Viivi oli väsynyt jatkuvaan kiireeseen. Hän koki olevansa varsinainen tulipalojen sammuttaja. Ajattelua vaativat työt kasaantuivat iltoihin ja viikonloppuihin, kun työpäivän aikana ei jäänyt aikaa pysähtyä. Aikaa ja energiaa oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen ei tuntunut löytyvän. Vastuu myös painoi Viiviä: 8 hyvin erilaista asiantuntijaa johdettavana ja X tuotealueen palveluiden edistyksellisyyden varmistaminen vaativat hänen huomiotaan.
Viivi halusi muuttaa arkensa. Hän halusi kehittyä esimiehenä, oppia toimimaan tehokkaasti sekä hallitsemaan jatkuvaan kiireeseen liittyvää stressiä. Lisäksi hänen työnsä edellytti luovuutta, eli myös sille pitäisi riittää aivoissa tilaa. Viivi päätti kokeilla kollegan suosituksesta ulkopuolisen coachin apua.
Viivin opit coaching-prosessista
- Erilaisuus on valttia: ”Oivalsin, että erilaisia ihmisiä tulee lähestyä ja johtaa aivan eri tavoilla. Coach auttoi minua miettimään erilaisia konkreettisia tapoja johtaa. Jo muutamassa kuukaudessa huomasin esimiestyön helpottuneen ja ajan riittävän.”
- Energiaa luovaan ajatteluun: ”Kiiretilanteissa opin pysäyttämään itseni ja kysymään, että mistä oikeasti on kyse. Oivalsin, että kaikkeen ei tarvitse olla vastausta heti eikä myöskään minulta. Voin ohjata kysyjiä suoraan oikeiden prosessiomistajien puheille tai voin esimerkiksi pyytää kysyjää tekemään ehdotuksen kirjallisena jatkojalostusta varten. Ajanhallintani on parantunut ja olen huomannut sen vapauttaneen enemmän energiaa luovaan ajatteluun ja tulevaisuuden miettimiseen.”
- Sama kokemus tiimille: ”Coaching-prosessini oli niin voimaannuttava, että haluan kyetä itse tarjoamaan alaisilleni saman kokemuksen. Siksi päätin hankkia coach-osaamista itselleni.”
Miksi coaching toimii?
Coaching-keskustelut haastavat coachattavan ajattelua, lisäävät aktiivisuutta ja tuovat konkretiaa omaan toimintasuunnitelmaan. Kun itse keksii ratkaisun, niin myös yleensä sitoutuu siihen.
Coaching toimii, koska se saa minut ajattelemaan asioita usealta kantilta, eikä anna mahdollisuutta “märehtiä” siinä uskossa, että mitään ei ole tehtävissä. Coaching haastaa löytämään toimintatapoja. Itselläni on, aika paljonkin, jumiutuneita käsityksiä ja uskomuksia itsestäni ja lähinnä huonoudestani. Eilen viimeksi tulin coachatuksi ja sain vahvistusta itseluottamukselleni. Sitä coaching on parhaimmillaan, piilossa olevan potentiaalin esiin kaivamista ja vahvistamista.”
Mitä coachin pitää osata?
Suurin ero on asenteessa. Coachin tehtävänä on auttaa ajattelemaan asioita eri tavoin kuin mitä coachattava itsenäisesti tekisi. Pääsääntöisesti coach ei siis neuvo vaan kysyy voimallisia kysymyksiä. Tämä antaa coachattavalle tilaa keskittyä täysin omaan ajatteluun, heränneisiin tunteisiin ja niiden kehittämiseen.
Mikäli haluat tutustua tarkemmin siihen, mitä ammattimaisen coachin on hyvä osata, tutustu kansainvälisen coaching järjestön (ICF) määrittelemiin coachin ydintaitoihin.
Miten hankin coach-taidot itselleni?
Systemic Business Coach® -koulutus antaa erinomaiset valmiudet yksilöiden valmentamiselle ja ammattimaisen coachingin toteuttamiselle. Coaching-taitojen lisäksi systeeminen näkökulma auttaa ymmärtämään organisaatiossa vaikuttavia muuttujia, helpottaa arjen haasteiden käsittelyä sekä antaa valmiuksia onnistuneeseen muutosjohtamiseen kehittäen vuorovaikutus- ja yksilöjohtamisen taitoja. Tule mukaan oppimaan!
3 tapaa haastaa - coachingopas
Lataa opas, jossa on vinkkejä yhden coachingin ydintaidon eli haastamisen saloihin.