Rohkea hyppy tiimicoachaukseen | BoMentis Coaching House

Rohkea hyppy tiimicoachaukseen

Case TAMK Proakatemia

Koulutus: Systemic Team Coach©

Näkemyksellisyyttä systeemisellä otteella

Tanja Verho aloitti uuden työn Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yrittäjyyden yksikön Proakatemian päävalmentajana vuoden 2020 alussa. Proakatemian toiminta perustuu tiimioppimiseen ja dialogiin, joten Tanja halusi syventää osaamistaan tiimicoachingista.

Kuinka tukea, valmentaa ja kehittää yhteisöjä ja tiimejä?

Proakatemian tiimivalmentamisessa systeemisyys ja systeemiajattelu ovat olleet koko ajan vahvemmin läsnä ja Tanja uskoikin saavansa Systemic Team Coach© -koulutuksesta uusia työkaluja ja näkemyksellisyyttä systeemisen otteen soveltamiseen tiimien kehittämisessä sekä verkoston rakentamista tiimien coachauksesta kiinnostuneiden kanssa. Tanja kiteyttääkin kokemuksen yksiselitteisesti:

Arveluni osui oikeaan 😄.

Tilaa epävarmuuksille

Koulutus oli Tanjalle merkityksellinen ja se on jäänyt hänen mieleensä monella tasolla. Koronan myötä kaikkien maailma muuttui, mikä vaikutti myös koulutusryhmään merkittävästi. Ensimmäinen ja viimeinen moduuli toteutettiin livenä, muut vastaavasti virtuaalisena. Epävarma maailmantilanne hitsasikin uudella tavalla osallistujia yhteen. Osallistujat joutuvat ”uuden normaalin” myötä vastaamaan tuoreisiin kysymyksiin: Mitä ja miten tehdä, kun aiemmin on puhuttu tiimicoachingista kasvokkain? Miten tämä nyt onnistuu? Tärkeää Tanjan mukaan olikin juuri se, että koulutuksessa oli myös tilaa läpikäydä omia epävarmuuksia.

Koulutuksessa käydyistä keskusteluista oli suoraan apua myös keskusteluihin Proakatemiassa, jossa kipuiltiin monista samoista asioista. Koulutusryhmässä opittiin uudella tavalla kohtaamaan ja antamaan tilaa epävarmuudesta syntyville oivalluksille.

Käytännön harjoittelu oli parasta

Tanjan mielestä koulutuksen sisällön osalta mehukkainta antia ovat olleet keskustelut osallistujien kanssa sekä kokeneiden kouluttajien käytännön osaaminen. Koulutuksen lähipäivissä teoriaa ja käytäntöä yhdisteltiin taidokkaasti. Teoriaa oli koko ajan saatavilla ja siihen pystyi syventymään itsenäisesti omien tarpeiden mukaan. Osallistujien henkilökohtaiset kokemukset napattiin sujuvasti osaksi koulutuksen teemoja.

Tanjan mukaan koulutuksen toisaalta raskain ja samalla paras osuus oli ehdottomasti käytännön harjoittelut. Ilman konkreettisia käytännön harjoittelua ei olisi päästy niin syvälle oppimisprosessissa. Todelliset tilanteet ja niiden käsittelyt mahdollistivat tiimicoach-identiteetin vahvistumista.

Tiimicoach-parin kanssa työskentely todellisen tiimin kanssa mahdollisti todellisen oppimisen ja ammmatillisen osaamisen syventymisen.”

Sanoja asioille, joihin on uskonut

Systemic Team Coach© -koulutuksesta Tanja sai paljon ituja ajattelun, valmentajuuden ja systeemisyyden ymmärtämiseen sekä niiden kehittämiseen. Koulutuksen yksi suurimmista hyödyistä onkin ollut systeemisyyden oivaltaminen ja sen linkittäminen tiimicoachin rooliin eri tasoissa. Tanja kokee saaneensa sanoja tekemisille, joita hän on toteuttanut intuitiivisesti jo aiemmin.

Tämä vahvisti itseluottamusta, kun pystyy sanoittamaan asioita ihan uudella tavalla.”

Tanja myös uskoo, että mikä tahansa koulutus aloittaa joka kerta prosessin, joka kestää pidempään kuin itse koulutus. Puolen vuoden päästä Tanja arveleekin osaavansa sanoa tarkemmin, mitä kaikkea konkreettista hänelle jää elämään.

Covid-19 vuosikerta upea kattaus erilaisuutta

Tanja piti koulutuksen pientä ryhmäkokoa hyvänä asiana. Se takasi riittävän monipuolisuuden, mutta samalla myös turvallisuuden tunteen, jossa ei ole tarvinnut arpoa, uskaltaako luottaa ihmisiin.

Ryhmäytyminen tapahtui nopeasti ja Covid-19-vuosikerta on mielestäni upea kattaus erilaisia taustoja ja kokemuksia.

Lisäksi Tanja arvosti kouluttajien, Peter Peitsalon ja Vesa Ristikankaan kokemusta sekä rohkeutta heittäytyä yhteiseen oppimisprosessiin.

Molemmat kouluttajat avasivat avoimesti omaa taustaansa ja myös keskeneräisyyttään. Se oli upeaa ja lisäsi turvallisuutta. Samalla sen kautta sai paljon peiliä itselleen ja omaan toimintaansa.

Coachiksi oppii vain tekemällä

Systemic Team Coach© -koulutus oli monipuolinen kokonaisuus, jossa oli sopiva tasapaino teorian ja käytännön harjoittelun suhteen. Harjoitteluosa teettää Tanjan mukaan työtä, mutta se myös avittaa hyppäämään tiimicoachauksen maailmaan. Tiimicoachiksi oppii vain tekemällä. Harjoittelu niin sanotusti ”pakottaa” tarkastelemaan omaa toimintaansa, vahvuuksiaan ja kehittämisalueitaan sekä auttaa ymmärtämään, miten monenlaisissa tilanteissa tiimicoachausta voi hyödyntää.

Kiitos! Yhteistyömme jatkuu.

Kasvata rohkeutta coachata tiimejä - tiimicoachingopas

Lataa opas, jossa on vinkkejä siihen, kuinka lisätä rohkeutta toimia tiimicoachina.

Lataa opas

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste