Seitsemän kuulemattomuuden syntiä | BoMentis Coaching House

Seitsemän kuulemattomuuden syntiä

Blogit

On helppo todeta, että olen hyvä kuuntelija. Lääketieteellisesti katsottuna korvani ovat kunnossa, kuuloelimeni ovat toimivat.

Kuuntelun psykologinen taso sitä vastoin taas tuottaa kuuntelemisesta hyvin kompleksisen kokonaisuuden, josta yksinkertaisuus on kaukana. Aivot käsittelevät ääniaallot informaatioksi, jonka käsittelykyvyttömyys estää kohtaamisen ja onnistumisten rakentumisen. Kuulemattomuus saa otteen. Kuulemattomuuden kirous hellittää vaan sillä, että pysähtyy sen äärelle. On otettava vastuu itsestään ja omasta kuulemattomuudestaan.

Kuulemattomuuden lajit

Kuulemattomuutta on ainakin seitsemää erilaista lajia. Myös vastalääkkeet kuulemattomuudelle vaihtelevat sen myötä, mistä lajista on kyse. Jotta kuulematon voi alkaa lääkitä itseään eli löytää tilanteeseen kuuntelua vahvistavia toimia, on tunnistettava oman kuulemattomuuden ydin.

Kuulemattomuuden seitsemää eri lajia:

 1. Kuuro: ei lainkaan kuulohavaintoa eikä muistijälkeä kuullusta.
 2. Haahuilija-hymistelijä: on kuulevinaan. Sanoo joo, mutta ei tiedä, mihin.
 3. Unohtaja: pitää asian mielessään tovin, mutta hetken päästä asia on jo unohtunut.
 4. Kieltäjä-ohittaja: ohjaa huomion muualle, koska kuultu asia on liian kivulias.
 5. Mukauttaja: itsekkäästi muokkaa kuullun oman näkemyksen/tarpeen mukaisesti.
 6. Kuvittelija: ei tarkista kuultua, vaan kuvittelee aina ymmärtävänsä toista.
 7. Jyrä: toimii oman päänsä mukaisesti eikä ota huomioon toisen viestiä sekä toimii vastoin kuulemaansa.

Kaikilla kuulemattomuuksilla on ei-toivotut vaikutukset yhteistyön rakentumiselle. Mitä laajemmin kuulemattomuuden eri muodot ovat läsnä vuorovaikutuksessa, sitä vaikeampaa yhteistyön tekeminen on.

Kuulemattomuuden kirous on kuitenkin taltutettavissa. Välttämätön ehto sille on kuulemattoman omaehtoinen kiinnostus oman kuulemattomuuden eri muodoista. Eli itsetietoisuutta ja halua pysähtyä reflektoimaan niitä liikkeitä, mitä tapahtuu omien korvien välissä. Lisäksi välttämätöntä on kiinnostus oman toiminnan eli kuulemattomuuden vaikutuksista ympärillä oleviin. Palautteen pyytämisestä se lähtee.

Tekoja kuulemisen aktivoimiseksi

Seitsemän kuulemattomuuden kirousta aktivoituu rakentavaksi kuulemisosaamiseksi seuraavilla yksinkertaisilla tekemisillä:

 1. Kuuro → Hanki kuulolaite 🙂
 2. Haahuilija-hymistelijä → Älä valehtele, vaan herää läsnä olevaksi. Keskity vain yhteen asiaan kerrallaan.
 3. Unohtaja → Tee asia heti. Jos et voi tehdä, kirjaa ylös, jotta muistat sen vielä hetken päästä.
 4. Kieltäjä-ohittaja → Tunnista toiminta, johon tunne sinua ohjaa. Valitse erillinen ajankohta, jossa päätät mennä kohti – sen sijaan, että pakenisit.
 5. Mukauttaja → Tuo erilainen näkemyksesi esille ja yhteiseen keskusteluun. Eli altista itsesi toisten vaikutuksille ja toisin päin – altista myös muut sinun vaikutukselle.
 6. Kuvittelija → Opettele kyseenalaistamaan kuulemaasi. Palauta saamasi viesti takaisin ja varmista, että olet ymmärtänyt oikein.
 7. Jyrä → Opettele olemaan läpinäkyvästi sitä, mitä olet. Eli jos olet aikeissa tehdä vastoin kuulemaasi, ennen tekoa, kerro aikeesi, jotta muut ainakin tietävät, mitä suunnittelet.

Esimerkki kieltäjä-ohittaja -kuulemattomuudesta:

”Toinen sanoo yksinkertaisen asian, toisen päässä alkaa pyöriä epämääräinen mössö, tulkintojen ketju, jossa ensin epäillään kuultua, jonka jälkeen lähdetään tulkitsemaan mahtaako toinen tarkoittaa ”kahvin mauttomuutta” vai ”kahvin keittämistä”.

Kuuntelijan, ”mössön aktivoijan”, vastuu on pysäyttää liikkeelle lähtenyt pyörä ja palauttaa huomio alkuperäiseen viestiin pitäen seuraavan kysymyksen mielessään: ”Mitä toinen oikein sanoikaan?” Jos tunnekoukku ei vieläkään laimene, silloin ääneen sanominen voi auttaa: ”Nyt huomaan, että pääni aktivoi melkoista pyörittämistä. Kuulin sinun sanovan: ”Kahvi on tänään mautonta. Kuulinko oikein?”

On tärkeä tiedostaa se, mitä minussa tapahtuu kuuntelu-hetkellä sekä mikä vaikutus minulla on toiseen. On oleellista myös tunnustaa, että minä tarvitsen pysähtymistä ja apua oman itsereflektion läpikäymiseen. Toinen voi auttaa minua, kun kerron omista ajatuksistani ja pyydän palautetta toimintani, kuulemiseni tai kuuntelemattomuuteni vaikutuksista. Voin oikeasti muuttaa omaa kyvykkyyttäni kuunnella mitä toinen sanoo, jos hallitsen omat ajatukseni.

Valmentavan esimiehen yksi ydintaidoista on kuunteleminen

Kun valmennuksissa esimiesten kanssa treenataan kuuntelua, yksi jos toinenkin huomaa, että kuuntelu ei olekaan helppoa. Esimiehet tulevat tietoiseksi kuuntelemattomuudestaan ja kyvyttömyydestään avoimeen läsnäoloon: Mitähän korvien välissä tapahtuu, kun arjen työn tiimellyksessä tehdään kamalasti autopilotilla asioita? Yleensä ei mitään uutta, sama vanha toistuu.

Oppiminen tapahtuu pysähtymällä kuuntelemaan omia ajatuksia ja toisten mielipiteitä. Mitä paremmaksi kuuntelijaksi tulet, sitä helpompi sinun on myös sanoa: ”Pahoittelut, nyt en kuullut tai ymmärtänyt. Kerrotko uudestaan.”

Kuulemisen aktivointi kannattaa. Kun kuuntelet, viestit toiselle arvostustasi ja hän alkaa kukoistamaan. Valmentajana sinun tehtäväsi on kasvattaa menestyjiä ja tähtiä, jotka loistavat. Taitavalla kuuntelijalla on tähän loistavat mahdollisuudet.

Tunnista, tunnusta ja treenaa toisenlaista tapaa toimia!

Opas johtoryhmän kehittämiseen

Lataa opas, jonka avulla pääset johtoryhmän toiminnan kehittämisprosessissa alkuun.

Lataa opas

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste