Mistä tietää onko tiimissä psykologista turvallisuutta? | BoMentis Coaching House

Mistä tietää onko tiimissä psykologista turvallisuutta?

Blogit

Minnamaariaa oli ruvennut ”nyppimään” se, kun Sallan asenne oli jokaista ideaa kohtaan negatiivinen. Hän oli myös huomaavinaan, että muut tiimin jäsenet pyörittelivät silmiään tai vaihtoivat puheenaihetta aina kun Salla sanoi, että ei tuo ole hyvä tai ei se tule toimimaan. Tilanteen eskaloituminen pahemmaksi kriisiksi tiimissä oli Minnamaarian mielestä vain ajan kysymys.

Kun ilmapiiri on turvallinen, työpaikalla uskalletaan ottaa vuorovaikutukseen liittyviä riskejä. Psykologisesti turvallisella työpaikalla hyödynnetään toisten erilaisia mielipiteitä, osaamista ja suhtaudutaan kollegoihin arvostavasti.

Minnamaaria pohti sitä, mitä hän tekisi. Hän päätyi siihen, että suora palaute on paras lähestymiskulma. Minnamaaria palautteli mieleen Rautalankamallin© ja lähti miettimään, miten hän palautteen muotoilisi arvostavasti. Hän päätyi seuraavaan:

Salla, eilen tiimipalaverissa, kun esitin idean uudesta kokeilusta tiimissämme, sinun ensimmäinen reaktiosi oli että, se ei ole hyvä. Koin etten saanut kertoa ideaani kunnolla ennen kuin se tuli tyrmätyksi. Huomasin turhautuvani ja miettiväni, että miksi ylipäätään ideoida uutta. Toivoisin, että voisimme löytää sellaisen toimintamallin, että yhtään ideaa ei tyrmättäisi tässä tiimissä heti, vaan ”pöhköimmiltäkin” kuulostavat ideat arvioitaisiin yhdessä ennen alas ampumista.

Salla kiitti palautteesta ja kehui Minnamaarian rohkeutta sanoa asia hänelle suoraan. Hän myönsi, että ei ollut tajunnut ampuvansa toisten ideoita alas. Tiimi mietti hetken yhdessä ja päätyi 3 x kysymys -toimintamalliin, johon jokainen sitoutui.

3 x kysymys on malli, jossa jokainen sitoutuu kysymään vähintään kolme kysymystä ennen kuin saa sanoa omaa mielipidettään mistään. Näin toimien varmistetaan parempi ymmärrys siitä, mitä toinen on ehdottamassa, kun ei saa ensimmäistä mieleen noussutta asiaa sanoa ääneen, vaan joutuu ensin kysyjän rooliin.

Psykologisesti turvallinen tai turvaton tiimi

Psykologisesti turvallisessa tiimissä jaetaan tietoa ja raportoidaan virheistä. Kommunikointia on huomattavasti enemmän kuin psykologisesti turvattomissa tiimeissä. Turvallisuuden tunne heijastuu myönteisesti oppimiseen ja on yhteydessä mm. luovaan ajatteluun, innovaatioihin, riskien ottamiseen sekä sitoutumiseen. Yleensä myös turvallisen tiimin tulokset ovat hyvät.

Turvattomassa tiimissä tietoa ei jaeta eikä virheistä kerrota, vaan niitä jopa piilotellaan. Uusia ideoita ja ajatuksia ei tuoda esiin, eikä uusia toimintatapoja uskalleta kokeilla. Valtavasti hukattuja mahdollisuuksia, eli paljon kyvykkyyttä ja luovuutta jää näin piiloon.

Psykologisen turvallisuuden tarve korostuu, kun työympäristö on monimutkainen ja muuttuva, työntekijöiden pitää oppia uutta ja keksiä uusia ratkaisuja. Turvaa tarvitaan myös yhteistyösuhteissa sekä tiimityössä.

Ollaan yhteyksissä!

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste