Muutoksien tekijä | BoMentis Coaching House

Muutoksien tekijä

Case Uudenmaan TE-toimisto

Valmennus: Johtoryhmävalmennus

Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimiston johtaja Jarmo Ukkonen on pitkän linjan työhallinnon ammattilainen. Ukkonen on työskennellyt jo yli 30 vuotta työvoimahallinnon eri tehtävissä, joten tuntee ne kuin omat taskunsa. Tampereen työvoimatoimiston apulaisjohtajan tehtävistä Ukkonen siirtyi Espoon TE-toimiston johtajaksi 2000-luvulla ja sieltä nykyiseen tehtäväänsä Uudenmaan TE-toimiston johtajaksi vuoden 2013 alusta.

Aikoinaan Jarmo Ukkonen halusi kokeilla coaching-menetelmää ennakkoluulottomasti ja avoimin mielin eikä ole hetkeäkään päätöstään harmitellut. Päinvastoin. Vuonna 2007 Ukkosella oli tiedossa uusi tehtävä Espoon TE-toimiston vetäjänä ja edessä merkittäviä muutoksia ja muutosjohtamisen haasteita.

Viisi vuotta sitten Ukkonen sai Marjo-Riitta Ristikankaan henkilökohtaiseksi coachikseen ja sen jälkeen hyvä yhteistyö on jatkunut tähän päivään saakka. Yksilö-coachingista aloitettu yhteistyö on laajentunut vuosien varrella monipuoliseen kehittämistukeen, jossa välillä on luotu yhteisiä tapoja johtaa ja tehdä yhteistyötä sekä myös rakennettu johtoryhmän kanssa uusia strategian kulmakiviä: missiota ja visiota sekä strategisia painopisteitä.

Yhteistyö toimii tuloksellisesti

Jarmo Ukkonen kuvaa ensimmäistä kohtaamistaan Marjo-Riitta Ristikankaan kanssa:

“Marjo-Riitasta välittyi heti ensitapaamisella ammattitaitoinen kuva. Hän herätti luottamusta ja haastoi minut itse pohtimaan minulle tärkeitä asioita. Kahdenkeskisistä coachingista olenkin saanut omaan johtajuuteeni eniten tukea. Erityisesti Marjo-Riitan kyky tarttua oikeisiin asioihin ja haastaa minua ajattelemaan on ollut minulle erittäin tärkeää.”

Vuosien varrella toteutetut yhteistyöhankkeet ovat tiivistäneet luottamuksellista yhteistyötä. Jarmo on saanut Marjo-Riitan vetämistä esimiesvalmennuksista erinomaisia palautteita myös omilta esimiesalaisiltaan.

Viimeisin yhteistyöhanke on liittynyt Uudenmaan TE-toimiston johtoryhmän kehittämiseen.

“Yhteisten sessioidemme aikana olemme johtoryhmänä löytäneet punaisen langan ja merkittäviä läpimurtoja sille, miten saamme muutokset strategisella tasolla vietyä lävitse. Marjo-Riitan kanssa työskentely toimii, koska asiat etenevät. En ollut prosessin aikana lainkaan huolissani siitä, mitä syntyy, koska Marjo-Riitan kanssa syntyy tulosta.“

Jämäkkyyttä muutokseen

Jarmo Ukkonen on erityisesti viimeisten vuosien aikana työskennellyt isojen rakenteellisten ja toiminnallisten muutosten kanssa. Ukkonen vahvisti TE-hallinnon näkyvyyttä mm. Yritys Espoon toiminnassa ja uudisti samalla omaa organisaatiota merkittävästi, kun Espoon alueen toimipaikat keskitettiin Leppävaaraan. Samalla muutos-mindsetillä työ on alkanut myös nykyisessä työtehtävässä. Hän näkeekin itsensä muutosten tekijäksi.

“Olen toimeenpaneva johtaja ja yritän pitää asiat mahdollisimman yksinkertaisena. Koska olen ollut kentällä niin paljon, ymmärrän taustoja laajasti ja haluan tarttua toimimattomiin kohtiin mahdollisimman rivakasti. En haudo asioita, vaan katson etenemissuunnan ja kerään ihmisiä ympärilleni keskustelemaan vaihtoehtoisista ratkaisumalleista. Pystyn myös tarvittaessa peruuttamaan ja muuttamaan suuntaa, sillä eihän kukaan johtaja voi tehdä aina onnistuneita päätöksiä. Kun asiat pidetään käytännönläheisenä, pystytään huomattavasti helpommin luomaan myös yhteistä ymmärrystä.“

Yhteistyö muutoksissa on hedelmällistä, kun ajattelu on riittävän samansuuntaista kertoo BoMentis Oy:n toimitusjohtaja Marjo-Riitta Ristikangas. Jarmo Ukkosen kanssa on ollut helppo työskennellä, koska hänellä on luonnostaa jo valmentavaa asennetta ja toimintatapaa. Hänen toimintaansa voi kuvata kirjamme tekstein:

Nöyryys, ammattiylpeys ja ihmisten huomiointi rakentavat yhteistyötä. Esimies luottaa, että muillakin on viisautta ja hyviä ajatuksia. Johtamistyössä ei tulla koskaan valmiiksi ja siksi oman keskeneräisyyden myöntäminen on lähtökohta.

Nöyryys edellyttää rinnalleen vahvaa määrätietoisuutta ja tarvetta saada aikaan tuloksia. Esimiehistä löytyy tarvittaessa päättäväisyyttä tehdä se, mitä täytyy tehdä. Hei eivät myöskään syytä huonoa onnea asioiden pieleen menemisestä, vaan ottavat itse täyden vastuun. (Lainaukset Valmentava johtajuus -kirjan sivuilta 23 ja 55)

Tutustu johtoryhmävalmennuksiimme täällä.

Uudenmaan TE-toimisto

Uudenmaan TE-toimisto palvelee Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Lohjalla, Porvoossa ja Raaseporissa. Vuoden 2013 alusta alkaen entiset 8 TE-toimistoa yhdistyi nykyiseen koko Uudenmaan kattavaan TE-toimistoon, joka on merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja ja innoittava työllistäjä.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste