Miten johtoryhmä johtaa asiantuntijuuttaan? | BoMentis Coaching House

Miten johtoryhmä johtaa asiantuntijuuttaan?

Blogit

Olen huomannut, että lähes poikkeuksetta johtoryhmissä arvostetaan edelleen syvää asiantuntemusta – yksittäisen johtoryhmäläisen asiantuntemusta. Onko se ongelma, vai hyve?

Tämän päivän haasteet ovat luonteeltaan varsin moniulotteisia ja systeemisiä ongelmia tai hyvin monimutkaisia käytännön strategisia toteutuksia. Esimerkiksi myynnistä vastuussa oleva ei voi vain miettiä miten saa kassan kilisemään koviten, vaan täytyy miettiä laaja-alaisesti asiakaskokemusta sekä koko organisaation parasta. Väitän, että kenenkään osaaminen ei riitä ymmärtämään yksin kaikkea sidonnaisuuksia: toimitus, talous, tuotekehitys, laatu, jne. Siksi yhden syväosaaminen ei enää riitä. Minä hoidan -ajattelu ei enää toimi, mikäli haluamme olla edelläkävijä!

Menestymiseen tarvitaan kyvykkyyttä määritellä ja ratkaista monitahoisia ongelmia yhteistyössä eri alojen osaajien kanssa. Työ on usein uuden tiedon ja toimintamallien kehittämistä tai soveltamista. Kukaan yksittäinen ihminen pysty olemaan riittävän laajalla ja samalla syvällä osaamisella varusteltu. Voi jopa olla, että osaamista ei ole kenelläkään, vaan se pitää opetella tai ostaa.

Edelläkävijyys syntyy sekä yksilön että yhteisön halusta sekä kyvykkyydestä yhteistyöhön ja yhdessä oppimiseen.

Yhteisön ja yksilön osaaminen

Osaaminen voidaan määritellä organisaation, työyhteisön tai tiimin kyvyksi ottaa huomioon muutokset ja varautua toimintaympäristön muutoksiin tai yksilön tasolla kyvyksi suoriutua hänelle annetuista tehtävistä, olla pätevä (Huotari 2009, 24). Osaamista ilmentää toimijoiden keskinäisten eroavaisuuksien käsittely ja yhteen sovittaminen, reflektointi ja tästä yhteistoiminnasta oppiminen. Osaaminen muodostuu ryhmissä ja tiimeissä toimivien henkilöiden erilaisesta osaamisen yhteisvoimasta ja yhteistyöstä. (Wierdsma 2007, 43.)

Jos organisaatiossa ei puhuta riittävästi, kuinka johtoryhmä voi johtaa asiantuntijuuden kehittymistä?

Pysähdy, kiinnostu ja toimi

Johtoryhmänä te voitte päättää lähteä yhteistyön ja yhteiskehittelyn tielle. Tätä voi aloittaa muuttamalla tapaa reagoida toisen esitykseen. Kun johtoryhmäkollega esittelee oman vastuualueensa asioita, jokainen johtoryhmän jäsen päättää kiinnostua siitä ja sitoutuu kysymään häneltä vähintään yhden kysymyksen. Esimerkiksi näitä:

  • Mitä hyötyä/arvoa tästä on asiakkaalle?
  • Mihin kaikkeen tämä vaikuttaa?
  • Mitä tekemistä tämän onnistuminen vaatii?
  • Keitä sinun pitää saada tähän mukaan?
  • Mistä tiedämme, että olemme onnistuneet?
  • Mitä haasteita näet?
  • Miten seuraamme etenemistä?

Toinen keino aloittaa yhteistyön ja yhteiskehittelyn matkaa on kysyä nuo kysymykset itseltä ja esittää ne sitten johtoryhmäkollegoille. Esimerkiksi näin: Tällä on vaikutusta teidän kaikkien vastuualueille. Haluaisin apuanne, jotta tämä saadaan kivuttomasti ja kustannustehokkaasti yhdessä maaliin.

Aloitittepa niin tai näin, tästä päätöksestänne seuraa jonkinlainen muutos palaverikulttuuriinne. Uskallan jopa väittää, että palavereistanne tulee dynaamisempia ja mielenkiintoisempia, kun te yhdessä pohditte kunkin yksilön vastuualueen asioita. Uskallatteko kokeilla? Tutustu johtoryhmävalmennuksiimme täällä.

Asiakastarinoita

Johtoryhmä tarvitsi aitoa haastamista

Case Ramboll

Valmennus: Johtoryhmävalmennus

Ramboll Finlandin Juha Valtari, kiinteistöjen ja rakentamisen johtaja, jakaa videolla kokemuksiaan johtoryhmän kehittämisprosessista. Lisäksi keskustelussa puhutaan Juhan yksilöcoaching-prosessista, yhteistyöstä BoMentiksen kanssa ja vähän tulevaisuuden mietteistä.

Lue lisää

Kaikki asiakastarinat
Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste