Mitä me odotamme esimiehiltämme?
Odotukset esimiestyötä ja esimiehen kyvykkyyttä kohtaan ovat välillä kohtuuttomat. Esimiehen pitää osata olla erinomainen asiantuntija, hyvä ihmisten johtaja, kehittäjä, konfliktien ratkoja, talousihme, dokumentoija, ideoija, suunnannäyttäjä, tuloksentekijä, visionääri ja ennustaja.
Esimiesten ei onneksi tarvitse jäädä yksin pyrkiessään täyttämään odotuksia. Tarjolla on yksilöllistä coaching-tukea, vaikuttavia esimiesvalmennuksia tai osaavia organisaation sisäisiä sparrareita HR:stä tai kollega-esimiehistä. Tuoreena tulokkaana kehittämisareenalla ovat ryhmä- ja tiimicoachingin eri muodot.
Vertaistukea coachauksesta?
Coaching on rakennettu ryhmien ja tiimien kehittämisen välineeksi. Esimiehet saavatkin omaan ja tiiminsä toimintaan uutta virtaa ryhmä- tai tiimicoachingin avulla. Ryhmä esimiehiä kokoontuu useampia kertoja yhteisen sparrailun sekä oppimisen merkeissä keskustelemaan ja kehittymään. Tämä tapahtuu usein ulkopuolisen coachin avulla. Molemmissa tavoitelähtöisyys ja arjen konkretia ovat tärkeitä. Miten nämä coachingmuodot eroavat toisistaan?
- Ryhmäcoachingissa jokaisella yksilöllä on oma johtamishaasteensa, josta haluaa tulla coachatuksi.
- Tiimicoaching puolestaan edellyttää yhteistä tavoitetta. Esimerkiksi, kun ryhmä hioo yhteistä parempaa toimintamallia tai vaikkapa kehittää jotain uutta.
Ryhmäcoachingista uusia näkökulmia omiin pulmiin
Ryhmäcoachingissa kunkin yksilön haasteita sparraillaan yhdessä, jolloin ryhmä tarjoaa vertaistukea ja mahdollisuuksia löytää uudenlaisia näkökulmia coachattavan omaan tilanteeseen. Tätä voidaan toteuttaa monin eri versioin. Joissain tilanteissa yksi ryhmän jäsenistä coachaa ja toiset havainnoivat, kun taas joissain tilanteissa kaikki voivat coachata yhtä. Variaatioita toteuttaa ryhmäcoachingia on siis monta. Coach on ryhmän tukena ja varmistaa, että fokus pysyy coachattavan ajattelun laajentamisessa. Lisäksi coach varmistaa, että jokainen ryhmän jäsen saa coachausta. Coach toimii ikään kuin kapellimestarina, kun ryhmä itse soittaa sävelmää.
Tiimicoachingissa kaikkien energia käyttöön yhteisten tavoitteen ympärille
Tiimicoachingissa puolestaan koko esimiesjoukolla on yhteinen haaste, jota ratkotaan yhdessä. Kaikkien energia suuntautuu yhteisen tavoitteen ympärille. Coach fasilitoi, eli ohjaa, keskustelua varmistaen, että jokaisen näkökulma ja kokemus tulee huomioiduksi ja että ryhmän keskustelu etenee jouhevasti tavoitteen suuntaan. Tiimicoachingissa siis kaikki osallistuvat saman ongelman tai haasteen ratkaisemiseen tasaveroisina ryhmän jäseninä. Tiimicoachingin vetäjäna toimiva coach on ainoa poikkeus joukosta. Hänen tehtävänsä on ruokkia ryhmän ajattelua siten, että asia käsitellään mahdollisimman laajasti ja löydetään konkreettisia etenemistapoja.
Lisäymmärrystä systeemisten silmälasien avulla
Kun ryhmä- tai tiimicoachausta tarkastellaan lisäksi systeemisen näkökulman kautta, vaikuttavuus kasvaa entisestään. Haastavat arjen vuorovaikutustilanteet alkavat näyttäytyä ymmärrettäviltä, kun vuorovaikutussysteemin lainalaisuudet paljastuvat.
Mitä hyötyä ryhmä- tai tiimicoachingista esimiesten kesken on?
Ryhmäcoachingissa johtamisosaamisen lisäksi kollektiivinen ymmärrys ja taitotaso kasvavat myös siitä mitä ja miten coachingilla saadaan aikaan. Samalla kun saa apua omien johtamishaasteidensa ratkaisemisessa, oppii myös itse coachausta. Ryhmä myös hitsautuu yhteen ja prosessin edetessä yleensä keskinäinen sparraaminen siirtyy luonnolliseksi osaksi työyhteisön arkea. Systeemi alkaa toimia!
Tiimicoachingissa tapahtuu samaa: yhteistyötaidot paranevat, toisten osaamisen ja erilaisuuden hyödyntäminen tehostuvat. Coachattavana olemista saadaan käytännön kokemusta. Vetäjänä toimimisen harjoittelu vaatii sitä, että prosessia rakennettaessa sovitaan missä vaiheessa kukin ryhmästä ottaa vuorollaan vetovastuuta, jolloin ulkopuolinen coach siirtyy tukirooliin.
Systeeminen tiimicoachaus edellyttää erityistä osaamista. MITÄ? Systeemisen coachauksen syväosaaminen on myös oiva välinen tiimien kehittämisen ammattilaisille.
Haluatko sinäkin oppia systeemisiä coaching-taitoja?
Coaching House tarjoaa avoimia ohjelmia niin systeemiseen coachaukseen ja fasilitointiin. Lisäksi kesällä alkaa Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelujen HY+:n kanssa yhteistyössä uniikki ohjelma: Valmentava johtaminen. Voit tutustua ohjelmaan täältä.