Jouluinen tervehdys BoMentis-tunturilta! | BoMentis Coaching House

Jouluinen tervehdys BoMentis-tunturilta!

Uutiset

Lumihiutaleet putoilevat illan sinertävää taivasta vasten. Lahjaverstaalta kuuluu iloinen äänten sorina, kun pienet karvaiset kädet sommittelevat ja viimeistelevät lahjoja kohti yhdessä työstetyn prosessin seuraavaa vaihetta – kuljetusta  kohti tähtisilmäisiä lapsukaisia. Kaikki on opeteltu tarkkaan, sillä joulun projektit ajoittuvat varsin pieneen aikaikkunaan, siksi sähläämiseen ei ole varaa – tämän tietää myös joulupukki ja muori, tontuista puhumattakaan.
Kaikki toimii kuin Strömsössä – ainakin paperilla. Joulupukin työnjohdollista roolia haastavat muutamat käytännön kysymykset. Hän on selkeästi ilmaissut odotuksensa jokaiselta verstaan tontulta ja kertonut, että yhteistyö on nyt erittäin tärkeää. Prosessi on piirretty ja asetettu laminoituna työpisteille. Paketoijat tuntuvat kuitenkin purnaavan toistuvasti, että lahjojen latojat eivät tee työtään huolellisesti ja paketoinnin alkuvaiheessa joudutaan tekemään turhia työvaiheita. Pikkujuttu sinänsä, mutta esimerkiksi tonttu Sähikäinen on vetänyt tilanteesta herneet pahemman kerran nenäänsä. Joulupukki on ymmällään – mikä viestinnässä on pettänyt? Arvotkin on präntätty verstaan seinälle ja kaikkien pitäisi tietää ne.

Joulupukki on osallistunut Korvatunturin parhaaseen esimiesvalmennusohjelmaan, joten taitojen puuttumisesta ei tässä pitäisi olla kyse. Lisäksi hän on paraikaa jouluajan sesonkiammattilaisille tarkoitetussa “parrakkaiden herrojen coaching-klubissa” aktiivijäsenenä. “Miten saan yhteistyön toimimaan?”, hän pohtii. Huutaminen ei toimi, sitähän tuli viime jouluna kokeiltua huonolla menestyksellä. Ehkä helpointa olisi unohtaa moinen pikkuseikka ja antaa ajan parantaa? Kuitenkin on jo havaittavissa, että porot ovat vaarassa lähteä matkaan nälkäisinä, koska lahjanpakkaajien yksi tärkeä tehtävä, poroista huolehtinen, on jäänyt huonolle huomiolle verstaan ilmapiiristä johtuen. “Minun on nyt otettava tilanteen selvittämisestä vastuu”, pukki toteaa.

Joulupukki oli pohdintansa seurauksena tullut tietoiseksi siitä, että yksi haaste saa aikaan nk. systeemisen ilmiön, joka täytyy pikaisesti saada yhdessä ratkaistua tai ainakin parempaan kuntoon. Tämäkin oivallus olisi saattanut jäädä syntymättä ilman muorin viime jouluksi hankkimaa lahjaa – osallistumista systeemiseen koulutukseen.

Koulutus avasi joulupukin silmät toisenlaiselle tavalle hahmottaa oman porukan keskinäisiä suhteita ja niiden vaikutusta lopputulokseen – maailman ilahduttamiseen. Nyt hän saisi laittaa oppinsa todelliseen testiin.

Hetken päästä verstaalla päätettiin pitää tauko ja miettiä yhdessä, miten varmistaa, että yhteinen päämäärä pysyy mielessä. Yksi tontuista kantoi takahuoneesta eteläisessä Suomessa asuvien sisarusten Victorian, Rebeccan ja Rafaelin (nimet muutettu) edellisenä jouluna lähettämän kiitoskortin, jossa he näyttivät onnellisemmilta kuin koskaan. Näky Victoriasta tuliterän hiuskihartimen kanssa Rafaelin kompatessa vierellä toisen siskonsa kanssa upea nahkainen jalkapallo sylissään sai tontut hiljentymään ajatuksiinsa. “Onko meillä varaa vaarantaa lasten onnellinen joulu omien sisäisten haasteidemme vuoksi”, tuhahtaa tonttu systeeminen. Hiljaisten ja vähitellen lisääntyvien nyökytysten myötä oli selvää, että ratkaisu halutaan löytää, mutta aikaa ei ollut paljoa.

Coachaava joulupukki ei päästänyt joukkojaan helpolla, olisihan hän voinut kertoa nopean ratkaisun yli 300 vuotta kestäneen uransa kokemuksella. Hän kuitenkin antoi porukalleen 10 minuuttia aikaa kertoa ehdotuksia, joilla saavutetaan ensimmäinen parempi vaihe yhteisessä tavassa toimia. Ehdotuksia tulvi lukuisia, tonttujen potentiaali oli huipussaan. Tonttujen ehdotuksista valittiin yksi. He halusivat vaihtaa rooleja päittäin, olihan heillä kompetenssia tehdä kaikkia verstaan työvaiheita/töitä ja työnkiertoa oli oppimismielessä kokeiltu ennenkin. Näin päätettiin toimia ja välittömästi parantuneen tunnelman lisäksi lahjat löysivät paikkansa helpommin lahjasäkkeihin. Kaikki ottivat huomioon oman toimintansa ja kommunikaationsa seuraukset suhteessa kokonaisuuteen. Joulupukki oli nimittäin ilmoittanut, että tulevina jouluina roolit arvotaan uusiksi joka päivä – se oli yksi tonttujen idealistalla olleista ehdotuksista.

Systeemistä, coachaavaa ja harmonista joulua kylväen ja kuluneesta vuodesta lämmöllä kiittäen,
Bomentis, Coaching Housen kokonaisvaltaiset tontut

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste