Keho kertoo, silmät näkevät | BoMentis Coaching House

Keho kertoo, silmät näkevät

Blogit

Tilanteen ja ongelmavyyhdin näkeminen ihan kirjaimellisesti auttaa usein oudolla tavalla eteenpäin. Kun näemme että palikat ympärillä löytävät oikean järjestyksen, ne järjestyvät eheämmin myös mielessä. Systeeminen coaching auttaa näkemään kirkkaammin.

Tämän sain kokea voimallisesti viime viikolla. Coachasin fiksua ja aikaansaavaa Marikaa, jonka kanssa keskustelu polveili ja haki suuntaa. Tuntui ettemme ihan päässeet eteenpäin, joten pyysin häntä kirjoittamaan kaikki kunkin kolmesta tavoitteestaan eri lapuille. Sitten nousimme seisomaan ja kehotin häntä valitsemaan paikan huoneesta sekä asettamaan tavoitteen sille etäisyydelle itsestään, joka vastasi sen hetkistä tilannetta.

Siihen ei tarvittu kuin lyhyt hetki eikä puolta sanaa. Kun kysyin, minkä tavoitteen työstämisestä olisi eniten hyötyä, vastaus tuli heti: ajankäytön tasapainottaminen. Sitten ryhdyimme hommiin. Marika tunnusteli ensin mitä tuntemuksia ja ajatuksia lähtöpaikka herätti. Sitten hän siirtyi tavoitteen luo ja huomasi yllätyksekseen, kuinka kevyt olo siellä oli. Hän kuvaili arkeaan, kun tavoite olisi saavutettu. Katsoessaan ”taaksepäin” hän huomasi, että matkalla oli sekä ulkopuolelta tulevia, että itse aiheutettuja esteitä.

Ensinnäkin nopealla pulssilla sykkivä ympäristö tuottaa koko ajan yllätyksiä. Marika markkeerasi yllätykset laturin johdolla, joka kulki lähtöpisteestä maaliin. Mutta sen lisäksi keksin itse itselleni kaikkea jännää ylimääräistä tekemistä.Hän sijoitti hymyillen vihreän tussin matkan puolivälin tienoille. Ja se taas johtuu siitä, että pelkään tylsistyväni! Tätä pelkoa tulivat symboloimaan Fiskarsin sakset.

Kulkija tarvitsee kartan

Mitä siis tarvitset, jotta ajankäyttösi toisi paremman tasapainon kokemuksen? Tarvitsen pitkäjänteisyyttä ja kysymyksiä, jotka auttavat minua pysähtymään. Marika asetti teippirullan ja puhelimen keskelle luomaansa kuvaa.

Aktiivisen rakennusvaiheen jälkeen pysähdyimme hetkeksi katsomaan Marikan synnyttämään karttaa. Siinä oli jotain magneettista ja taianomaista, Marika ei malttanut irrottaa katsettaan siitä. Hän oli välillä hiljaa, sitten hän täydensi kertomustaan siitä, miten tavoite, esteet ja ratkaisun osat liittyivät toisiinsa. Nyt tarvitaan kalenterointia – ja heti! hän totesi ja nosti mustan kansion ihan lähtöpisteen viereen.

Huone tihkui energiaa, kun kysyin, mitä Marika siis aikoi tehdä. Huomenna kalenteroin pakolliset palaverit ja muut pakolliset työt syksyyn asti. Merkitsen kalenteriin myös lasten harrastukset, joista en tahdo livetä. Sen jälkeen laitan itselleni huoneentaulun, jonka luen aina kun innostun jostakin uudesta. Siinä lukee:

  • Mitä hyötyä tästä on? Kenelle?
  • Kuinka tärkeää tämä on?
  • Kenen tämä kuuluu tehdä?
  • Nuku yön yli, ennen kuin sanot kyllä.

Ennen lähtöään Marika pohdiskeli: Mitähän tässä tapahtui? Ei tämä mitään rakettitiedettä ole, mutta nyt olen ihan uudella lailla tietoinen siitä, mitä kaikkea ajankäyttööni liittyy. Ihan kuin olisin avannut sisäisen reittioppaani.

Emme voi ratkaista ongelmia samalla ajattelulla, jolla ne on luotu

Tulkitsen Einsteinin tarkoittaneen, että ongelman ratkaiseminen vaatii siirtymistä toiselle tasolle – sellaiselle, josta näkee paremmin. Tästä coachingissa on kyse: opitaan näkemään ratkaistava pulma tai kehityshaaste uudella tavalla, joka paljastaa olennaisen ja energisoi muutokseen.

Coachingissa on kehitetty monia keskustelumalleja, jotka ohjaavat laadukkaaseen ajatteluun ja tuoreisiin ratkaisuihin. Joskus sanat kuitenkin eksyttävät taitavan älylliseen viidakkoon, jossa näkökyky sumenee.

Väheksymme aistejamme. Arjen ongelmissa nojaudumme niin vahvasti sanoihin ja ajatteluun, että ohitamme itsestään selvät työvälineet, jotka kulkevat aina mukanamme: aistit ja kehon. Ne auttavat näkemään ja tuntemaan, mikä on tärkeää ja mihin suuntaan seuraava askel pitää ottaa.

Ennen kuin voi edetä, täytyy tietää missä nyt on. Systeeminen coaching ohjaa oman kokemuksen kautta ymmärtämään, missä on ja minne haluaa mennä. Se auttaa tuntea maaston, tunnistamaan esteet ja mahdolliset apurit, jotka jouduttavat matkantekoa. Vasta sitten voi löytää itsestään tahdon ja energian, jotka vievät eteenpäin.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste