Komplexa självstyrande organismer – framtida organisationer? | BoMentis Coaching House

Komplexa självstyrande organismer – framtida organisationer?

Blogit

Fredric Laloux, författare till Reinventing Organizations, tar oss med i en spännande berättelse om organisationsutveckling där han delar in historien i fyra delar och visar på den komplexa organisation som nu håller på växer fram.

I det postmoderna informationssamhället bygger världen på relationer och nätverk, och detta har vi kunnat följa med i ca 50 år. Här behövs ett tjänande ledarskap som stärker, bryr sig och är ödmjukt för att relationerna skall byggas i förtroende och leda till välmående och effektivitet.

Det coachande förhållningssättet är en nyckel i denna organisation och kan hjälpa bygga upp komplexa självstyrande organismer som egentligen inte behöver en traditionell positionsledare. Istället utnyttjar de ett delat ledarskap i den helhet vi bygger upp och ingår i, och strävar mot det gemensamma goda vi vill bygga upp och uppnå tillsammans. Samma kulturförändring upptäckte Laloux i alla organisationer världen över som han undersökte.

Den förändring som nu är på gång handlar om att både personligt och kollektivt bredda för det som öppnar sig framför oss, det som uppenbarar sig, vecklar ut sig.

En av organisationerna Laloux undersökte var Buurzorg, en 2007 grundad holländsk organisation som arbetar med hemsjukvård. Buurzorg är Hollands snabbast växande organisation: 2015 hade den 9500 vårdare och omsättningen hade vuxit till 300 milj. euro. Buurzorg står nu för 70 % av hela landets hemsjukvård. Buurzorg valdes till Hollands bästa arbetsplats både 2011, 2012 och 2014. Kundnöjdheten är 9,1, när medeltalet i övriga vårdorganisationer är 7,3. Ernst&Young räknade att vårdkostnaderna i Buurzorg är 35 % lägre än i andra vårdorganisationer inom samma bransch.

Alla undersökta organisationerna var levande system som hade 3 gemensamma framgångsfaktorer:

  1. Självstyrande. Organisationen hade lyckats uppgradera sin struktur från hierarkisk, byråkratisk pyramid till ett starkt och smidigt system av ansvarighet och auktoritet inför varandra och kollektiv intelligens.
  2. Helhet. Organisationer har alltid varit platser där människor delger sitt smala ”professionella” jag. Organisationer som levande system har utvecklat hållbara praktiska arbetssätt för att inbjuda oss att ”ta av oss masken” och återta vår inre helhet och låta allt det vi är ta plats på arbetet.
  3. Meningsfull utveckling. De levande organisationerna har en autonom känsla för liv och utveckling. I stället för att försöka förutsäga och kontrollera framtiden, inbjuds medlemmarna i organisationen att lyssna och förstå vad organisationen naturligt håller på utvecklas till.

Fördelarna i de 12 undersökta organisationerna är obestridliga, så kanske är det dags för ett coachande ledarskap och samarbete som ger energi, leder till kontinuerligt lärande och högre produktivitet.

Läs mer:

www.reinventingorganizations.com

www.buurtzorgnederland.com

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste