23 kysymystä uuden vuoden kynnyksellä | BoMentis Coaching House

23 kysymystä uuden vuoden kynnyksellä

Blogit

Haluatko onnellisen elämän? Haluatko, että ensi vuosi on parempi kuin edelliset? Tarvitsetko jotain elämääsi, jotta voisit olla parempi ihminen itsellesi ja lähimmäisillesi? Jos vastaat joihinkin kyllä, niin tarjoamme sinulle 23 voimallista kysymyskokonaisuutta, jotka sinun olisi kysyttävä itseltäsi näin uuden vuoden kynnyksellä.

Voimallisten kysymysten kysyminen voi mahdollistaa sinulle paremman elämän – niin halutessasi.

Nyt, uuden vuoden kynnyksellä on hyvä pysähtyä pohtimaan kulunutta vuotta sekä miettiä, millaisia tavoitteita ensi vuodelle haluat itsellesi asettaa. Reflektoimalla mennyttä kulunutta vuotta voimme oppia itsestämme jotain uutta. Paremman itsetuntemuksen myötä elämänlaatumme myös paranee. Uskotko sen? Kun ymmärrämme omaa ajatteluamme, asenteitamme ja toimintaamme, niin voimme ymmärtää myös toisiamme paremmin. Kun ymmärrämme paremmin, niin voimme myös oppia toimimaan uudella paremmalla tavalla, mitä se sitten onkin.

Kysymällä itseltämme voimallisia kysymyksiä pystymme mahdollistamaan parempaa itsetuntemusta. Sehän on coachauksen voima ja viisaus. Kun voimme oikeasti vastata niin kuin mielemme vastaa, niin pääsemme eteenpäin.

Näiden voimallisten kysymysten äärelle tulisi jokaisen meistä tulisi pysähtyä hetkeksi ennen uuden vuoden vaihdetta ja uutta alkua.

 1. Mikä oli kiinnostavin asia, mitä opin tänä kuluvana vuonna?
 2. Mitkä olivat haastavimpia hetkiäni? Miksi? Mitä opin niistä?
 3. Mistä saavutuksesta olen erityisen ylpeä? Mitä tein, että se oli mahdollista?
 4. Mitä vahvuuksia käytin saavutuksissani?
 5. Kuinka kommunikoin niiden ihmisten kanssa, jotka merkitsevät minulle paljon? Miten voisin kommunikoida heidän kanssa ensi vuonna?
 6. Mitä esteitä onnistuin ylittämään? Miten sen tein?
 7. Mitä opin voisin jakaa muillekin, josta olisi heillekin hyötyä?
 8. Kuluvan vuoden ongelmat olivat… Kuinka onnistuin ratkaisemaan kohtaamani kyseiset ongelmat? Kenen apua ja tukea tarvitsen jatkossa näiden asioiden kanssa?
 9. Ketä onnistuin auttamaan? Mitä tunteita se minussa herätti?
 10. Mitä kohokohtia vuoteeni mahtui? Keiden kanssa niistä olisi hiena muistella?
 11. Missä tilanteessa onnistuin elämään hetkessä? Mikä sen mahdollisti?
 12. Mikä ongelma/ärsytys ilmaantui eteeni kerta toisensa jälkeen? Mitä voisin tehdä, että se ei enää ilmaantuisi eteeni? Kuka voisi auttaa minua siinä?
 13. Mitä aloitin, mutta en saanut päätökseen?
 14. Mitä yritin, mutta epäonnistuin?
 15. Mistä kolmesta asiasta olen nyt kiinnostuneempi oppimaan lisää?
 16. Minkä taidon haluaisin oppia? Miksi? Mitä jos minulla olisi taikasauva ja pystyisin oppimaan mitä vain – mikä se olisi?
 17. Ketä voisin auttaa juuri tässä hetkessä? Mitä saisin siitä irti? Mitä se minulta vaatisi?
 18. Minkä osan kuluneesta vuodesta tulen muistamaan koko lopun elämääni? Miten saisin siitä kauniin muiston?
 19. Mikä on kivoin asia, minkä tein jollekulle tänä vuonna?
 20. Mikä tuntui haastavalta vuosi sitten, mikä tuntuu helpolta /helpommalta nyt?
 21. Mikä oli vuoden lempikirjani / leffani? Miksi? Mitä se opetti minulle?
 22. Jos pystyisin muuttamaan yhden asian kuluneelta vuodelta, mikä se olisi?
 23. Mitkä 6 adjektiivia kuvailisivat kulunutta vuotta parhaiten? Mitkä olisivat ensi vuoden adjektiivit? Miksi näin?

Reflektio opettaa ja vahvistaa

Reflektoinnin harjoittelu mahdollistaa kehittymisen.

Reflektio

Kun olet tietoisempi mielenkiinnon kohteista ja haluistasi, onnistut piirtämään selkeämmän kuvan siitä, mitä haluat. Sen sijaan, että toimit autopilotilla ja jahtaat asioita, joita kuvittelet haluavasi. Näin saat unelmasi ja päämääräsi oikeasti toteutumaan.

Kirjoita mielellään vastaukset yllä oleviin kysymyksiin tai pyydä jotakin kysymään ne sinulta. Tavoitteena on, että voit ääneen kertoa eli reflektoida omaa kulunutta vuottasi ja löytää sieltä helmiä ensi vuodelle. Jos sinä olet kysymässä toiselta, niin muista, että on erittäin tärkeää kuunnella ja kuulla, mitä toisella on sanottavanaan. Muista arvostaa tilaa ja läsnäoloa. Sinun ei tarvitse antaa hänelle vastauksia vaan olla vain ihminen ihmiselle.

Coaching taidoilla on aidosti vaikutusta

Coaching-mentaliteetti näkyy elämässäni päivittäin. Aktiivinen kuuntelun, toisesta kiinnostuminen ja kysymysten kysyminen ovat taitoja, jotka ovat parantaneet elämänlaatuani ja ihmissuhteitani huomattavast. Ystäväni arvostavat sitä, että uskallan olla hiljaa, kiinnostua ja kuunnella mitä heillä on sanottavanaan. Kysymällä voimallisia kysymyksiä haastan positiivisesti lähimmäisteni tekemisiä jatkuvasti.

Voimallisten kysymysten harjoittelun avuksi coaching-työkalu

Voimallisten kysymysten kysyminen on valmentavan otteen ja coachingin ydintaitoja. Jos kuitenkin huomaat, että pää lyö tyhjää etkä tiedä mitä kysyä seuraavaksi – meillä on nyt siihen ratkaisu! Jos haluat oivan coaching-työkalun kysymysten kysymisen tueksi, tilaa laatimamme Pilari-korttipakka täältä. Pilarikorttipakkaa käyttämällä onnistutte yhdessä ratkaisemaan arjen haasteita ja rakentamaan konkreettisia toimintasuunnitelmia.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste