Formulamaailma kuohuu. Kansainvälinen autoliitto FIA vastaan suuret tallit. Kulukatto vai ei, siinä taistelun ydin. Autourheilun kuningasluokka on pitkään saanut rakentaa omaa maailmaansa ilman ulkopuolista kilpailua tai merkittävää uhkaa.
Talouselämä julkaisi toukokuun viimeisessä numerossa Suomen 500 suurinta yritystä. Myös listalla olevissa yrityksissä kuohuu. Yritysten nettotulos lähes puolittui viime vuonna verrattuna edelliseen. Melkoinen äkkijarrutus. Ennusteen mukaan kuluva vuosi jatkaa yhtä voimakkaassa alamäessä. Jarruttaminen jatkuu.
”Pitkä kasvu toi vauhtisokeuden. Siksi lähes jokainen suuri yritys irtisanoo nyt.” Talouselämän peruste on harvinaisen yksiselitteinen. Vauhtisokeudella on kova hinta. Kaasu pohjaan ja kovalla riskillä kohti seuraavaa mutkaa. Jos formulamaailmassa erehtyy sokeutumaan vauhdin hurmasta, seuraukset ovat kohtalokkaat. Yritysmaailmassa vauhtisokeuden hintaa maksetaan laajasti. Lomautusten ja irtisanomisten vaikutuspiiriin on joutunut sadattuhannet suomalaiset. Montaa kertaa ei formulakuskin tarvitse ajaa päin reunavalleja. Joko menee henki, loppuu ura, jää henkisiä traumoja tai … oppii virheestä. Samassa tilanteessa ovat monet suomalaiset organisaatiotkin.
Virheistä oppiminen on taitolaji. Virheitä saa ja kannattaakin tehdä, mutta saman virheen toistaminen on melkoista tyhmyyttä. Jos ruvetaan pelkäämään virheiden tekemistä, sen todennäköisyys samalla myös kasvaa. Huomio uuteen kisaan ja uuteen kauteen. Historiaa ei murehtimalla saada takaisin. Kokemuksen huolellisella läpikäynnillä on kuitenkin eheyttävä voima. Formulakuskit käyttävät henkistä valmentajaa oman mielensä johtamisen tukena ja historian kisoista oppimisen välineenä. Nyt jos koskaan tarvitaan yrityksissä henkisiä valmentajia? Kysymyksiä satelee: Mitä opittavaa meneillään oleva taantuma aiheuttaa minulle? Tiimilleni? Koko organisaatiolle? Miten saamme porukan nostettua samaan rintamaan kohti uusia haasteita?
Talouselämä antaa ainakin yhden vastauksen: ”Jos firmat ja niiden alihankkijat ovat karsineet liikaa väkeä ja kapasiteettia, ne eivät pääse heti kasvun imuun.” Ilman yhteistä oppimisprosessia kasvun imuun on turha haikailla. Opitaan yhdessä!