Toimiva tiimityö ei ole itsestäänselvyys | BoMentis Coaching House

Toimiva tiimityö ei ole itsestäänselvyys

Blogit
blogi

Tiimi on systeeminen kokonaisuus, jossa jokainen sen osa vaikuttaa toiseen. Vaikka kukin yrittäisi toimia yksin ja muista irrallaan, sillä on vaikutusta toisiin. Yksikin omien sääntöjensä mukaan toimiva jäsen riittää tulehduttamaan tiimin yhteistyön ja sen myötä pahimmillaan koko kokonaisuuden.

Olen työskennellyt monille eri yrityksille viimeisen kymmenen vuoden aikana, joista suurin osa on ollut muutaman ihmisen mikroyrityksiä, joissa kommunikointi on toiminut kaikissa tilanteissa suhteellisen hyvin. Mukaan on mahtunut myös suurempia ja hajautetumpia tiimejä, joissa saman tiimin työntekijöitä työskentelee eri kaupungeissa tai jopa eri maissa. Suurin osa kokemuksistani on ollut hyviä enkä ole koskaan kyseenalaistanut sitä, etteikö kommunikointi voisi pelata hyvin, kunhan jokainen tietää omat tehtävänsä. Olen pitänyt sitä tavallaan itsestään selvyytenä, että homma toimii, kunhan itse tiedän mitä teen ja joskus jopa kannattanut mielessäni nykytrendiä eli tiimin itseohjautuvuutta ilman pomoa.

Nyt mielipiteeseen on kuitenkin tullut muutos, kun olen saanut huomata, ettei toimiva tiimityö olekaan mikään itsestäänselvyys.

“Vuodet ovat koulineet ajatteluani. Nähdessäni, miten levällään tiimitaidot voivat olla joissakin organisaatioissa, olen ymmärtänyt, miten hyvin asiat ovatkaan tässä BoMentis-tiimissä!

Toimivan tiimityön rakentaminen ei ole mikään itsestäänselvyys.”

 

Tiimien toimimattomuus näkyy eri tavoin. Tässä muutamia omakohtaisia kokemuksia:

  • Kysymyksiisi ei vastata ja jäät ongelmien kanssa yksin. Kun sinulla on työhösi liittyvä ongelma, et saa kysymyksiin vastauksia tai ajattelukumppanuutta. Jossain kohtaa ei enää jaksa ja into lopahtaa.
  • Et saa tarvittavaa tietoa työsi laadukkaaseen ja loppuasiakasta palvelevaan tekemiseen. Pitäisi olla esimerkiksi selvää, että myynti itsessään ei riitä, jos laskutus- ja toteutusprosessi sotkee asiakassuhteen.
  • Tiimin esihenkilö on niin kiireinen, että kuulet hänestä vain silloin, kun joku on huonosti tai kun hänellä sinulle on tehtävää. Puuttuu aito kiinnostus sinua ja arkityötäsi kohtaan.
  • Kun yrität ehdottaa muutoksia yhdessä tekemisen tapoihin, saat vain tylyn vastauksen esihenkilöltä ”asiahan on jo käsitelty, siitä ei tarvitse puhua enää”.
  • Sinua ja työtäsi koskevia päätöksiä tehdään selkäsi takana. Kuulet niistä vasta juuri ennen h-hetkeä.

 

Yhdessäohjautuvuus luo onnistumisia

Itseohjautuvuus on yksilöpsykologinen käsite, jonka tausta on motivaatioteoriassa. Yksilö voi itseohjautua, kunhan tietyt yksilölliset reunaehdot toteutuvat. Tiimi sen sijaan ei mielestäni voi olla itseohjautuva.

Parempi on puhua tiimin YHDESSÄOHJAUTUVUUDESTA. Kukaan ei yksin voi olla niin ylivertainen, että pystyy omalla viisaudellaan hoitamaan kompleksisen maailman haasteita. Tarvitaan entistä enemmän yhteistyötä ja kykyä tehdä yhteistä työtä. Kun joukko ihmisiä ohjautuu tiimissä samaan suuntaan, se ei tapahdu itsestään. Tiimin sisällä tarvitaan yhteisen vastuun kantajia ja johtajuuden ottajia. Tiimin vetäjää myös tarvitaan – ei niinkään kertomassa, mitä ja miten tehdään, vaan aktivoimassa yhteistä ajattelua ja ohjaamassa yhteiseen tekemiseen – yhdessä.

Tiimi siis tarvitsee toimiakseen ohjausta sekä jokaisen tiimin jäsenen panostusta! Tarvitaan joku nimetty henkilö, joka ottaa ohjat käsiinsä viimeistään silloin kun kommunikointi tökkii ja tiimiläisten keskinäiset jännitteet aktivoituvat. Tarvitaan sitä, jonka vastuulla on aktivoida ihmiset tekemään töitä yhteiseen suuntaan, ohjata henkilöt kommunikoimaan keskenään eli onnistumaan yhdessä.

Valmentava tiimin johtaminen on taitolaji, jota oppii tekemällä.

Mikäli haluat kuulla lisää, mistä valmentava tiimin johtaminen muodostuu, ole yhteydessä. Tutustu tiimivalmennuksiimme täällä tai mikäli olet kiinnostunut kouluttautumaan tiimicoachingin saralla, käy tutustumassa Systemic Team Coach© -koulutukseemme.

Opas johtoryhmän kehittämiseen

Lataa opas, jonka avulla pääset johtoryhmän toiminnan kehittämisprosessissa alkuun.

Lataa opas

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste