Valmentavat taidot jokaisen arkeen
Case Kuntaliitto
Valmentavat taidot -verkkovalmennus
Kuntaliitossa aloitettiin vuoden 2021 loppupuolella valmennus- ja kehittämisprosessi, johon osallistuvat kaikki kuntaliittolaiset. Kokonaisuus kestää kaikkiaan kaksi vuotta, josta on nyt takana ensimmäinen puolivuotiskausi. Henkilöstöjohtaja Hannele Lindfors on ollut mukana suunnittelemassa kokonaisuutta ja hän kertoo ensimmäiset huomionsa Kuntaliittoakatemiasta, jota BoMentis on toteuttanut.
Lähdimme BoMentiksen kanssa käymään alkuun keskusteluja johtamisvalmennuksen toteuttamisesta. Olimme jo varsin pitkällä neuvotteluissa, kun mukaan keskusteluun tuli ajatus Valmentavat Taidot -verkkovalmennuksen liittämisestä kokonaisuuteen. Suunnitellun johtamiskulttuurin kehittäminen laajeni koko organisaatio- ja toimintakulttuurin kehittämisprosessiksi.
Korona-pandemian vaikutuksesta lähdettiin toteuttamaan pidempään jo suunnittelupöydällä olevaa ajatusta valmentavan otteen jalkauttamisesta koko organisaatioon. Syntyi kokonaisuus, jossa Valmentavat taidot -verkkovalmennus on merkittävä osa valmentavan johtajuuden kyvykkyyden lisäämisessä. Siinä BoMentiksen valmentajat kuvaavat videoiden, podcastien ja blogien myötä valmentavan ajattelu- ja toimintatavan taustoja sekä valmentavien taitojen keskeisiä sisältöjä. Kuusi teema-aluetta ja nelisenkymmentä sisältömoduulia ovat ainutlaatuinen kokonaisuus, koska ajasta ja paikasta riippumattomaan kouluttamiseen on linkitetty mukaan erilaisia pohdinta- ja reflektiotehtäviä, itsearviointeja sekä jokaiseen moduuliin liittyvä Kokeilu arkeen -osio. Kokeilu arkeen -osiossa jokaista osallistujaa ohjataan tekemään kokeilu omassa arjessaan käsittelyssä olevasta taitoalueesta. Lataa tästä esite.
Miksi kehittäjä innostui Valmentavat taidot -verkkoalustasta?
Innostuin Valmentavat taidot -verkkoalustasta sen vuoksi, että sen myötä ihan jokainen kuntaliittolainen saa mahdollisuuden oppia, mistä valmentavassa vuorovaikutuksessa on kyse. Lisäksi Kokeilu arkeen -osuus verkkovalmennuksessa tukee sitä, että koulutus ei jää pelkästään tietopainotteiseksi.
Käytännössä ensimmäisen puolivuotiskauden aikana jokainen johtamisvastuullinen on käynyt omassa tiimissään keskustelua valitusta valmentavasta taidosta. Sovimme, että kukin käy vastuullisuutta käsittelevän moduulin lävitse itsenäisesti, jonka jälkeen käymme ”Vastuullisuuspuntari”-työkalun kautta keskustelua yhdessä tiimin kanssa.
Tämä toimi loistavasti! Meillä oli tiimissä erittäin antoisa keskustelu, jossa kukin asetti itseään alttiiksi ja annetun ohjeistuksen mukaan teki toisten tiimiläisten kuullen omaa itsearviointia omista vahvuuksistaan ja kehittämiskohteistaan. Lisäksi jatkoimme itsearviointikierroksen jälkeen keskustelua vastuusta ja lähdimme pyytämään toinen toisiltamme palautetta. Tämä vahvisti meidän psykologista turvallisuuttamme.
Kiitos hyvän virittäytymisen teemaan, saimme yhteisestä tiimisessiosta todella paljon irti. Luottamus kasvoi entisestään.
Kohti toista teemaa: valmentava ote
Valmentavat taidot -kokonaisuudesta on nyt ensimmäinen teema-alue käsitelty. Toinen teema-alue avattiin koko henkilöstön käyttöön muutama viikko sitten. Yhteisiä keskusteluja käydään tiimeissä ennen ja jälkeen kesän. Kunkin esihenkilö tiiminsä kanssa yhdessä sovitun aikataulun mukaan. Kun johtamisvastuulliset kokoontuvat syyskuun alkupuolella seuraavan kerran valmentavan johtamisotteen äärelle, jokaisella on kokemusta jälleen enemmän siitä, miten keskusteluttaa omaa tiimiään valitusta työelämätaidosta eli valmentavasta otteesta.
Koordinaatiota ja ennakkoluulottomuutta
Varmistaakseen jokaisen tiimiläisen aktiivisuutta, kullakin esihenkilöllä on käytössä omat admin-tunnukset Valmentavat taidot -verkkovalmennuksen alustalle, jotta hän näkee omien tiimiläistensä aktiivisuustasoa. Hän ei pääse katsomaan tehtyjä reflektioita. Parhaat tulokset syntyvät, mitä paremmin tiimiläiset ovat ennakkoon valmistautuneet ja käsitelleet omaehtoisesti sovittua sisältöä.
Kun olemme yhdessä johtamisvalmennuksissa pysähtyneet katsomaan tilannepäivitystä siitä, miten aktiivisesti kuntaliittolaiset ovat alustaa käyttäneet, se on saanut aikaan myös ryhtiliikkeen esihenkilöissä. Olemme lähteneet siitä, että vahvistamme läpinäkyvyyttä johtamisvastuullisten kesken, jolloin ne, jotka olivat alkuun hitaammin lämpiäviä, ovat nyt saaneet itsensä ja myös omat joukkonsa liikkeelle.
Olen ollut ylpeä siitä, miten hienosti kuntaliittolaiset ovat lähteneet ennakkoluulottomasti kokeilemaan uudenlaista tapaa kehittää itseään ja yhteisen työn tekemisenkäytäntöjä.
Yhteisen kielen ja ymmärryksen rakentamisen merkitys
Ensimmäinen puolivuotta on takana ja seuraavaa kohti olemme yhteistyössä menossa. Kun perinteisesti esihenkilöitä on valmennettu ja he ovat yrittäneet saada tiimiä uudistumaan, nyt tilanne on toinen. Kun kaikilla on sama kieli ja ymmärrys käsiteltävästä kehittämissisällöstä, kasvua yksilöinä ja tiiminä tapahtuu huomattavasti helpommin.
Ohessa on poimittuna valikoituja palautteita ensimmäisen teema-alueen kokemuksista. Kun kaikkiaan n. 200 kuntaliittolaista aloitti vuoden vaihteessa Valmentavat Taidot -alustan hyödyntämisen, ensimmäiseen teemaan saatiin kaikkiaan 150 palautetta, joista suurin osa oli erittäin myönteistä.
”Parasta oli mahdollisuus pysähtyä miettimään työarjen nykytilaa ja omia taitojaan sekä pohtimaan kehittymistapoja.”
”Vaikuttavinta oli varmaankin vähemmälle huomiolle jääneiden osa-alueiden tietoiseksi nostaminen. Hyvää oli myös pohdinnan paikka ja kysymys, miten ja mihin sitoutua muutoksen aikaan saamiseksi.”
”Parasta oli laaja-alainen ajattelu ja yksityiskohtaisuus, mitä kaikkea valmentaminen itse asiassa sisältää. Itse olen ajatellut tätä asiaa yksinkertaisemmin.”
”Monipuolinen ja paljon näkökulmia reflektointiin liittyen oleva moduuli. En ollut itse koskaan aikaisemmin ajatellut reflektointia näin laaja-alaisesti ja monipuolisesti ja sain itselleni lisää työkaluja reflektointia ajatellen.”
”Tämä pysäytti minut pohtimaan omaa rooliani, käyttäytymistäni sekä vastuutani työyhteisön jäsenenä.”
Johtoryhmien sitoutuminen kantaa
Yhteinen kulttuurin kehittämismatka jatkuu. Paikan päällä valmennukset johtoryhmän, laajennetun johtoryhmän, esihenkilöiden ja tiimivastaavien kanssa toteutuu suunnitelman mukaisesti. Henkilöstöjohtaja Hannele Lindfors odottaa innoissaan tulevia kohtaamisia.
Olen erittäin innoissani siitä, mitä kaikkea kokonaisuuden myötä onnistumme saamaan osaksi toimintakulttuuriamme. BoMentiksen näkemyksellisyys ja osaaminen valmentavasta ajattelu- ja toimintatavasta on tullut erinomaisesti näkyviin. Kun seuraavien kuukausien aikana pääsemme tutustumaan myös BoMentis-valmentajien kirjoittamiin kirjoihin, yhteinen kieli myös johdon tasolla yhtenäistyy. Haluamme elää todeksi valmentavaa kulttuuria – yhdessä.
Lue lisää Valmentavat taidot -verkkovalmennuksesta
Valmentajamme on sinuun yhteydessä sopiakseen sinulle sopivan ajankohdan.
Valmentavat taidot -verkkovalmennus on tavoitteellisen työskentelyn, yhteistyötaitojen ja tiimityön vahvistamiseen luotu valmennuskokonaisuus, jossa jokainen voi edetä itselle sopivaan tahtiin. Tilaa demo ja kuule lisää verkkovalmennuksesta.