Anne Birgitta Pessi on tutkinut auttamisen syitä ja hän toteaa, että auttamisen ilo motivoi. Mitä muita syitä suomalaisten ja heidän auttamishalunsa taustalla löytyy? Pessi kirjasi tuloksia tutkimuksestaan ”Suomalaiset auttajina ja luottamus avun lähteisiin” -raporttiin, josta poimintoja alla.
91 % suomalaisista on sitä mieltä, että auttaminen tuottaa hänelle iloa tai että hän tuntee myötätuntoa.
91 % kertoo kokevansa myötätuntoa muita ihmisiä kohtaan.
51 % arvioi lisäksi, että auttaminen tuottaa itselle iloa. NAISTEN keskuudessa osuus nousee kahteen kolmasosaan.
KOULUTUS- ja TULOTAUSTA:
- Matalimmin koulutetuilla useampi syy
- halu toteuttaa kristillistä lähimmäisenrakkautta
- auttaa, että voisi saada myös itse apua tulevaisuudessa
- tutustuminen uusiin ihmisiin
- Korkeimmin koulutetuilla keskeisin auttamismotiivi liittyy myötätuntoon.
- Pienituloisimmat suomalaiset motivoituvat auttamaan erityisesti velvollisuudentunnon ja auttamisen tuoman ilon vuoksi.
IKÄ: Ikäryhmissä ei motiivikärjessä juurikaan eroja löydetä: yli 25-vuotiaita suomalaisia motivoi auttamiseen erityisesti myötätunto ja ilo. Nuorimpia motivoi lisäksi se, että auttaminen on oikein ja se on jopa velvollisuus.
ASUINALUE on yhteydessä auttamismotiiveihin. Kaupungeissa, erityisesti pääkaupunkiseudulla, auttamiseen motivoidutaan erityisesti myötätunnosta ja velvollisuudentunnosta. Samat motiivit ovat keskeisiä myös maaseudulla, mutta siellä auttaminen kytkeytyy myös haluun toteuttaa kristillistä lähimmäisenrakkautta.
Yhteenvetona voidaan todeta, että suomalaisten auttamisen ytimessä ovat ilo, velvollisuus ja myötätunto.
Miten aloittaa auttaminen?
On luonnollista, mutta typerää, jos keskitämme kaiken energian ja tarmon omaan elämään ja oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Silloin on vaikea huomata lähellä avun tarvitsijaa. Työpaikallakin se on usein helppoa. Olemmehan oppineet, että keskity töihisi äläkä häiritse turhaan kollegoitasi saatika utele hänen henkilökohtaisia asioita. Saatat myös pohtia suomalaiseen tapaan: “Mihin omat resurssisi oikeasti riittävät? Tai miten apusi otettaisiin vastaan?”
Uskalla auttaa. Se tuottaa sinulle varmasti iloa. Jos haluat piristää päivääsi ja elämääsi, auta toisia onnistumaan heidän elämässään ja työssään. Hymy päivässä auttaa sinua enemmän kuin vuoden palkankorotus. Anna sinä ilmainen hymy. Sekin on apu, jota monet tarvitsevat omaan työpäiväänsä. Lisäksi voit pohtia, miten muuten voit auttaa toisia.
Voit aloittaa auttamisharjoittelun seuraavasti:
- Mieti tilanteita, jossa olet kaivannut tai tarvinnut apua?
- Mieti, millaista apua olet saanut elämäsi varrella.
- Mikä apu on ollut sinulle merkityksellisin?
- Millaisia tunteita sinussa on herännyt saatuasi apua? Entä annettuasi apua?
- Mieti, kuka voisi tarvita apua? Millaista avuntarve se olisi?
- Mieti, miten, milloin ja mihin haluaisit apusi suunnata?
- Hymyile, auta ja anna hyvän kiertää.
Kohdensimme BoMentis Oy:nä vuoden 2014 lahjoitus- ja avustusvarat Aamu – Suomen lasten syöpäsäätiölle. Tarjoa sinäkin apuasi ja tee lahjoitus Aamu-säätiölle, jonka tavoitteena on mahdollistaa tulevaisuudessakin maailman paras hoito syöpää sairastaville lapsille. Suomessa syöpään sairastuu joka vuosi noin 150 lasta, joista 75-80 % paranee. Syöpäsairaita lapsia hoidetaan maamme viidessä yliopistosairaalassa Helsingissä (HYKS), Tampereella (TAYS), Oulussa (OYS), Kuopiossa (KYS) ja Turussa (TYKS).
Tee lahjoitus www.aamusaatio.fi/tue-tyotamme-tee-lahjoitus