Hyvän itsetunnon lahja | BoMentis Coaching House

Hyvän itsetunnon lahja

Blogit
Gary Chapman 5 rakkauden
Gary Chapman

Haluatko menestyä ja olla vähän parempi kuin muut? Vai haluatko löytää oman äänesi ja elämäsi tarkoituksen? Jos vastasit ensimmäiseen kysymykseen kyllä, niin sinulla saattaa olla pieni keskustelun paikka käytävänäsi itsesi kanssa itsetunnostasi. Jos taas vastasit toiseen kysymykseen kyllä, niin todennäköisesti sinulla on terveempi itsetunto.

Arvot kertovat itsetunnosta

Kun kovat arvot, voittaminen ja saavuttaminen, ovat pääasiallisia motivaation lähteitä, yrittää ihminen saada toisilta jatkuvasti hyväksyntää. Voi olla myös niin, että hyväksyntää haetaan itseltä, kun ei riitä edes itselle. Huonon itsetunnon omaava ihminen pyrkii hakemaan toisilta ihailua, mutta todellisuudessa pelkää todellista läheisyyttä. Läheiset ihmissuhteet paljastavat ihmisen minuuden ja epätäydellisyyden. Persoona ei voi kehittyä, jos ei uskalla päästää toisia lähelleen ja antaa syvyyttä ja armoa olemassaoloon. Hyvän itsetunnon omaava pystyy olemaan armollinen itselleen ja toisille, ja siksi hänen on mahdollista hyväksyä elämän epätäydellisyys.

Elämä on epätäydellistä

Pystyäkseen nauttimaan elämästä on pystyttävä olemaan rehellinen ja arvostamaan totuutta. Kaikkien totuutta. Yhdenkään ihmisen näkemys elämän arvoista ja tärkeistä asioista ei ole ylitse muiden. Ihminen joka haluaa arvostaa toisten erilaisuutta ja tarpeita, pystyy iloitsemaan myös toisten onnistumisista. Voittaminen ei ole itseisarvo, vaan palkinto hyvästä työstä. Toisten ihmisten läheisyydessä ihminen oppii itsestään ja kun päästän toisia ihmisiä lähelleni vahvistun saadessani hyväksyntää takaisin.

Toiset ovat kilpailijoita

Kun ihmisen hyväksyntä perustuu saavutuksiin ja valtaan, niin toiset ihmiset ovat aina uhkia, kilpailijoita. Liika suorittaminen liittyy pelkoon ja epäonnistumisiin, koska silloin arvioinnin kohteena on käyttäytymisen ja tehokkuuden sijaan koko ihmisen persoona. Epäonnistuminen ja tietämättömyys, osaamattomuus on merkki siitä, että ihmisenäkin menettää arvonsa. Epäonnistunut ihminen on huono ihminen. Huonon itsetunnon omaava harvoin pystyy ottamaan kriittistä palautetta rakentavasti vastaan eikä siten pysty siitä myöskään mitään oppimaan. Epämukava ja ahdistava tunne projisoidaan toisiin. Toiset haluavat pahaa tai ovat syyllisiä epäonnistumiseen.

Läheisyyden ja ihmisyyden tuhoamisen mekanismeja

 1. Mitätöinti
 2. Halveksunta
 3. Hylkääminen
 4. Olemassaolon nonsaleeraaminen
 5. Pakottaminen
 6. Valehtelu
 7. Itsekeskeisyys
 8. Vääntäminen

Toisia mitätöiviä keinoja, niin sanottuja antilove-keinoja käytetään erityisesti silloin, kun toiset ihmiset koetaan uhkana itselle ja omalle minuudelleen. Keinot ovat usein käytössä tiedostamattomasti, joten havahtuminen näiden käyttöön tapahtuu toisilta saaman palautteen myötä. Näiden työkalujen käyttäminen helpottaa omaa oloa hetkeksi, mutta tuhoaa läheiset ihmissuhteet systemaattisesti. Turha silloin on ihmetellä, että miksi sinulla ei ole läheisiä ihmissuhteita. Halutessasi voit opetella uusia tapoja. Se vaatii paljon henkistä energiaa ja monia käytännön toistoja sekä myös epäonnistumisen sietokyvyn harjoittelua.

5 rakkauden ja välittämisen ilmaisutapaa

 1. Lahjat
 2. Laatuaika
 3. Toista vahvistavat sanat
 4. Palveleminen (teot)
 5. Fyysinen kosketus

Ihmiset osoittavat omaa välittämistään käyttäen niitä rakkauden ilmaisutapoja, joita toivoisivat itse saavansa. Pysähdy ja pohdi rauhassa, mitä tapoja sinä haluaisit itsellesi ja mitä tapoja käytät läheisillesi. Mitkä ovat sinun vahvuutesi luoda siltoja toisiin ihmisiin?
Allekirjoittaneelle luontaisia ovat lahjat, palveleminen ja fyysinen läsnäolo. Pohjalaisen kulttuurin kasvattina toisia vahvistavat sanat ja lausahdukset eivät ole koskaan olleet osaamispankissani, mutta olen tietoisesti pyrkinyt niitä opettelemaan, sillä olen ymmärtänyt, että ihmiset kaipaavat positiivia ilmauksia itsestään. Jokainen voi oppia läheisyystaitoja, vaikka ne eivät luonnollisilta tuntuisikaan.

Lähde: Gary Chapman, The Five Love Languages: How to Express Heartfelt Commitment to Your Mate

Hyvä itsetunto = lahja

Hyvä itsetunto on lahja. Se on myös monen ihmisen työn tulos. Uskallus luoda läheisiä suhteita toisiin ihmisiin. Hyväksytyksi tuleminen on jatkuva prosessi, jossa läheisyyden läsnäololla on merkittävä osa. Avaudu toisille, ja jaa omia kokemuksia ja arvojasi. Aivan varmasti myös sinulle on olemassa ihmisiä, jotka haluavat rakastaa sinua juuri sellaisena kuin olet. Jokaisella on oikeus hyvään itsetuntoon.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste