Ympäröivä maailma tarjoilee enemmän kuin riittävästi harjoitusta resilienssimuskeleille. Mieltä voivat kuormittaa paitsi yleinen ulkomaailman tapahtumista aiheutuva epävarmuus myös työssä kohtuuttomiksi koetut odotukset ja tavoitteet, ennakoimattomuus, työn pirstaleisuus ja jatkuva tavoitettavuus.
Vaikka stressi sinänsä voi olla oikein hyvä liikkeelle tuuppaava voima, on pitkäkestoinen stressi erittäin kuormittavaa mielelle. Meistä jokainen kokee stressaavat tilanteet eri tavoin, ja monet tapaamani johtajat pitävät yhtenä vahvuutenaan kovaa stressinsietokykyä.
Minusta tässä on erinomaisen vahvuuden ohella vaaran paikka: kiire ja työpaineet tuovat jo osansa ja lisäksi johtajat tuntuvat huolehtivan ja pohtivan samalla myös tiimiläistensä ja kollegojenkin jaksamista. Arjen johtamisen ja operatiivisten kiireiden alla piilossa voi vaania myös organisaation kulttuurista tai henkilösuhteista johtuvaa rankkaakin tunnekuormaa, joka hektisessä työtilanteessa saattaa jäädä vähälle huomiolle. Silti – kaikki eri tekijät tuovat oman haasteensa sisukkaan ja vahvankin johtajan kestokyvylle.
Happinaamari ensin omille kasvoille
Uupunut esihenkilö ei pysty auttamaan täysipainoisesti itseään eikä johdettaviaan. Näin ollen vanha tuttu lentomatkustajan ohje happinaamarin asettamisesta hätätilanteissa ensin omille kasvoille on minusta paikallaan tässäkin tilanteessa. Monelle johtajalle säännöllinen pysähtyminen oman hyvinvoinnin ja voimavarojen tarkasteluun vaikuttaa olevan yllättävän harvinaista. Ainakin itselleen ominaisten hälytysmerkkien tunnistaminen ja kuunteleminen tulisi mielestäni olla johtamisvastuussa olevien viikko-ohjelmassa. Signaaleina stressaantumisesta ja mielen turbulenssista toimivat ainakin nämä:
- Työn merkityksellisyys alkaa hiipua
- Muisti pätkii tai pinna kiristyy
- Fyysiset oireet, kuten niskajumit ja päänsäryt
- Nukahtamisen vaikeudet tai heräilyt kesken unien
Tunnista itsellesi tyypilliset kuormituksen hälytysmerkit ja toimi ajoissa
Omien rajojen ja kuormittumisen syiden tunnistaminen sekä ennalta varautuminen luo puskuria jaksaa tiukemmankin tilanteen läpi. Mielen hyvinvoinnin huoltamisen työkaluja on tärkeää ottaa käyttöön sekä työpäivään että vapaa-ajalle. Olen saanut työstää monien esihenkilöiden kanssa kuormittumisen ja palautumisen teemaa, ja nämä keinot korostuvat monella:
Työpäivän aikana
- Kohtaamiset, huolien jakaminen
- Tauotus työpäivän aikana
- Työoloihin puuttuminen
- Huumori, optimismi
Vapaa-ajalla
- Uni, lepo
- Liikunta, ulkoilu
- Harrastus tai puuhailu, joka irrottaa työstä
- Läheiset ihmiset
- Unelmointi
Itsensäjohtamista siis
Omaa mieltä kannattaa huomioida ja huoltaa. Johtajille erityisen tärkeää on tiedostamisen, ennakoinnin ja palautumisen työkalupakin lisäksi muistaa olla itselleen myös armollinen – ettei palautumisestakin tule suoritus. Parhaimmillaan työstä ei tulisikaan palautua vain jaksaakseen taas painaa pitkää päivää ja kuormittua. Työstähän voi ja saa myös nauttia.