Fasilitointi on taiteenlaji, jota robotiikka ei tule korvaamaan | BoMentis Coaching House

Fasilitointi on taiteenlaji, jota robotiikka ei tule korvaamaan

Case Elisa Oyj

Koulutus: Fasilitoinnin velho©

Tuomas Mämmi on Elisan Syke-tutori, eli hän toimii päivittäisen johtamisen ja jatkuvan parantamisen kehittäjänä ja esimiesten tukena. Mämmi kävi BoMentis, Coaching Housen Fasilitoinnin velho© -valmennuksen keväällä 2018.

Hyvä kombo teoriaa ja käytännönläheisyyttä

”Pidin Fasilitoinnin velho© -valmennuksessa erityisesti siitä, miten hyvin BoMentis, Coaching Housen kouluttajat yhdistelivät teoriaa ja käytännönläheisyyttä.

Teimme valmennuksessa paljon käsin, jaloin, ja kropallamme asioita.

Valmennuksessa päästiin konkreettisesti harjoittelemaan fasilitointimenetelmiä ja uusia taitoja osallistaa ryhmää. Pääsimme konkreettisesti siihen, että mitä tämä fasilitointi ja fasilitointitaidot tarkoittavat käytännössä ja arjen pyörityksessä.”

Millä lailla fasilitointimenetelmät elävät arjessasi valmennuksen käytyäsi?

”Olen valmennuksen myötä lisännyt ihmisten havainnointia, mm. sitä, miten ja mitä ihmiset viestivät puheillaan ja eleillään. Sain vinkkejä ja ajatuksia siihen, kuinka toimia tilanteissa, joissa ihminen, tiedostamattaan tai tiedostetusti, viestii negatiivissävyisesti. Nyt pystyn tarttumaan niihin tilanteisiin ja antamaan palautetta BoMentis, Coaching Housen hyvien vinkkien perusteella. Hyvää valmennuksessa oli myös se, että sain monia hyvin pieniä knoppeja, joita olen pystynyt viemään suoraan arkeen ja kokeiluun erilaisissa ryhmätilanteissa.

Merkityksellisin oppi ja hyöty Fasilitoinnin velho© -valmennuksesta itselleni oli se, että sain apuja ja toimintamalleja haastaviin tilanteisiin. Uskon, että tämä on haaste monelle meistä, ja usein haastavan tilanteen edessä voi monella mennä sormi suuhun.

Fasilitoinnin velho -valmennuksessa BoMentis, Coaching Housen kouluttajat haastoivat meitä osallistujia nostamaan niitä tilanteita esiin, harjoittelemaan puuttumista ja haastavaan tilanteeseen tarttumista.

Isoin ero entiseen minulla henkilökohtaisesti valmennuksen jälkeen on palautteen kysyminen. Aiemmin tein aktiivisesti hyviä juttuja ihmisten kanssa, mutta en pyytänyt palautetta toiminnastani näin systemaattisesti enkä ainakaan näin vahvasti oppimiskulmalla, mikä aidosti muuttaisi minun tekemistäni yhtä vahvasti. Aiemmin vaikka pyysin palautetta niin se jäi isolta osin hyödyntämättä. Nyt kysyn palautetta ja reflektoin palautteen avulla ensinnäkin sitä, että oliko työpaja toimiva ja toisaalta sitä, mitä pitää ottaa huomioon, että toiminta on hyödyllistä, se todella toimii ja että se menee arkeen. Nyt vasta huomasin, että aiemmin palaute on jäänyt isoilta osin hyödyntämättä! Fasilitoinnin velho -valmennuksen kautta olen kiinnittänyt siihen enemmän huomiota, kysynyt enemmän palautetta ja sitä kautta olen pystynyt kehittämään omaa toimintaani, ja lisäksi varmistamaan, että tiimi toiminta menee kuten on suunniteltu.

Esimerkkinä yksinkertaisesta työkalusta minulle jäi erityisesti mieleen menetelmä nimeltä Uoma-reflektointi, jota olen nyt aktiivisesti käyttänyt omassa työssäni, niin virtuaalivalmennuksissa kuin face-to-face kohtaamisissakin. Fasilitoinnin velho-valmennuksen käytyäni olen lähtenyt aktiivisesti hakemaan palautetta erilaisista ryhmän ohjaamisen tilanteista, eli niistä fasilitointitilanteista. Uoma-reflektointi työkaluna on toiminut minulla erittäin hyvin.”

Mitä ajattelet isossa kuvassa siitä, että Elisa kouluttaa henkilöstölleen fasilitointitaitoja? Mitä vaikutuksia sillä on?

”Näen, että fasilitointitaidot ja eri ryhmän innostamisen taidot ja osallistamismenetelmät ovat erityisen tärkeitä tulevaisuuden kannalta.

Fasilitointi on nimenomaan semmonen taiteenlaji mitä automaatio ja robotiikka ei tule korvaamaan.

Täten, tulevaisuudessa entistä tärkeämmäksi tulee se, miten pystymme fasilitoimaan niitä tilanteita, ja osallistamaan ihmisiä, että päästään kohti yhteisiä tavoitteita. Uskon vahvasti siihen, että fasilitointiosaaminen tulee olemaan entistä tärkeämmässä roolissa.”

Kenelle suosittelisit Fasilitoinnin velho© -valmennusta?

”Suosittelisin valmennusta kaikille ihmisille, jotka kokevat että fasilitointi ja ihmisten johtaminen ovat lähellä sydäntä.

Lisäksi suosittelisin tätä kaikille esimiehille, tai heille ketkä toimivat esimiestyössä, sillä uskon, että tästä valmennuksesta on todellista hyötyä.

Suosittelisin myös niille, ketkä kokevat että ”stagella” oleminen ja ihmisten kanssa kommunikoiminen ei tunnu ihan omalta jutulta. Tässä he pääsisivät kokeilemaan heittäytymistä ja riskin ottoa ryhmän ohjaamiseen ja osallistamiseen liittyen turvallisessa ympäristössä, kokeilemaan konkreettisesti miltä se tuntuu ja sitten viedä niitä oppeja arkeen.”

Tuomas Mämmi, Syke-tutori, Elisa Oyj

Dynaaminen fasilitointi-työkalu

Dynaaminen fasilitointi sopii käytännön läheisten asioiden käsittelyyn. Dynaaminen fasilitointi sopii erityisesti silloin, kun ryhmällä on moniuloitteinen tilanne tai asia ratkaistavanaan, asia jakaa mielipiteitä tai herättää tunteita.

Lataa näyte

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste