Oivalluksia, jotka kantavat minut vielä pitkälle | BoMentis Coaching House

Oivalluksia, jotka kantavat minut vielä pitkälle

Kirja-arvostelu: Valmentava mentorointi - Opas tehokkaaseen vuorovaikutukseen

Tartuin ensi kertaa Vesa Ristikankaan, Marjo-Riitta Ristikankaan sekä Marjut Alatalon teokseen ”Valmentava mentorointi – Opas tehokkaaseen vuorovaikutukseen” (Kauppakamari, 2020) helmikuussa 2021. Motiivini tähän oli yksinkertainen: olin päättänyt löytää itselleni mentorin edessä siintävälle, entuudestaan toistaiseksi vieraaksi kokemalleni urapolulleni. Tahdoin tuekseni viisaampien osaamista sekä kokemuksia – ja niitä todella sain. Jaan mielelläni lukukokemuksen kanssasi, sillä uskon vahvasti teoksen sisällön resonoivan myös sinussa.

Kirjat ovat itselleni arvokkaita tietolähteitä ja lukeminen on kokemuksena minulle hyvin antoisa. Tämä kirja osoittautui jo sisällysluetteloa silmäillessä helposti lähestyttäväksi ja herätti mielenkiintoni; sisällysluettelo on rakennettu hyvin selkeäksi, jonka ansiosta tieto on välittömästi saatavilla sellaisissakin tilanteissa, jossa haluaa ratkaisuja tai tukea jo meneillään oleviin prosesseihin. Sisällön virtaviivainen rakenne esimerkkicaseineen sekä monipuolisine työkaluineen näin ollen viesti minulle myös kirjoittajien taidosta priorisoida sekä keskittyä oleelliseen. Voit siis jo varmasti päätellä, että tästä kirjasta tuli itselleni merkityksellinen.

Teokseen on koottu yhteensä viiden kappaleen verran sisältöä mentoroinnista. Seuraavien näkökulmien tarkastelu oli itselleni erityisen hyödyllistä. Kahdessa ensimmäisessä kappaleessa keskityttiin muun muassa seuraaviin:

  • Mitä valmentava mentorointi on?
  • Millainen rooli mentorilla sekä mentoroitavalla on valmentavassa ja reflektoivassa mentorointisuhteessa?

Koska tulisin olemaan mentoroitavana ensimmäistä kertaa sen suhteen koittaessa, koin kirjan alkuosuuden suhteen oivalluttavia hetkiä. Tulin selkeästi tietoisemmaksi omista tavoitteistani niin urani kuin mentorointisuhteeni kannalta ja sain lisää tietämystä siitä, mihin minun on syytä keskittyä juuri nyt. Myös yritysideani kirkastui, vaikka kirja ei sinänsä siihen alunperin ollut tarkoitettu.

Kolmas kappale on erityinen itselleni ja siitä syystä arvomittarillani tärkein. Ratkaisukeskeisen psykoterapian ansiosta kappaleessa käsiteltävät mielentaidot olivat itselleni tuttuja, mutta koin hyvin virkistäväksi ja jopa hiukan vallankumoukselliseksi lukea niistä työelämää koskettavassa teoksessa. Julkinen keskustelu mielentaidoista, erityisesti empatiasta ja itsereflektiosta, olisi hyvin tervetullutta runsaammissa määrin. Kyky myötätuntoon on ihmisen eksklusiivinen ja ainutlaatuinen ominaisuus, jolla on ilmaantuessaan rajaton voima yhdistää yhdeksi. Kappale näin ollen onnistuu tarjoamaan jotain meistä jokaiselle, ja se on hyvin harvinaista.

Jaettu tieto ja kokemuksien kautta saamamme näkökulmat ovat arvokkain perintö, jonka voimme siirtää toisillemme. Neljännessä kappaleessa keskustellaan mentorointiin liittyvistä vaiheista ja lähestytään ratkaisujen näkökulmasta myös mahdollisia haasteita. Viides kappale sitoo yhteen sen, miten kirjassa käsitellyt tieteellisestikin tutkitut taidot voivat auttaa meitä rakentamaan organisaatioita, joissa voidaan kokonaisvaltaisesti hyvin yksilö- kuin yhteisötasolla. Paras mahdollinen perintö, jos sen näin ilmaistuna sallit.

Lopusta löytyy kootusti kirjassa esitellyt työkalut ja esimerkiksi mentorointisopimuspohja. Nämä auttavat baby-mentoroitavan näkökulmasta suunnattomasti, varsinkin kun on astumassa vuorovaikutussuhteeseen, jossa on itse se aktiivinen osapuoli. Lukuisat kirjasta löytyvät testit koin mielekkäiksi, kun sai sanoitettua omia ajatuksia uudella tavalla sekä tunnistettua naamioituneita uskomuksia.

Kaiken kaikkiaan olen iloinen siitä, että kyseinen kirja on kirjoitettu ja sain sen luettavakseni. Ruotsalainen edesmennyt professori Hans Rosling puhui aikoinaan siitä, kuinka lukeminen on kokonaiskuvaa tarkasteltaessa edelleen tänä päivänä ajanvietteenä etu niille, joille se on mahdollista. Rosling on vaikuttanut minuun suuresti ja näin ollen viittaan lukukokemukseni tiivistävässä johtopäätöksessäni hänen toteamukseensa seuraavasti: olen kiitollinen etuoikeudestani, sillä se mahdollisti tämänkin kirjan tapauksessa oivalluksia, jotka kantavat minut vielä pitkälle.

Nea Laine, ylioppilas.

Tutustu kirjaan ja osta omasi joko täältä tai täältä.

Kirjanäyte: Valmentava mentorointi

Kirjan käytännön esimerkkien ja vinkkien avulla on mahdollista rakentaa molempia osapuolia hyödyttävä luottamuksellinen yhteistyösuhde, jossa molemmat oppivat toinen toisiltaan.

Lataa näyte

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste