Olen viimeisen puolen vuoden aikana sivistänyt itseäni henkilöstöhallinnon opinnoilla, joiden yhteydessä on pitänyt tutustua nyt viimeisimpänä mm. työsopimus- ja työaikalakiin. Kuulostaa tylsältä – mutta kuinka ollakaan, sitä se ei ole. Jokaisen työntekijän kannattaa ehdottomasti käydä kyseiset omista oikeuksista kertovat lait läpi joskus ja herätä todellisuuteen – tarkistaa, onko oma työsopimus ja työn kulku täysin lainmukaista. Usein joku pienikin juttu omassa työssä saattaa askarruttaa mieltä vuodesta toiseen – mutta asialle ei vain osaa tehdä mitään.
Eräässä tenttitehtävässä tuli analysoida videolla näkyvä rekrytointitilanne. Video on varmaankin tehty opetusmateriaaliksi, mutta siitä huolimatta se oli surullisen todenmukainen. Haastattelijan ja työnantajan suusta pääsi toistamiseen kommentteja ”meillä ei sitten makseta lomapalkkoja, se on vaan käytäntö”, ja ”meillä ei ole tiettyjä työaikoja, täällä ollaan kun töitä on”. Haastateltavana oli nuori, juuri opintonsa päättänyt tyttö jolla ei selkeästikään ollut uskallusta kommentoida vastaan, jos edes tietämystäkään asioista. Miten pitää oikeuksistaan kiinni ja saada silti työpaikka? Tai miten saada muutos aikaan niin että lakia ja työehtosopimuksia noudatettaisiin?
Useilta työpaikoilta löytyvät työsuojeluvaltuutetut joille näistä asioista voi puhua ja kysyä neuvoa. Jos omalla työpaikalla ei asioiden puheeksi ottaminen tunnu jostain syystä mielekkäältä, voi askarruttavissa asioissa kääntyä oman ammattiliiton luottamusmiehen puoleen. Työsopimuslaki muodostaa työnantajalle ns. pakollisen yleisvelvoitteen, johon kuuluu mm. työntekijöiden syrjimätön ja tasapuolinen kohtelu, työturvallisuudesta huolehtiminen ja velvollisuus tarjota uusia työtehtäviä osa-aikaisille työntekijöille.
Pohdituttaako tai askarruttaako mieltä jokin asia omassa työssäsi? Nyt ottamaan asioista selvää!