Valmentavat taidot osana työkulttuuria
Opetushallitus
Valmentavat Taidot -verkkovalmennus
Opetushallituksessa haluttiin rakentaa vahvemmaksi valmentavan ja oppivan johtajuuden kulttuuria ja tuoda valmentavaa ajattelua sekä työotetta kaikkien erilaisissa rooleissa toimivien työntekijöiden arkeen. VALOT-valmennuksen tukena matkan varrella toimi Valmentavat taidot -verkkovalmennus, jossa kaikki opetushallituslaiset pääsivät omaan tahtiin syventymään valmentavan ajattelun ja valmentavien taitojen pariin. Verkko-oppimista tukivat johtamisvastuullisille järjestetyt valmennuspäivät, joissa lisättiin johtamisvastuullisten valmiuksia käydä osallistavia keskusteluja omien johdettaviensa kanssa hyödyntäen valmentavan otteen ja yhdessäoppimisen työkaluja.
Mitä valmennuksella haluttiin saada aikaan?
OPH:ssa kehittämispäällikkönä toimiva Hanna Boman toimi VALOT-valmennuksen yhtenä vastuuhenkilönä. Hän kuvasi lähtötilannetta seuraavasti
“Valmennuksen tavoitteena oli rakentaa yhteistä ymmärrystä siitä, miksi valmentavaa ja oppivaa työkulttuuria tarvitaan ja mitä hyötyä siitä on meille työyhteisönä sekä asiakas- ja sidosryhmätyössämme. Halusimme lisäksi vahvistaa työyhteisön jokaisen jäsenen ymmärrystä siitä, mikä toiminnassamme mahdollistaa ja mikä estää valmentavan ja oppivan työkulttuurin vahvistumista työyhteisössämme. Keskeisimmäksi teemaksi valikoitui yhdessä oppiminen.”
Mitkä opit ja oivallukset ovat olleet arvokkaimpia oppimismatkalla?
Kaikkiaan VALOT-valmennusprosessi kesti noin vuoden, jonka aikana hyödynnettiin Valmentavat taidot -verkkovalmennuksen sisältöjä monipuolisesti. Kehittämispäällikkö Hanna Boman pohti kokonaisuuden tärkeimpiä oppeja seuraavasti:
“Yhteinen keskustelu eri kokoonpanoissa valmennusprosessin aikana koettiin arvokkaaksi ja tarpeelliseksi tavoitellun toimintakulttuurin vahvistamisessa. Oli hyödyllistä koota johtamisvastuullisia yhteen heille suunnatuissa valmennusryhmissä yli organisaation rakennerajojen.
Oivalsimme, että johdolla ja esihenkilöillä on tärkeä rooli valmentavan ja oppivan kulttuurin mahdollistajana, esimerkin näyttäjänä ja käytäntöön viejänä. Tälle on tärkeä varata aikaa ja huolehtia siitä, että kaikki johtamisvastuulliset voivat tästä roolista huolehtia. On tärkeää, että henkilöstön kanssa voidaan käydä riittävästi vuoropuhelua siitä, mitä valmennuksella tavoitellaan ja että tästä rakentuu yhteinen ymmärrys koko työyhteisössä. Valmentavan ja oppivan työotteen omaksuminen edellyttää sitä, että taitoja harjoitellaan käytännössä ja tuodaan arjen työtilanteisiin.”
Mitä hyötyä valmennuksesta oli?
Valmentavat taidot -verkkovalmennukseen kuuluu kaikkiaan 6 sisältöteemaa, joissa kussakin on 5-6 sisältömoduulia. Laajaa aineistoa käytiin lävitse niin itsenäisesti, yhdessä sparrausparin kanssa sekä pienryhmissä. Hanna Boman kiteytti hyödyt seuraavasti:
“Saimme ymmärryksen siitä, miten monia eri osa-alueita valmentavaan ja oppivaan työotteeseen sisältyy. Henkilökohtaisella tasolla itsetuntemus lisääntyi Valmentavat taidot -oppimisalustan ja siellä olevien tehtävien avulla. Oppimisalustan teemoista käyty keskustelu kollegojen kanssa auttoi tuntemaan kollegoja paremmin ja vahvisti yhteisöllisyyttä. “
Lisäksi Hanna pohti ohjelman vaikutusta koko organisaatiokulttuuriin:
“Yhteisöllisyyden merkitykseen ja yhdessä oppimiseen on kiinnitetty huomiota ja niitä on tietoisesti pyritty vahvistamaan eri keinoin. Valmennus nosti esille tavoitteellisen ja osallistavan yhteistyön arvon. Lisäksi se vahvisti ymmärrystä arvostavan yhteistyön merkityksestä.”
Hanna pohti myös valmennuksen hyötyjä itselleen:
“Valmentavat taidot -oppimisalustan harjoitukset haastoivat tutkimaan omia totuttuja ajattelu- ja toimintatapoja ja rohkaisevat tekemään pieniä kokeiluja esimerkiksi palautteen pyytämiseksi. Pidin myös antoisina yhteisiä keskusteluja johtamisvastuullisten kanssa valmennustilaisuuksissa sekä yksikössä käytyjä keskusteluja oman esihenkilön johdolla.“
Hanna myös nosti esille valmentajien tärkeän roolin:
“Valmentajien rooli oli keskeinen. He toimivat yhteisen työskentelyn fasilitoijina. He herättelivät pohtimaan valmennusteemoja eri näkökulmista, antoivat virikkeitä ja syvensivät ymmärrystä valmentavan ja oppivan työotteen viitekehyksestä.”
Kenelle suosittelisit Valmentavat taidot -verkkovalmennusta?
Yhteisen keskustelun lopuksi Hanna Boman totesi, että Valmentavat Taidot -verkkovalmennus sopii kaikille työyhteisöille, jotka haluavat rakentaa tavoitteellista, vuorovaikutteista, osallistavaa ja arvostavaa työkulttuuria.
Tutustu Valmentavat Taidot -verkkovalmennukseen
Testaa Valmentavat taidot -verkkovalmennusta
Valmentavat taidot -verkkovalmennus on tavoitteellisen työskentelyn, yhteistyötaitojen ja tiimityön vahvistamiseen luotu valmennuskokonaisuus, jossa jokainen voi edetä itselle sopivaan tahtiin. Tilaa demo käyttöösi ja kuule lisää verkkovalmennuksesta.