Kiinassa suhteet merkitsevät | BoMentis Coaching House

Kiinassa suhteet merkitsevät

Blogit

Kiinassa työelämä pyörii hyvin eri tavalla kuin Suomessa. Asioiden tärkeysjärjestys on todella erilainen. Liike-elämä perustuu toimivien yhteistyösuhteiden rakentamiseen ja niiden vaalimiseen. Tyypillinen kanava businesskumppanien löytymiseksi on ystävyyssuhdeverkosto. Ystävät ja tutut ovat erittäin tärkeitä, sillä ilman niitä, kaupankäynti muuttuu vaikeammaksi ja kalliimmaksi. Toisaalta ystävyyssuhdetta kiinalaisen kanssa ei ole kovin vaikea luoda, sillä täällä ollaan erittäin kiinnostuneita ulkomaalaisista yleensä. Paikalliset yritykset haluavat tehdä ulkomaankauppaa. Tärkeintä on osata kohdella kiinalaisia heidän omien tapojensa mukaan. Täällä ei esimerkiksi voi pyytää palveluntarjoajilta ”kasvottomia” tarjouspyyntöjä, vaan ensin on lähdettävä rakentamaan tuttavuutta. Jos sinulla sattuu olemaan joku tuttu, joka tuntee tuon palveluntarjoajan, yhteistyön taival tietysti nopeutuu. Suhde voi alkaa kehittyä.

Kiinassa ystävällisyys on kaiken A&O. Tärkeää on kohdella asiakasta kuten ystävää – kiittää ja olla mahdollisimman mukava. Hymyillä. Tärkeää on myös muistaa olla itse aktiivinen, koska kiinalaisilla on tapana unohdella asioita. Asiat luvataan hoitaa, mutta jos et itse pidä asiaasi aktiivisena, viivästymisiä saattaa tapahtua kovastikin. Jos ystävyys on riittävän hyvä, asiat hoituvat tarvittaessa erittäin nopeasti. Myös tinkimistä ei saa unohtaa. Hintataso täällä on huimasti alhaisempi kuin Euroopassa ja työvoima ei maksa juuri mitään. Koska halpaa ja laadukasta harvoin saa, pienellä lisäpanostuksella myös täällä Kiinassa saa laatutavaraa. On hyvä olla laatutietoinen, sillä kaikki ”Made in China” -tuotteet eivät ole sekundaa.

Kiinalaiset eivät yleisesti ottaen suunnittele elämäänsä eteenpäin kovin paljon. Aikakäsitys on varsin suhteellinen. Ajoissa oleminen ei myöskään kuulu maan tapoihin ja ennalta sovittuja tapaamisia siirretään hyvinkin pienellä varoitusajalla. Olennaista on pitää yllä hyvä suhde ystäviin – tänään. Välillä viedään toinen osapuoli illalliselle tai pelataan kiinalaista shakkia. Välillä vaan kilistellään laseja. Hyvä alkoholinsietokyky onkin ehdoton valtti, jos haluaa Kiinassa tehdä businesstä.
Suhteilla on täällä todellakin väliä!
Kirjoittaja on viettämässä vaihto-oppilasvuottaan Kiinassa.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste