Kaaos kysyy luottamusta | BoMentis Coaching House

Kaaos kysyy luottamusta

Uutiset

Toimiva kuva kaaoksessa on Antti Soikkasen tuore kirja, joka julkistettiin 16.2. ravintola Keilarannassa. Kompleksisuus, kaaos ja toiminnalliset menetelmät keräsivät paikalle inspiroivan joukon keskustelijoita, joka synnytti moniulotteista, tuoretta pohdintaa.

Millaisin toivein tulit julkistamistilaisuuteen, Paavo?
”Lähdimme työparini Sarin kanssa hakemaan ratkaisuja, jotka auttaisivat hyväksymään vallitsevan tilanteen silloinkin, kun se on kaaos. Vain hyväksymällä tilanne siinä nähdään joitakin struktuureja. Tällä hetkellä muutostilanteet ovat hyvin kaoottisia. Muutokset vaativat näköjään aina epäjärjestyksen, ennen kuin ne järjestäytyvät. Silloin olisi tärkeää, että joku pystyisi olemaan ulkopuolella ja sieltä käsin auttaa suunnistamaan. Muuten käy helposti niin, ettei uskalleta lähteä mihinkään vaan jäädään paikalleen pyörimään ja aletaan tuottaa näennäistekemistä.”
Miten keskustelu muutti ajatteluasi?
”Minulle kirkastui, että kehittyminen ja kehittäminen vaatii tietyn kaaoksen tai kokemuksen kaaosta. Se ei vain saa olla hallitsematonta. Kuohunnan jälkeen tilanne voi selkiytyä ja aletaan nähdä, mihin suuntaan olisi tärkeä edetä. Mutta se edellyttää, että rakenteet antavat myöten – eivätkä jäykät rakenteet voi muuttua! Herää kysymys: pystytäänkö rakentamaan joustavia rakenteita ja malleja?”
Millaista työskentely kaaoksessa on parhaimmillaan?
”Parhaimmillaan se on vuorovaikutusta. Naapurini sanoo usein, että yksi ihminen voi olla viisas, mutta monessa ihmisessä on enemmän viisautta. Vähän niin kuin viestissä, mutta kapulanviejää täytyy välillä vaihtaa. Silloin voidaan löytää uusia näkökulmia ja uusia suuntia sekä voimat ja vauhti riittävät loppuun asti.
Vaikka huippuosaajista puhutaan paljon, heitä on äärettömän vähän. Mutta muullakin osaamisella saadaan paljon aikaan, kunhan sitä käytetään viisaasti. Organisatorinen älykkyys rakentuu monista ihmisistä, ja se vie asioita eteenpäin, kunhan löytyy luottamusta. Tämä vaatii jatkuvaa rakentamista, keskustelua ja heittäytymistä.”
”Kaaos vaatii ääretöntä luottamusta siihen, että muutkin hoitavat homman. Hyvien ja luotettavien ihmisten kanssa saa anteeksi. Silloin on mukava mokata!”

Paavo Lehmonen, kehityspäällikkö, Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste