Komplexa självstyrande organismer – framtida organisationer?
Blogit
Fredric Laloux, författare till Reinventing Organizations, tar oss med i en spännande berättelse om organisationsutveckling där han delar in historien i fyra delar och visar på den komplexa organisation som nu håller på växer fram.
I det postmoderna informationssamhället bygger världen på relationer och nätverk, och detta har vi kunnat följa med i ca 50 år. Här behövs ett tjänande ledarskap som stärker, bryr sig och är ödmjukt för att relationerna skall byggas i förtroende och leda till välmående och effektivitet.
Det coachande förhållningssättet är en nyckel i denna organisation och kan hjälpa bygga upp komplexa självstyrande organismer som egentligen inte behöver en traditionell positionsledare. Istället utnyttjar de ett delat ledarskap i den helhet vi bygger upp och ingår i, och strävar mot det gemensamma goda vi vill bygga upp och uppnå tillsammans. Samma kulturförändring upptäckte Laloux i alla organisationer världen över som han undersökte.
Den förändring som nu är på gång handlar om att både personligt och kollektivt bredda för det som öppnar sig framför oss, det som uppenbarar sig, vecklar ut sig.
En av organisationerna Laloux undersökte var Buurzorg, en 2007 grundad holländsk organisation som arbetar med hemsjukvård. Buurzorg är Hollands snabbast växande organisation: 2015 hade den 9500 vårdare och omsättningen hade vuxit till 300 milj. euro. Buurzorg står nu för 70 % av hela landets hemsjukvård. Buurzorg valdes till Hollands bästa arbetsplats både 2011, 2012 och 2014. Kundnöjdheten är 9,1, när medeltalet i övriga vårdorganisationer är 7,3. Ernst&Young räknade att vårdkostnaderna i Buurzorg är 35 % lägre än i andra vårdorganisationer inom samma bransch.
Alla undersökta organisationerna var levande system som hade 3 gemensamma framgångsfaktorer:
Fördelarna i de 12 undersökta organisationerna är obestridliga, så kanske är det dags för ett coachande ledarskap och samarbete som ger energi, leder till kontinuerligt lärande och högre produktivitet.
Läs mer: