Annetaan flown viedä, yhdessä | BoMentis Coaching House

Annetaan flown viedä, yhdessä

Blogit

Flow on tutkijoiden mukaan tila, jossa ihmisen tietoisuuteen saapuva informaatio on tasapainossa minän tavoitteiden kanssa. Flow’ssa psyykkinen energia käytetään ainoastaan tavoitteiden saavuttamiseen.

Oletko koskaan uppoutunut johonkin nautinnolliseen tekemiseen, musiikin kuunteluun, taiteeseen, lukemiseen, perhokalastukseen tai vaikkapa golfin pelaamiseen niin perusteellisesti, että olet unohtanut ajan kulumisen? Onnittelut, olet voinut tavoittaa psykologi Mihály Csíkszentmihályin määrittelemän flow tilan (Csíkszentmihályi 2005, 68-73.)

Flow on virtauksenomainen tila, jolloin mieli on täysin keskittynyt ja läsnäoleva uppoutuessaan mielenkiintoiseen asiaan. Flown vallitessa ihminen käyttää kyvykyyttään eli potentiaaliaan optimaalisella tavalla, hallitsee tilanteen ja on valpas. Csíkszentmihályi on myös tutkimuksissaan todennut ihmisten olevan onnellisimmillaan juuri tällaisina hetkinä.

Flow-tilaan voi myös päästä omassa coachingtyössään kun on mahdollisuus toteuttaa omaa kutsumustaan ja tehdä asioita, jotka ovat itselle merkittäviä. Yksilöcoaching on flow-tilassa kuin hyppy tuntemattomaan, jossa tarkasti määritellyt GROW tms. mallit lentävät romukoppaan ja coaching sujuu kuin tanssi valmennettavan ajatusmaailmaan ja sanoihin uppoutuen. Oikeat ja parhaat oivallukset tuottavat kysymykset nousevat esiin ponnistelematta ja omaa sydäntä kuunnellen ja coaching etenee pintatasolta johonkin asiakkaan kannalta paljon suurempaan ja arvokkaampaan esim. työssä ja uralla etenemisen suunnittelun takaa voi nousta esiin syvempi perheen perustamisen tarve.

Flow mahdollistuu kun löytää itsestään uskallusta heittäytyä

Kun tekee coachingtyötä kollegan kanssa parina flown virtauksen huomaa, kun asiat seuraavat toisiaan luontevalla rytmillä, vailla turhia ennalta sovittuja sanoja, itsestään ja luontevasti. Jotta tähän pääsee on pohjalla oltava molemminpuolista luottamusta ja halua antaa asiakkaalle parasta aidointa itseään. Flow mahdollistuu kun löytää itsestään uskallusta heittäytyä ja avata jotain omasta sisimmästään ja kannustaa ja tukea kumppania tekemään samaa. Parityöskentelyn-flowssa ei ole tilaa oman edun itsekkäälle tavoittelulle tai kilpailulle. Sen sijaan siinä yhdistyvät aito kumppanin arvostus ja kunnioitus – yhteinen halu antaa asiakkaalle paras mahdollinen coachingkokemus, joka suurella todennäköisyydellä myös toteutuu.

Kokeile seuraavia käytäntöjä oman flown aikaansaamiseksi. Pohdi:

  • Mikä omissa työtehtävissä on mukavaa? Mistä innostun?
  • Mitä hyvää miellyttävien työtehtävien tekemisestä seuraa?
  • Keiden kanssa löydät helposti yhteisen tekemisen meiningin? Miksi?
  • Miten hyvin kestän epäonnistumiset ja epävarmuuden? Miten onnistun kääntämään epämiellyttävät tunteet voitoksi ja jatkan määrätietoisesti eteenpäin?
  • Mitä tarvitsen onnistuakseni? 
Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste