Johtaminen on kiteyttämistä – toiminnallisten ja visuaalisten menetelmien voima | BoMentis Coaching House

Johtaminen on kiteyttämistä – toiminnallisten ja visuaalisten menetelmien voima

Uutiset

Jatkuneissa nopeissa muutoksissa viestit muuttuvat usein ristiriitaisiksi, epäselviksi ja hämäriksi. Samalla erityisesti muutostilanteissa prioriteettien, tavoitteiden ja sanomien pitäisi olla mahdollisimman selkeitä ja kirkkaita, jotta ne ohjaavat toimintaa.
Tavoitteet uppoavat päivittäisten tapahtumien virtaan
Muutoksissa tapahtuu paljon yhtä aikaa. Se, mikä on tärkeätä unohtuu ja hukkuu päivittäisiin tapahtumiin ja keskusteluihin. Työpaikan arjen toiminta ja draama alkavat elää päivästä toiseen omana jatkuvana sarjana kuin sitcomina (situational comedy) ilman selkeää juonta.
Tavoitteet muuntuvat epäselviksi ja hankalasti ymmärrettäviksi. Prioriteetit liudentuvat epäselväksi puuroksi. Unohtuu, mikä on tärkeintä.
Johdolla on tavoitteita tukemaan suunnitelmat, bonus -tavoitteet, keskustelut, seminaarit yms. Huolimatta erilaisista työkaluista muutoksissa prioriteettien selkiyttäminen on vaikeaa. Erityisesti muutoksissa tarvitsemme vaikuttavia menetelmiä ymmärtää ja vaikuttaa päivittäiseen arkeen.
Hahlomitta yksityiskohtana kiteyttää tavoitteet yli arjen kuohunnan
2000 –luvun puolivälissä kännykkävalmistajilla oli kova kilpailu kehittää mahdollisimman pieniä, ohuita ja lyhyitä puhelimia. Ihmiset odottivat, että kännykkä mahtuu hyvin paidan, housujen tai jakun taskuun. Nokian suklaapatukka -mallit eivät vastanneet tilaukseen, kun Samsungilta tuli siroja simpukoita, Motorolalta huippuohut Razor jne maustettuina uusilla kameroilla ja näytöillä.
Mekaniikka kameroineen, näyttöineen, audioineen oli vielä merkittävässä roolissa. Nokian kehityksessä audiovisuaalisesta suunnittelusta vastaavalla Antti Lääperillä oli iso hahlomitta, jota hän kutsui johtamisen tärkeimmäksi työvälineeksi. Antti kiteytti mitallaan ja mittaamisellaan sanoman, joka ei jäänyt välittymättä hitaimmallekaan kehittäjälle. Ajattele aina ensimmäiseksi kokoa – miten saat komponentit mahdollisimman pieneen tilaan. Prioriteetit ja keskeiset tavoitteet selkiytyivät kaikille.
Antin arkipäivän toiminnallisen ja visuaalisen draaman ymmärtämisen ja viestinnän taju auttoivat osaltaan Nokiaa tunkemaan megapixeli -kamerat, Zeiss Jenan linssit ja johtavat näytöt paidan taskuun ja Nokiaa nousemaan alhosta.
Menetelmien voima arkipäivän toiminnan ymmärtämisessä ja siihen vaikuttamisessa
Toiminnallisten ja visuaalisten menetelmien voima kumpuaa arjen toiminnan ymmärtämisestä ja siihen vaikuttamisesta.  Menetelmät auttavat meitä siinä. Pieni asia, hahlomitta, voi välittää ja kiteyttää keskeisen sanoman kaikille ymmärrettäväksi.
Myöhemmin puhelimia on alettu kutsua pienoistietokoneiksi ja ihmisten odotukset välineiltä ovat muuttuneet. Pienoistietokoneen ei ihmisten mielestä tarvitsekaan mahtua housuihin. Ehkä aika on kuitenkin kohta taas kypsä ja jälleen koolla tulee olemaan merkitystä. Odotan aikaa, kun voin työntää puhelimeni taas paidan tai housujen taskuun ja jättää älykkään ratakiskon palani hyllylle.
Lue lisää toiminnallisista ja visuaalisista menetelmistä kirjastani Toimiva kuva kaaoksessa – Toiminnalliset ja visuaaliset kehittämismenetelmät organisaatioiden muutosmyrskyssä.
Klikkaa kuva suureksi

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste