Erilaisuus voimavaraksi | BoMentis Coaching House

Erilaisuus voimavaraksi

Case Kekkilä

Nina Kinnunen on Kekkilä Groupin brändi- ja viestintäjohtaja, joka halusi kehittää omia ja tiiminsä jäsenten yhteistyötyötaitoja itsetuntemuksen kautta. Marjut Alataloa oli suositeltu hänelle tutun markkinointijohtajan toimesta, ja hän päätyi kokeilemaan yhteistyötä Marjutin kanssa. Alkoi useamman vuoden yhteinen matka, jolla ollaan edelleen.

Analyysityökalujen hyödyntäminen

Yhteistyötä lähdettiin rakentamaan pysähtymällä siihen, millainen tiimi on ja minkälaisista jäsenistä se koostuu. Alkuun hyödynnettiin DISC-itseanalyysejä ja myöhemmin siirryttiin Peili-arviointeihin, jotka kertoivat miltä oma käytös muiden silmissä vaikuttaa. Samalla päivitettiin myös yhteistä ajattelua siitä, mitkä ovat tiimin ydintehtävä ja miten ne yhteistyöllä parhaiten hoituvat. Kuulostaa kovin tavalliselta, joten miksi Nina jatkoi yhteistyötä?

”Marjutin tapa luotsata päivän kulkua on hieno. Ilmapiiri on kivalla tavalla luonteva ja avoin. On tunne siitä, että koko ryhmä on turvallisissa ja osaavissa käsissä. Hyviä työkaluja on paljon, mutta tärkein arvo on siinä, miten niitä hyödynnetään ryhmänä, miten niiden avulla asioita käydään läpi ja miten päivä oikeasti juoksutetaan niin että siitä tulee osallistujille arvokas kokemus.”

Luottamuksen rakentamista – yhdessä

Tiimi on ollut muutoksessa koko yhteistyön ajan. Siksi on ollut hienoa, että on pystytty päivittämään tilannetta. Aina henkilömuutosten jälkeen on päästy nopeasti tutuiksi ja saatu luotua luottamusta, joka on myös yksi Kekkilän arvoista. On vaikea tehdä ketterästi yhteistyötä, jos luottamusta ei synny.

”Juuri eilen kävin kehityskeskustelun yhden tiimiläiseni kanssa, joka melko tuoreeltaan tuli mukaan tähän viimeisimpään tiimipäiväämme. Vaikka hän on ollut työelämässä pitkään, oli edellisestä omaan persoonaan menevästä koulutuksesta jo hyvin pitkä aika. Luottamuksen ilmapiirissä pidetty ajatuksia ja ajoittaisia naurukohtauksiakin herättänyt koulutuspäivä veti hänet nopeasti sisälle tiimiin ja tiimin tekemisiin. Nyt hän on tärkeä osa tiimiä.”

Yhdessä olemme enemmän

Luottamus rakentuu esimiehen ja tiimin välille, kun esimieskin uskaltaa olla paljas ja avoin, kertoa omista heikkouksistaan ja vahvuuksistaan. Kun tiimissä on useampaan otteeseen pysähdytty erilaisuuden äärelle, on se tuonut näkyväksi kaikkien jäsenten vahvuudet. Kun yhdessä on opiskeltu tunnistamaan erilaisia käyttäytymistyylejä, on tätä tietoutta pystytty soveltamaan myös muihin kuin oman tiimin jäseniin. Nyt mantra ”yhdessä olemme enemmän” on luonnollinen osa arkea.

Kuuntelun tärkeys

Esimiehenä Nina kertoo oppineensa paljon. Hän kokee kasvaneensa tehtävässään ja toivoo jatkavansa kasvua vielä pitkään, sillä kasvunvaraa löytyy aina. Hänellä on vahva luottamus tiiminsä jäseniin ja siihen, että jokaisella on oikeus hoitaa oma työnsä omalla tavallaan. Tarvittaessa hän antaa vinkkejä ja tukea, jos näkee sen olevan tarpeen, mutta Nina ei mene puuttumaan itse tekemisen tapaan, vaan antaa ihmisten itse löytää parhaat toimintatavat jolloin onnistumisen riemukin on suurempi. Aikaisemmin hän saattoi luulla, että tiimiläinen tarvitsi ohjausta, kun hän tarvitsikin ihan jotain muuta. Usein se, että vain kuuntelee ja ohjaa toista löytämään omaan toimintatapaansa parhaiten sopivat vastaukset, on riittävää. Toki tukea ja yhteistä pohdintaa tarvitaan myös.

  • ”Säännöllisissä kahdenkeskisissä tapaamisissa varmistan sen, että olen läsnä ja voimme käydä sen hetkisiä haasteita sekä mahdollisuuksia yhdessä läpi. Rohkaisen myös puhumaan mistä tahansa ongelmasta tai asiasta siinä hetkessä eikä vasta esimerkiksi henkilöstötyytyväisyyskyselyn tai muiden tutkimusten yhteydessä. Yhdessä rakennettu luottamus auttaa tässä.”
  • ”Olen opetellut hidastamaan. Nopeus on todella luontainen tapa minulle viedä asioita eteenpäin ja silloin voi helposti jättää muita asemalle.”
  • ”Yhteistyössä muiden kanssa pysähdyn nykyään myös kuuntelemaan paremmin ja ymmärtämään, mikä motivaatio toisella on tehdä asioita ja mistä hänen tarpeensa kumpuavat. Joskus aikaisemmin minulla oli tapana työstää joku omasta mielestä täydellinen esitys ja yrittää tunkea sitä muiden kurkuista alas. Nykyään ymmärrän arvon siinä, että tehdään asioita yhdessä. Näin ihmiset sitoutuvat ja useampi näkökulma ja idea tulee huomioitua”
  • ”Minulle on myös luontaista ideoida ja siirtää ideat heti toiminnaksi. Nyt huomaan, että tiimiläiset uskaltavat tulla ihan vain sparrailemaan ajatuksia ja ideoita, ilman että ne täytyy välttämättä toteuttaa. Samalla olen oppinut, että en tunge omia ideoitani ihan joka kohtaan.”

Nina kokee löytäneensä esimiestyön ilon uudella tavalla Marjutin valmennusten kautta.

”Parhaimmillaan tällaisista valmennuksista on apua myös yksityiselämän puolella. Tuo tasapainoa elämään kaiken kaikkiaan, kun työssä on fokus oikeissa asioissa ja ymmärtää ihmisten erilaisuuden. Nämä opit kantavat myös työn ulkopuolelle. Lämpimästi suosittelen Marjutin valmennuksia kaikille, jotka haluavat kehittyä niin työntekijöinä kuin ihmisinäkin. Jotta valmennuksista saa parhaan hyödyn pitää olla valmis avaamaan itsensä, olemaan täysillä mukana ja keskittyä oppimaan myös muista”

toteaa Nina Kinnunen.

Kekkilä

on syntynyt rakkaudesta kukoistaviin puutarhoihin. Kekkilä Group on puutarha-alan pohjoismaiden markkinajohtaja kasvualusta-, lannoite- ja katetuotteissa. Kekkilä Garden, Hasselfors Garden ja Kekkilä Professional yhdessä muodostavat Kekkilä Groupin. Liiketoiminta jakautuu kolmeen alueeseen: kuluttajat, viherrakentaminen ja ammattiviljely. Kekkilän tuotteita viedään yli 70 maahan. Kekkilän omistaa Vapo Group.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste