Google sai jokunen vuosi sitten myönteistä mainetta tutkittuaan huipputiimejä. Vuonna 2008 se lanseerasi Project Oxygen -nimisen tutkimushankkeen. Vuonna 2019 Googlessa tehtiin jälleen sisäistä tutkimusta hankkeen tiimoilta.
Projekti Oxygen nimellä kulkeneen hankkeen tavoitteena oli selvittää, mitkä ominaisuudet ja käyttäytymiset selittävät niitä tiimejä, joissa vaihtuvuus on minimaalista sekä tyytyväisyys- ja talousmittarit ovat huipputasoa.
Lopputuloksena oli kymmenen johtamiseen ja johtajan ominaisuuksiin liittyvää kohtaa. Kiinnostavaa sinänsä, että lähes kaikki ominaisuudet liittyvät vuorovaikutus- ja ihmissuhdetaitoihin.
Tässä nämä 10 huippujohtajan ominaisuutta:
1. On hyvä valmentaja, coach
Huippujohtajat eivät ole ongelmaratkaisijoita, vaan he ohjaavat ajattelua. He kuuntelevat ja kysyvät, jotta toinen pystyy käsittelemään omistamaansa asiaa entistä laadukkaammin.
2. Voimaannuttaa tiimejä, ei mikromanageroi
Kukaan ei pidä siitä, että toinen mikromanageeraa omaa työtä. Kun on mahdollisuus itse/tiiminä selvittää, kokeilla, ottaa riskejä, erehtyä ja onnistua, lopputuloksena syntyy voimaantumista.
3. Luo tiimiin ilmapiiriä, jossa välitetään samaan aikaan tuloksesta ja hyvinvoinnista
Kun tiimissä on korkea psykologisen turvallisuuden taso, yksilöiden ja tiimin potentiaali tulee käyttöön. Tiimin keskustelusta huokuu toisten kunnioitus ja arvostus. Huippujohtaja tukee luottamuksen rakentumista tiimissä
4. Tekee toisista tähtiä – tuloksellisesti
Huippujohtajat eivät tee itsestään, vaan toisista tähtiä. He ovat esimerkinnäyttäjiä omalla suhtautumisellaan. He ovat myös valmiita käärimään hihat yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.
5. Viestii – kuuntelee ja jakaa informaatiota
Huippujohtajat ovat erinomaisia kuuntelijoita. He ovat empaattisia ja ymmärtävät toisia. Lisäksi he ovat oivaltaneet tiedon merkityksen johtamisessa. He ovat läpinäkyviä ja halukkaita jakamaan informaatiota tiimissään. Tiimiläiset ovat hyvin perillä siitä, miksi tiettyjä valintoja tehdään.
6. Tukee uralla edistymistä ja käy keskusteluja suorituksesta
Huippujohtajilla on erinomaiset palautetaidot. He rohkaisevat johdettaviaan ja antavat myönteistä palautetta. Heillä on myös rohkeus antaa kehittävää palautetta – toimia peilinä, jotta kehittymiselle muodostuu turvallinen ja rikas kasvualusta.
7. Ohjautuu tiimin yhteisestä tavoitteesta ja tarkoituksesta
Huippujohtajat tietävät tarkalleen, missä tiimi on tällä hetkellä, mitä kohti he ovat menossa ja mitä heidän tulee tehdä päästäkseen tavoitteeseen. Hän varmistaa, että kommunikaatio toimii ja että kukin tietää oman roolinsa strategian toteuttamisessa kommunikaatio toimii.
8. On riittävästi perillä tiimin asiantuntemuksesta
Huippujohtajat ymmärtävät, mitä tiimin jäsenet ovat tekemässä. He eivät ole parhaita asiantuntijoita. He osoittavat kiinnostusta tiimin hyvinvoinnin lisäksi myös arjen tekemisiin ja haasteisiin.
9. Tekee yhteistyötä
Huippujohtajat näkevät ison kuvan. He tekevät töitä koko organisaatioin eteen ja rohkaisevat toisia tekemään samoin. He korostavat tiimin sisäisen ja myös eri tiimien välisen yhteistyön tärkeyttä.
10. Tekee päätöksiä
Huippujohtajat ovat päättäväisiä. He osallistavat muita päätöksentekoon. Kun mielipiteet on kuultu, heillä on kyky päättää, vaikka kaikki eivät olisikaan asiasta samaa mieltä. Luonnollisesti he myös sitoutuvat tehtyyn päätökseen.
Nämä tulokset on hyvä ottaa huomioon tulevaisuuden itseohjautuvuus- ja johtamiskeskusteluissa.
Tiimit ja yhteisöt tarvitsevat vastuunkantajia ja johtajuuden ottajia. Organisaatiossa puhutaan itseohjautuvuudesta, jonka avulla pyritään lisäämään yksilöiden vastuuta yhteisestä tekemisestä. Hyvä niin, sillä valmentava johtajuus kuuluu mielestämme kaikille ja psykologisen turvallisuuden luominen ja ylläpitäminen on kaikkien vastuulla (työilmapiiri). Käsitteenä psykologinen turvallisuus saikin tämän Googlen sisäisen tutkimuksen myötä ansaittua huomiota.
Keskustelussa on noussut esiin myös ajatus siitä, että esihenkilön roolia ei välttämättä tarvittaisi lainkaan. Ottamatta kantaa siihen, pitääkö ylläpitää tulevaisuudessa esihenkilön muodollista asemaa, varmaa on, että tiettyä johtajan rooliin liittyvää osaamista tarvitaan.
Kun organisaatiossasi on riittävästi henkilöitä, joilta edellä mainitut 10 ominaisuutta löytyvät, luottamus kasvaa ja työyhteisön jäsenistä tulee parempi versio itsestään. Itse- tai mielestämme yhdessäohjautuvuus kehittyy, työhyvinvointi sekä tulokset myös paranevat.
Tiivistelmän tekijä on Vesa Ristikangas, Executive Coach & Partner BoMentis Oyssä. BoMentis valmentaa johtoryhmiä, esimiehiä ja auttaa organisaatioita valmentavan kulttuurin kehittämisessä.
Asiakastarinoita
Sanoittakaa syvällä hiertäneitä tunteita
Case Lasten kesä ry
Lasten kesä ry:n toiminnanjohtaja Senja Linnainmaa huomasi, ettei keskinäinen, toimiva vuorovaikutus ole itsestään selvää.
Kaikki asiakastarinat