmäläisen näkökulmasta katsottuna kirja on myös hyödyllinen.

Voisimme johtoryhmätyössä hyödyntää reflektointia niin, että pysähtyisimme tietyin aikavälein reflektoimaan sitä, mitä tapahtui.” Martina ajattelee.

Usein arki ja kiire vie, mutta Martina uskoo, että sen sijaan että porhallettaisiin vaan eteenpäin asioissa, olisi tärkeää muistaa pysähtyä tietoisesti enemmän yhdessä. Martina näkee, että johtoryhmäläisten olisi hyvä myös mentoroida toinen toisiaan eri tilanteissa.

Case esimerkit auttavat teorian ymmärtämisessä

Salla nosti kirjasta positiivisena asiana myös case-esimerkit. ”Oli kivaa, kun kirjassa oli niitä esimerkkejä, niiden avulla asioita hoksasi helpommin. Joskus teoriaa lukiessa on haastavaa yrittää pysyä mukana siinä, että mitähän tässä nyt tarkoitetaan. Esimerkkien avulla asiat avautuvat paljon paremmin.” Salla uskoo.

Valmentava mentorointi on loistava kirja HR:lle

Sekä Salla että Martina suosittelevat kirjaa HR:lle. Sallan mielestä kirja sopii erityisesti avuksi vaikeisiin johtamistilanteisiin. Martinan mielestä kirja on hyvä käsikirja myös henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita valmentamisesta ja coachingista.

Valmentava mentorointi on kattava ja hieno teos.” Salla kiittelee.

Kirjanäyte: Valmentava mentorointi

Kirjan käytännön esimerkkien ja vinkkien avulla on mahdollista rakentaa molempia osapuolia hyödyttävä luottamuksellinen yhteistyösuhde, jossa molemmat oppivat toinen toisiltaan.

Lataa näyte

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste