Mitä on olla uuden äärellä? | BoMentis Coaching House

Mitä on olla uuden äärellä?

Blogit
blogi

Uuden äärellä on monelle tuttu termi ja sen sisältämä odotus on, että ihminen on oppimassa jotain uutta. Oppiminen on taas prosessi, jossa mm. omat reflektointitaidot määrittävät kuinka oppimista tapahtuu. Esimerkiksi tämän blogin kirjoittaminen on minulle ”Uuden äärellä” -hetki, jossa konkreettisesti opin oman tekemiseni kautta.

Ja kun olen tämän ajatukseni tähän kirjoittanut, niin samalla reflektoin tekemääni. Toivon mukaan saan siitä myös jossain vaiheessa palautetta, joka itsessään saa oman reflektointiprosessini aktivoitumaan uudelleen ja jälleen ah, niin ihanan nautinnollista oppimista tapahtuu.

Uuden äärellä onkin mainio paikka olla. Silloin saa rakentua, kehittyä, olla luova ja löytää uusia ajatuksia oppimisen ruuaksi.

Uuden työn aloittaminen, täysin uudessa toimenkuvassa, uusien ihmisten ja uusien haasteiden parissa, on mitä suurimmassa määrin Uuden äärellä olemista. Itse olen juuri nyt siinä hetkessä, kun sisäistän pää sauhuten prosesseja ja käytäntöjä, joita muut kanssani työskentelevät käyttävät jo tottuneesti ja intuitiivisesti. Olen alussa, prosessissa ja läsnä. Ihan hyvässä paikassa siis.

Miltä tuntuu olla uuden äärellä?

Uuden äärellä olemisen jännityksen varmasti tietää kaikki. Se kun tuntemattomasta on tehtävä tuttua ja usein myös tutusta asiantuntemusta, niin väkisinkin minun on kerättävä rohkeuttani ja fokusoitava energiaani oppiakseni uutta ja samalla oltava valmiina myös epäonnistumaan. Epäonnistumisen todennäköisyyden läsnäolo tekee uuden äärellä olemisesta välillä stressaavaa, mutta ilman sitä se olisi huomattavasti tylsempää!

Mitä vaatii, että oppiminen tapahtuu?

Oppiminen vaatii aina panostamista. Pyrkimystä ottaa vastaan uutta tietoa, joka joko kumoaa vanhaa tai luo kokonaan uutta valoa ennestään pimeään avaruuteen. Avoin mieli ja halu ottaa vastaan muutoksia vallitsevaan tilaan on olennaista.

Helpompaa olisi antaa vanhan ”tiedon” pysyä muuttumattomana ja paikoillaan, mutta todellista oppimista tapahtuu vain työn kautta, kun vanhaa tietoa joudutaan muokkaamaan uuden informaation avulla. Tämä työ vaatii enemmän energiaa kuin muutosvastarinta, mutta antaa takaisin monin verroin, kun voi luottaa siihen, että tietää miten asiat on. Ainakin toistaiseksi.

Uuden oppiminen on siis asenteellinen juttu. Jos olet uuden äärellä ja vähän jännittää ja epäilet kykyjäsi, kysy itseltäsi oletko valmis ja avoin oppimaan uutta? Minä olen!

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste